Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Basmacı

İslâmi Çin Kaligrafisi Hattı Sînî

Recommended Posts

Arabic_Plaque,_Great_Mosque,_Xian.jpg

 

 

 

EsSelâmu ALeykum

 

Elhamdulillahi Ala kullli hal Sival kufri vedDalal

 

EsSalatu vesselâmu Seyyidina ve Mevlana Muhammedivve Ala Alihi ve Eshabihi ve Ehli Beytih

 

 

Evet sevgili gönüldeşler.

İslâm Çinde bizden çok ama çok önceden beridir var.Daha İslâmın ilk asırlarında Çinli(öz be öz) müslümanlara rastlanıyor Çin kayıtlarında.Bir rivâyete göre Habeşistâna hicret sırasında Ödüllü Eshabdan "Rıdvan üzerlerine" bazısı İslâm düşmanı Roma(Doğu Roma-Bizans) ve Kisralığa düşman olduğu için Çin'e gitş ve orda şuanki öz be öz Çinli müslümanların(Türkistanlılar Tabgaç müslüman diyor) atalarının müsliman olmasına neden olmuşlar.

Çinli müslümanların tarihi böyle.Fakat diğer islâm topluluklarından bir farkları var.Bilindiği gibi 20 yy'a kadar tüm İslâm toprakları İslâmî hukukla yönetilen İslâm Evi(Dârul İslâm) yerlerdi.O yüzden müslimanlar ona göre yaşıyorlardı.Bu Çinli müslimânlarsa Darul Harb hukukuna göre yaşamışlar.Yaşamları bu nedenle oldukça kapalı.Adeta kendilerine ait bir kültür-bir dünya oluşturmuşlar.Çin mimari yapısıyla karışık İslâmî yapıtlar, Çin kumaş yapısıyla karışık Cübbeler, tesbihler vs. Yazılarınıysa kendi aralarında Arab alfabesiyle yazmışlar.Çinceyi yazabilicek bir Arap alfabesi türetmişler bizim Osmanlıca gibi.Ayrıyetten Arapçayıda doğal olarak öğrenmişler-öğretmişler-ders bellemişler.Diğer unsurlar gibi bundada zamanla kendilerine has bir hat çeşidi oluşuvermiş.

Sînî....

Bu haty çeşidinin özelliği bakıldığı zaman çin harflerini anımsatması.Yeni bitme bir çeşit değil.Yüzlerce yıldır kullanılıyor, bir kültür-İslâmi Çinli Kültürü sonucunda ağır ağır çıkmış.İslâmi Türk kültürü sonucu çıkan Rik'a(Osmanlı El yazısı(Divani gibi tamamen Osmanlı buluşudur)) gibi.

Çin Japon Kalligrafisini bilirsiniz.Büyük tablolar fırçayla yazılır.Bu hat çeşidindede öyle.Zaten görünüşü aynı onu andırıyor.Hat sanatında Celi ve normal yazı olarak ayrı mvardır.Celi tablolarda kullanılır.Normal yazıysa günlük yazılarda bile kullanılabilir.Aynı onun gibi bundada bir tablo birde normal yazı mevcut.Normal yazıyı günlük Çin-Arap alfabelerinde, dini yazmalarında, mezar taşlarında, kitabelerinde vs. kullanıyorlar.Celisini yani büyüğünüyse Camiilere astıkları tablo yapımında kullanıyor.

 

Sini Üstadı Çinli bir Müslüman(Türkistanlı deyimiyle Tabgaç Müsliman) Hattatın web adresi:

http://www.hajinoordeen.com/gallery-nonscroll.html

Gördüğünüz yazıları direk Çin yazısı olarak geçmeyin.Dikkatlice baktığınzda Arabi olduğunu göreceksiniz.Besmele gibi tablolar var.Dikkatli bakınca okunuyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...