Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Muvazene

Üstadın 15 Dakikalık Konferans Hazırlığı

Recommended Posts

Necip Fazıl, Cağaloğlu'nda Muhittin Nalbantoğlu'na rastlıyor:

- "Muhittin bana hemen Erol'u bul. "

Erol, yani Erol Güngör. Muhittin'in "Üstad, bulurum da ne diyeyin, ne için lazım ?" sorusuna cevap kesindir.

- "Bul, karışma!"

 

Erol Güngör bulunuyor. Yanında Mehmet Genç akşama doğru Marmara Kıraathanesine geliyor. Az sonra Necip Fazıl yanında Muhittin kahveden içeri giriyorlar. Dündar Taşer'in de hazır bulunduğu masaya oturur oturmaz Erol'a dönüyor:

 

-"Anlat!.."

 

-"Neyi anlatayım Üstad?"

 

-"Bana Baböf'ü anlat. Hemen kısa anlat, tam anlat!.."

 

Dündar Taşer olaya açıklık getiriyor. O akşam Milli Türk Talebe Birliği'nde Necip Fazıl'ın konferansı vardır. Konusu Baböf'tür.

 

Üstad konferanstan bir saat önce Erol Güngör'den ve Mehmet Genç'ten o günlerde Türkiye'de ismi çok popüler olan Baböf hakkında bilgi alacaktır.

 

Erol bir şeyler anlatırken, Üstad eski harflerle küçük bir kağıda önlü arkalı not alıyor. Bu bilgi alışverişi 15 dakika sürüyor, Üstad geldiği gibi aynı hızla kıraathaneyi terkediyor.

 

Fransız ihtilalcisi ve toprak reformu teorisyeni François-Noel Babeuf önerdiği politik davranışlar ve eylemler sebebiyle 19. yy solculuğunun büyüklerinden biridir. Fransız ihtilali sırasında giyotinle idam edildi. 37 yaşındaydı. Yukarıda anlattığımız olayın olduğu günlerde Türkiye'de Baböf'le ilgili bir mahkeme vardı.. Sağ ve sol arasında Baböf'le ilgili tartışmalar yapılıyordu...

 

Necip Fazıl MTTB'nin ricası ile bu konuda genç üniversitelilere bir konferans verecekti. Üstadın hazırlığı sadece 15 dakika sürmüştü...

 

Necip Fazıl Bey, deha seviyesindeki zekası ve o eşsiz sentez kabiliyeti minik detaylardan büyük genellemelere geçen yeteneği ile kitap okuma yerine küçük bilgiler almakla yetinir. Bu küçük bilgilerden geniş ve çarpıcı hükümler çıkarırdı.

 

Konferans çok parlak geçti. İki saat öncesine kadar Baböf'le ilgili kitabî bilgisi bulunmayan, ama bunu birkaç cümlelik notlarla Erol Güngör'ün yardımıyla kapatan Necip Fazıl, gençlere Baböf'le ilgili bir kitap dolusu bilgi verdi...

 

Bizim Marmaratörler, el kadar kağıda eski harflerle yazılan üç satırlık Baböf bilgisinden bu iki saatlik konferansın çıktığını hayretle takip ediyorlardı.

 

(Ahmet Güner Elgin'in "Marmara Kitâbeleri" kitabından)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...