Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kureyşi

Mekke'ye Şapka İle Gİrenler

Recommended Posts

 Atatürk sağ iken, büyük İslam kongrelerinden birine biz de çağrılmıştık. Kongre Mekke’de toplanacaktı. Atatürk’ün bir delege göndermeye razı olup olmayacağını merak ediyorduk.

 

  Hiç tereddütsüz karar verdi. Türklüğünden kibir denecek kadar gurur duyan büyük adam, milleti ile aynı dinden olanları da gerilik ve kölelikten kurtulmuş görmek için elinden geleni yapmak istemiştir. Müslümanlık yeniden şereflendikçe nasıl Türklerin bundan manevi bir hissesi olacaksa, on milyonlarca Müslüman ya geri, ya köle kaldıkça bundan Türklere de bir utanç payı düşmemek ihtimali var mıydı?

 

 

  Biliyordu ki Mekke’ye şapka ile gidilemez. Fakat daha iyi biliyordu ki başlık ve kıyafet değiştirmekle din değiştirileceğini zanneden bir toplum ne gerilik, ne de kölelikten sıyrılabilir. Milletvekillerinden Edip Servet Tör’ü çağırdı:

 

 

  - Mekke’ye gidip beni temsil edeceksin, dedi. Türk’sün ve Müslüman’sın. Türklük, Müslümanlığın öncüsü ve kılavuzudur. Müslüman milletleri uygarlaşmaktan alıkoyan batıl inançları yıkmak için Mekke’ye şapka ile gireceksin. Kara taassup seni parçalamağa bile kalksa, başını vereceksin, fakat eğilmeyeceksin.

 

 

  Edip Servet Tör, Mekke’ye şapka ile girdi. Müslüman delegelerin en fazla itibarlısı o idi. Kongrenin sonuna kadar, Mustafa Kemal mucizesine hayranlık duyan heyetler arasında, Kemalist Türkiye’yi efendice temsil etti.

 

 

Kaynak: B.K. ÇAĞLAR, Atatürk Denizinden Damlalar, s.245

Share this post


Link to post
Share on other sites

M.Kemal İslam ehli değildir.Ülkeden İslamın hakimiyetini silmeğe çalışmıştır.Ama İslamada daha doğrusu dinlerede düşman değildir.Pragmatist anlayışla hayatın tüm bölümünü kaplamadığı sürece inancın olması gerektiğine inanır.Bu herhangi bir inanç olabilir.Yani Bayramdan bayrama namaza giden takım elibeseli papyonlu bir müslüman tipini ister.Farkedilirse kendisi dini yasaklamamış, Diyanet eliyle sadece kişide kalan bir din anlayışını yaymıştır.Dinsizliği değil, hayatın sadece ufak bir parçası olan bir dinlilik şeklini istemesini, komunizmin ülkeye girmemesini istemesine ve yine pragmatistçe dinin bir moral kaynağı, umutsuzluklara bir umut olduğunu düşünmesine bağlıyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mustafa kemal bu gün yaşasa yenilik olsun diye Mekkeye bermuda şortla girin yenilik olsun derdi herhalde... Yenilik diye avrupalılar tuvaleti kaldırdı , artık direk altımıza yapacağız dense, bu maymundan öte taklitçiler hemen kabul ederdi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...