Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nfk321

Atatürk�ün Partisi Chp

Recommended Posts

Biliyorum, kızanlar, bağıranlar, köpürenler olacaktır... Kızmakla, bağırıp-çağırmakla doğrular gizlenebilir mi?

Doğru: CHP Atatürkün partisidir. Ama bir doğru daha var: Atatürkün Halk Partisi arkasında halk yoktur. Halk, bu partinin sadece adında bulunuyor.

Doğru: CHP, 1923-1950 yılları arasında 27 yıl iktidar oldu. Yalnız, bir doğru daha var. 1923-1950 yılları arasında, siyasî hayatımızda ikinci bir parti yoktu. CHP elbette iktidar olacaktı. Kâzım Karabekir Paşanın kurduğu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası ile, bizzat Atatürkün kurdurttuğu Serbest Fırka seçimlere sokulmadan kapatılmışlardı.

Doğru: İsmet İnönü, 1944 yılında, Demokrat Partinin kurulmasına izin vermek mecburiyetinde kalmıştı. Ama bir doğru daha var: 1946 yılında seçimler: Açık oy, gizli tasnif esasına göre yapılmış, gizli oy sayımında, Demokrat Parti adaylarının aldıkları oylar, yakılmış yok edilmişti. CHP halkı yine ötelere itmişti.

Doğru: 1950 seçimlerinde CHP, 450 milletvekilinin sadece 63ünü almıştı. 1954 seçimlerinde CHP 32 milletvekili çıkarabilmişti. CHP 1957 seçimlerini de kaybedince, halkın vermediği iktidarı orduya bir hükûmet darbesi yaptırarak ele geçirmeye çalışmıştı. Ama bir doğru daha var: Başbakan Adnan Menderes ve iki arkadaşı idam edildiği ve bütün DP milletvekilleri hapse sokuldukları halde, 1961 seçimlerinde halk, CHPye yine oy vermemişti.

CHP iktidarı döneminde bütün valilerimiz, aynı zamanda CHP il başkanları idiler. Valiler, CHPli olarak, halkın inancına, geleneklerine göreneklerine saygılı değildiler. Meselâ ben, Âşık Veyselden dinlemiştim. Demişti ki: 1933 yılında, Ankaraya gittik. Sazıma tel almak için Ulus Çarşısına gitmek istedik. Kıyafetimiz yüzünden, polis bizi çarşıya sokmak istemedi...

Nutuklarda, Köylü milletin efendisiydi. Ama Ankara Valisi köylünün Yenişehire gitmesini yasaklamıştı. Aynı şekilde Erzurum Valisi, Artık Batılı olduk gerekçesiyle davul-zurna çalınmasını, bar tutulmasını durdurmuştu. Bursa Valisi, şapka inkılâbından sonra emir vermiş, mezar taşlarındaki fesleri, sarıkları bile kırdırmıştı. Harf İnkılâbından sonra bazı valiler, evlerden, camilerden, medreselerden eski Türkçe ile yazılmış on binlerce kitabımızı toplattırarak meydanlarda yaktırmışlardı. Devletimizin şerefi sayılan arşivlerimizi, (sırf eski Türkçe ile yazıldıkları için) vagonlara doldurup, batmanı 3 kuruş 10 paradan Bulgaristana sattırmışlardı. Çeşitli şehirlerimizdeki vakıf eseri camilerimizi ya sattırmış veya başka işler için kullandırtmışlardı. CHP bütün bunları yaparken iki silah kullanmıştı: Laiklik ve Atatürkçülük... CHP, seçimlerin %99unu, halkımızı dikkate almadığı için kaybetmişti. CHP zenginler, Batılılar partisiydi. Vefa duygusu bakımından da sıfır noktasındaydı. Deniz Baykal gibi değerli bir liderini iki gün içinde silip süpürmesi vefasızlığındandır. Şimdi yeniden laiklik Atatürkçülük hasretiyle Kemal Kılıçdaroğluna sarılıyor... Göreceğiz. Halep oradaysa, arşın buradadır. Göreceğiz...

Yavuz Bülent BÂKİLER

Kaynak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...