Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Hareket Merkezi

Ramazan Kadirov Kimdir?

Recommended Posts

sehrazatin_gozuyle.jpg

 

Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’u yakın bir zamana kadar Türk halkı çok yanlış tanıyordu. Çünkü Türkiye’deki muhalif çevreler başta internet olmak üzere her türlü iletişim silahını en etkili şekilde kullanıyordu. O nedenle yakın bir zaman öncesine kadar internette Kadirov’la ilgili sadece olumsuz haberler yer alıyordu. Çeçenistan ve Ramazan Kadirov konusundaki bu tek taraflı olumsuz propaganda dönemi , araştırmacı gazeteci Seyfullah Türksoy’un Çeçenistan’a gitmesi ve oradaki gerçekleri gündeme getirmesiyle kapanmış oldu. Bazı çevreler tarafından, ısrarla ve inatla Çeçenistan’da savaşın sürdüğü, binlerce kişilik (!) direnişçi mücahit grubunun mevcut yönetime karşı mücadele verdiği, Çeçen halkının açlık sınırında yaşadığı, halkın dini hürriyetlerden mahrum bırakıldığı, Müslümanlara zulmedildiği şeklinde ipe sapa gelmez iddalar ileri sürülüyordu. İyi niyetli milyonlarca insan da bu yalanların etkisinde kalıyordu.

 

 

 

 

Seyfullah Türksoy’un programlarında gördük ki, bunların hepsi kocaman birer yalan ve iftiradan ibaretmiş.. Şu anda Türk kamuoyunun önemli bir kısmı Çeçenistan’da savaş falan olmadığını gördü. Çeçenistan’da direnişçi denilen grupların 50-60 kişiyi geçmediği ve bunların halk tarafından asla desteklenmediği anlaşıldı. Çeşitli şekillerde kandırılarak anlamsız ve amaçsız bir kavganın içine itilen gençlerin çoğu gerçekleri gördü ve normal hayata döndü. Bir zamanlar Cevher Dudayev, Aslan Mashadov gibi liderlerin en yakınında yer alan mücahit komutanların neredeyse tamamı şu anda Ramazan Kadirov’un yanında mücadele veriyor. Çeçenistan’da ekonomiden dini hayata kadar her alanda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Yalan ve iftira kampanyalarıyla sürekli olumsuz gösterilmeye çalışılan Çeçenistan şu anda Kafkasya’nın her alanda en hızlı gelişen ülkesi. Grozni’deki modern havalimanı, bölgedeki hiçbir ülkede yok. Ülkenin her yanında altyapı çalışmaları son sürat devam ediyor. Savaşta yakılan yıkılan evlerin tamamı onarılmış ve yenilenmiş. Parklar, bahçeler, çevre düzenlemeleri, alışveriş merkezleri Çeçenistan’daki maddi kalkınmanın yansımaları. Bir de işin manevi boyutu var. Çeçenistan şu anda kelimenin tam anlamıyla manevi bir diriliş dönemi yaşıyor. 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde Sultanahmet Camii kalitesinde 5 Osmanlı camisinin ibadete açılması, 9 Osmanlı camisinin de bir yıl içinde ibadete açılacak olması, ülkedeki manevi dinamizmin göstergesi. Bütün köylerde, kasabalarda dini eğitim veren medreselerin hizmete girmesi, Kunta Hacı Üniversitesi’nin açılması, ilköğretim okulları dahil tüm eğitim kurumlarında “namaz odaları”nın bulunması, başörtülü bayanların resmi-gayriresmi her yerde özgürce çalışabilmesi ülkedeki dini hürriyetleri göstermesi bakımından çok önemli. Bunların yanı sıra, Rusya’nın hemen her bölgesinde ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde çok yaygın olan alkol ve uyuşturucu alışkanlıklarına karşı Çeçenistan’da çok ciddi bir mücadele veriliyor. 2. Savaş sırasında gençlerin önemli bir kısmının uyuşturucu bağımlısı olduğu, bu nedenle binlerce ailenin perişan olduğu dile getiriliyor. Ramazan Kadirov, bu kötü alışkanlığın önünü kesmek için uyuşturucu tüccarlarına karşı çok sert uygulamalar gerçekleştirmiş. Uyuşturucu bağımlısı yüzlerce genci tedavi ettirip yeniden topluma kazandırmış. Şu anda Çeçenistan’da uyuşturucu ticaretinin kökü kazınmış durumda. Aynı şekilde alkol satışları da çok ciddi oranlarda sınırlandırılmış. Sadece belli saatlerde ve belli mekanlarda buna izin veriliyor. Bunun olumlu etkileri de şu anda kendini gösteriyor. Alkol bağımlılığı oranında ciddi azalmalar görülüyor. Ramazan Kadirov’un, uyuşturucu ve alkolün yanı sıra sigaranın zararlarına karşı da bazı önlemler aldığı ve kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasakladığı biliniyor. Bu tür uygulamalar, Çeçen toplumunun geleceğini ilgilendirmesi bakımından çok büyük önem taşıyor.

