Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kureyşi

Dündarın Atatürk'ünün Pabucu Damda

Recommended Posts

Zülfü Livaneli'nin senaryosunu yazıp yönettiği, Atatürk'ü anlatan 'Veda' filminin galası Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı! "Hayalimi gerçekleştirdim" diyen Livaneli, filmini şöyle anlattı: "Ben Ata'yı bir tabu olarak değil insan olarak, yaverinin anılarına dayanarak anlattım. Kimse eleştirmesin dünyanın en büyük liderlerinden birinde kusur mu arayıp, bulacaktım?"

LİVANELİ'YE TEŞEKKÜRLER!

 

Filmi gözyaşları içinde izleyen davetliler 'Veda'ya övgü yağdırdı! Gecenin en mutlu ismi Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'ydi... Adatepe, yönetmen Livaneli'yi göklere çıkardı: "Can Dündar'ın 'Mustafa'sına ilk tepkiyi ben vermiştim ama Zülfü Livaneli gerçek 'Mustafa'yı gösterdi, çok teşekkür ederim!"

 

* * *

 

ÖZGE'NİN FİKRİYE'Yİ OYNAMASINDAN ETKİLEDİM!

 

'Veda' filminin galasında izleyici gözyaşlarına boğuldu. Filmde 'Fikriye'yi oynayan Özge Özpirinçci ile oyuncu sevgilisi Engin Altan Düzyatan da ağlayanlar arasındaydı

 

Zülfü Livaneli'nin, Atatürk'ün yaveri Salih Bozok'un anılarından yola çıkarak senaryosunu yazdığı ve yönettiği, Sinan Tuzcu, Özge Özpirinçci ve Dolunay Soysert'in başrollerde oynadığı 'Veda' filminin galası önceki gece Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Galaya ilgi o kadar yoğundu ki, bazı misafirler filmi izlemeden salondan ayrılmak zorunda kaldı.

 

KENDİMİ TUTAMADIM!

 

'Veda' isimli filmde 'Fikriye' karakterini canlandıran Özge Özpirinçci, gösterimin ardından gözyaşlarına hakim olamadı. Konu Atatürk olunca çok duygulandığını belirten Özpirinçci, "Fikriye'nin hayatı gerçekten çok trajik... Film boyunca kendimi tutamadım" şeklinde konuştu. Özpirinçci'nin sevgilisi oyuncu Engin Altan Düzyatan da filmi izlerken, gözyaşlarına tutamadığını belirterek, "Çocukluğumuz boyunca bu hikayeleri kalbimizde hissettik. Sinemada da aynısını görünce, duygulanmamak mümkün değildi. Özge'nin de 'Fikriye'yi oynaması beni çok etkiledi" diye konuştu. Filmin gala gecesine katılan ünlüler arasında Türkan Şoray, Yaşar Kemal, Filiz Akın-Sönmez Köksal, Derin Mermerci, Efe Önbilgin, Osman-Zeynep Çarmıklı, Ceyda Düvenci-Engin Akgün, Umurt Kurt-Ezgi Mola, Yasemin, Sedat ve Serhan Aloğlu da vardı.

 

TÜRKAN SULTAN DA MUSTAFA'YI BEĞENMEDİ VEDA'YI SEVDİ

 

Film gösteriminin hemen ardından konuşan 'Türk Sineması'nın Sultanı' Türkan Şoray, "Filmi çok beğendim. 'Veda'yı kızımla birlikte tekrar izlemeyi düşünüyorum. Defalarca seyredebilirim" dedi. Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe ise "Her şey mükemmeldi. Oyunculuklar, film ve anlatım bence harikaydı. Can Dündar'ın çektiği 'Mustafa' filmine ilk tepkiyi ben vermiştim. Zülfü Livaneli gerçek 'Mustafa'yı gösterdi. Ona çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu. Yaşar Kemal ise "Büyük sanatçının yaptığı film, böyle olur. Kim ne derse dersin, başka bir şey demiyorum" dedi.

 

GECEDEN NOTLAR

 

Film gösteriminin hemen ardından Zülfü Livaneli 'Veda'da emeği geçenlere, önlerinde eğilerek teşekkür etti.

 

Eski Türkiye güzellerinden Tuğçe Güder de galaya eşi Uğur Karas ile katıldı. Geçtiğimiz aylarda bir bebek dünyaya getiren Güder, aldığı kilolardan kurtulmuştu.

 

Ünlü işadamı Hüsnü Özyeğin, Atatürk'ün küçüklüğinü oynayan oyuncu ile sohbet ederken, küçük oyuncunun anlattıklarıyla kahkahalara boğuldu.

 

Türk Sanat Müziği çalan bir grup, gece boyunca misafirlerin ilgi odağı oldu.

 

Galanın en şık kadını filmin başrol oyuncusu Dolunay Soysert'ti. Soysert, güzelliği ve zarafetiyle dikkat çekti.

 

LİVANELİ: KAMPLAŞMALAR OLACAK

 

Üç yıl önce bu filmi yapmayı kafasına koyduğunu belirten Zülfü Livaneli, filmden sonra birtakım kamplaşmaların olacağını da söyledi. Livaneli, "Birileri çıkıp, tamamen resmi tarihi yansıtmış diyebilirler. Ama ben Salih Bozok'un anılarından yola çıktım. Yaşananları tarihi bir tabu olarak değil, insan olarak anlattım" şeklinde konuştu. İngilizler'in 'Gandhi' için film çektiklerini ve bu filmi yaparken kusur bulmak için yapmadıklarını da belirten Livaneli, "Kusur aramak bize özgü. Ben bu filmi çekerken Ata'da kusur mu arayacaktım?" dedi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Bu filmi yaparken Atada kusur mu arayacaktım' derken sayın livaneli acaba onu tabulaştırmıyor mu?Merak ediyorum doğrusu.Hem aynı görüşteki insanların toplanıp düz bir şekilde bakarak filmi beğenmeleri bana göre film hakkındaki doğru kanıyı vermiyor.Mustafa'da Atarürkün biraz gerçekçi gösterilmi olması sanırım birilerinin zoruna gitmişki,onun tabu halini tekrar ortaya koydular.Yeter artık...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...