Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
rabia BDG

Üstad'ın Kapısını Kim çaldı ?

Recommended Posts

Necip Fazıl Enstitüsü’nü kim kurabilir? Bu düşünce yeni mi dillendirilmiştir? Bunu 1983’te kim ifade etti?

 

Üstad Necip Fazıl 1983 Mayıs’ında vefat ediyor ve Mavera Dergisi Temmuz ayında, üstadın vefatından bir ay geçmesine rağmen bir özel sayı hazırlıyor üstadla ilgili. Özel sayının ismini de “Necip Fazıl’a Rahmet” koyuyor Mavera ekibi.

 

İşte Mavera’nın o sayısı elimde. Sararmış sayfaları birer birer çeviriyorum. İsimlere bakıyorum; kimler ne yazmış, kimler şiir ithaf etmiş üstada. Üstadın başka dillere çevrilen şiirlerine göz gezdiriyorum. Anlamadan okuyorum bir iki İngilizce çeviriyi. Kendisiyle yapılmış söyleşilere bakıyorum; hepsinde üstadın o bildiğimiz duruşu, kıvrak zekalılığı, dehası, esprisi…

Halının başladığı yerde ona takıldı ve sendeledi. İçim eziliyordu.

 

Sonra Cahit Zarifoğlu’nun üstadla ilgili yazısı dikkatimi çekiyor. Zarifoğlu, bir bayram günü iki araba dolusu insanla üstadın evine ziyarete gidişini anlatarak başlıyor yazıya. Herkesin o andaki algısı neye yoğunlaşır bilemiyorum ama Zarifoğlu’nun algısı üstadın en küçük bir hareketini bile sayfalar dolusu anlatacak kadar açık. Bana inanmıyorsanız kendiniz görün: “Ayağında terlikler vardı ve çok ağır ilerliyordu. Adımlarını yerden kaldırmadan adeta sürükleyerek atıyordu. Halının başladığı yerde ona takıldı ve sendeledi. İçim eziliyordu.”

 

Evet, içi ezilen Zarifoğlu’dur. Onun bu tavırları bana hep Ah Muhsin Ünlü’nün “menşei cam çocukların haysiyetiyle” mısrasını hatırlatır.

 

Kimsin?

 

Sonrasında yine Zarifoğlu’nun deyişiyle korkunç bir şey olur. Üstad, Zarifoğlu’nun kulağına hızlı, emredercesine, fısıldayarak ‘kimsin’ diye sorar. Zarifoğlu, ‘Cahit’ deyince üstad o zaman arkadaşlarının nasıl olduğunu sorarak devam eder. Diğer misafirleri de sesinden tanır üstad ve hal hatır sorar. Şöyle der Zarifoğlu: “Gözlerinin bu kadar zayıfladığını bilmiyordum.”

NFK: Kapıma güm güm vuran sendin!

 

Zarifoğlu’nun yazısı bu bayram anısından başlayarak savruk diyebileceğimiz şekilde üstadla ilgili başka konulara da girer. Bunlardan biri de, üstadın Ankara’ya geldiği günlerden birinde Zarifoğlu’na hitaben, “Evvelki yıl, zifiri karanlık bir gece yarısı, yağmurlu-fırtınalı bir havada, üzerine iki köpek de durmadan hırladığı halde, güm güm kapımı vurup, saçın, üstün, başın perişan ve meczup, adeta yakama yapışarak ‘beni sen mahvettin’ diyen şahıs değil misin” deyişidir. Zarifoğlu, “değilim” diyerek cevap vermiştir. Ancak ortamda bulunanlar Zarifoğlu’nun böyle bir şey yapacağına ihtimal verdiklerinden ve üstadın o kesin tavrından ötürü bu ‘değilim’ lafına pek de itibar etmemişlerdir.

 

Zarifoğlu ise bir tarih vermesini istemiştir üstaddan. Amacı Sarıkamış’ta askerlik yaptığı günlere ait bir tarih söylemesidir üstadın. Böylelikle Zarifoğlu o kapıyı kendisinin yumruklamadığını kanıtlamış olacaktır. Ama üstad bir tarih vermez. Ve o odadaki herkes üstadın bahsettiği kişinin Zarifoğlu olduğunu düşünür.

 

NFK Enstitüsü mümkün mü?

 

Zarifoğlu, üstad Necip Fazıl ile ilgili anılarını aktardığı yazısına, ta o zamandan, önemli bir tespitle son verir. O tespit de bugün hâlâ özlem ve ciddiyetle beklediğimiz bir Necip Fazıl Kısakürek Enstitüsü’dür. Ama burada da ciddi bir uyarı yapar Zarifoğlu; böyle bir enstitüyü, Necip Fazıl’ı gerçeği ile, esas misyonu ile kavramış kişiler kurmalıdır. Yoksa onu bir kıyısından tanımakta ısrar edenler tarafından değil…

 

http://www.dunyabizim.com/images/news/14111.jpg

 

...

 

Dünya Bizim

Share this post


Link to post
Share on other sites

gozlerim doldu paylasiminizi okurken..

o halde ustad i gormek ne derece ezerdi acep insani..

hungur hungur aglardim hic utanmadan cocuk gibi sanirim..

icim daraldi, ruhum bunaldi :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...