Bir diğer mühim konu da nüfus. Bilindiği gibi Çeçen halkının birlik ve beraberlik içinde cihat ettiği birinci savaşta ve dış güçlerin-bazı derin yapıların fitnesiyle çıkarılan ikinci savaşta toplam 300 bin civarında Çeçen hayatını kaybetmişti. Yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu bir ülkenin savaş döneminde 300 bin insanını kaybetmesi bir millet için en büyük felakettir. Yetişmiş insan gücünün neredeyse dörtte birini kaybeden bir toplumun toparlanması en az 50 yıl zaman gerektirir. Şu anda Çeçenistan’ın nüfusu 1 milyon 100 bin civarında. Bu nüfusun içerisinde Çeçen olmayan unsurlar da var. Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, nüfusun önemini çok iyi bilen bir yönetici.

 

 

 

 

O nedenle halkının çoğalmasını, güçlenmesini, birlik ve beraberlik içinde olmasını arzu ediyor. Savaş nedeniyle Türkiye, Avrupa, Ürdün gibi ülkelere savrulan Çeçenlere ülkelerine dönmeleri için çağrıda bulunuyor. Dönenlere çeşitli kolaylıklar ve imkanlar sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’deki mültecilerin de ülkelerine dönüş yapacağına inanıyorum.

 

 

İhtiyaç sahibi mültecilere konut ve iş imkanlarının sağlanacağı bildiriliyor.

 

 

Çeçenistan’dan dış ülkelere doğrudan uçak seferlerinin başlaması ise yeni bir dönem noktası sayılabilir. 19 yıllık bir aradan sonra ilk kez 16 Kasım gecesi Çeçenistan Havayolları, kutsal topraklara doğrudan uçuş yaparak binlerce hacı adayını Mekke ve Medine’ye taşıdı. Genç Cumhurbaşkanı Kadirov bakanlarıyla birlikte havaalanına bizzat gelerek hacı adaylarını yolcu etti. Havayoluyla bu yıl tam 3 bin Çeçen hacca gidiyor. 65 yaş üzeri ve yoksul 500 hacı adayının tüm hac masraflarını ise Cumhurbaşkanı Ramazan kadirov karşıladı. Sevinç gözyaşları dökerek kutsal topraklara giden nur yüzlü ninelerin, aksakalların mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Hacı adayları, kendilerine bu imkanı sağlayan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’a dualar ettiler. Birkaç ay öncesine kadar hakkında en ağır hakaretlerin ve iftiraların yapıldığı; düzmece montaj video ve fotoğraflarla gözden düşürülmeye çalışılan 33 yaşındaki genç, enerjik devlet başkanı Ramazan Kadirov, şu anda Çeçenistan’da adeta bir destan yazıyor. Birileri bunu görmemek ve anlamamak için dirense de, iki büyük savaşı yaşayan yaralı ve yorgun Çeçen halkı, bu barış ve huzur döneminin önemini çok iyi biliyor.

 

 

Biraz gecikmeli de olsa artık Türk kamuoyu da bu gerçekleri ve yaşanan gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Kendisine yönelik onca tehdit ve iftiralara karşı Çeçenistan gerçeklerini cesurca haykıran dürüst ve objektif gazeteci Seyfullah Türksoy’a bazı çevrelerin hem bir özür hem de bir teşekkür borcu var.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest ihsan

Allah korkusu olan kadirovu savunamaz sayfullah tüksoyla a kadiyov yanın tetikcisi ile yer alıyor istanbul zeytin burnunda sehit edilen cecenleri öldüren tetikciler yer alıyor

Share this post


Link to post
Share on other sites

babası yıllar evvel çeçen mücahidler tarafından gebertilen , ahiretini dünyaya tercih eden... veled-i zina_

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...