Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
nur_yolcusu_duygu

İsrail özür Dilemezse, Kriz Daha Da Derinleşir...

Recommended Posts

Çelik: İsrail özür dilemezse, kriz daha da derinleşir

 

 

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İsrail'in özür dilememesi ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermemesi durumunda, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki krizin daha da derinleşeceğini ifade etti.

 

 

 

 

 

 

Washington'daki temaslarının ardından bir basın toplantısı düzenleyen Çelik, görüştükleri isimlerin, ''Türkiye ve ABD arasında bir kriz var mı?'' sorularıyla karşılaştıklarını belirterek, iki ülke arasındaki yöntem farklılığını muhataplara hatırlattıklarını ifade etti. İsrail'in Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısını da hiçbir şekilde unutmayacaklarını Amerikalı muhataplarına aktardıklarını söyleyen Çelik, ''9 Türk vatandaşının öldüğü saldırı Türk tarihinin en trajik olaylarından birisidir. Bu saldırıyı unutmamız ya da olayın ağırlığını hafifletmek mümkün değil. Eğer İsrail özür dilemezse ve uluslararası bağımsız bir araştırma komisyonunun kurulmasına destek vermezse, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki kriz daha da derinleşecektir. Türkiye ve İsrail uluslararası tüm platformlarda karşı karşıya gelecektir'' dedi.

 

İsrail'in yaşananlar nedeniyle özür dilememesinin ardında kötü niyet olduğunu kaydeden Çelik, NATO'yu da uluslararası komisyon talebine yeterli destek vermemesi nedeniyle eleştirdi. Çelik, ''Maalesef uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulmasına destek verme konusunda NATO'daki müttefiklerimiz olumlu bir tavır sergilememiştir. Bu bağlamda İsrail'in kendi kendine kuracağı bir komisyonun bizim açımızdan hiçbir kredibilitesi yoktur'' diye konuştu. ABD yönetimine bağımsız komisyon kurulmasına destek olmaları çağrısını yinelediklerinin altını çizen Çelik, bu gerçekleşmezse Türk-İsrail ilişkilerinin daha da kötü bir duruma gelmesine katkı sağlamış olacaklarını hatırlattıklarını vurguladı.

 

İsrail'in Türk-Amerikan ilişkilerine ambargo koymak gibi bir faaliyeti olduğunu anlatan Çelik, ''Buradaki muhataplarımıza bu girişimi engellemelerini ve bunu cesaretlendirmemeleri gerektiğini söyledik. Bir takım basiretsiz politikacıların şirazesinden çıkmış bazı beyanlarının, Türk-İsrail ve Türk-Amerikan ilişkilerinin önemini bilmeyenlerin bir takım günlük tepkileriyle bu ilişkilerin zedelenmesine gidecek bir yolun açılmaması gerekir'' şeklinde konuştu.

 

ERDOĞAN VE NETANYAHU'YU AYNI KEFEYE KOYUYORLAR

 

İsrail'in, Türkiye ile ilişkilerinde sorunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kaynaklandığına dair propaganda yaptığını ileri süren Çelik, Erdoğan'ın tepkisinin milli iradeyi yansıttığını aktardı. Çelık, Erdoğan ve Netanyahu hükümetleri işbaşında kaldığı sürece iki ülke ilişkileri düzelmez yorumları yapıldığını hatırlatarak, ''Bu ifadeyi kim kullanmışsa Erdoğan hükümeti ile Netanyahu hükümetini kim aynı kefeye koymuşsa, bunlar insanlarımızı öldüren İsrail askerleriyle öldürülen insanlarımızı da aynı kefeye koyuyorlar demektir. Bir insan ayın zamanda hem zalimden hem mazlumdan yana olamaz'' ifadelerini kullandı.

 

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

 

Çelik, AK Parti heyetinin Washington temasları süresince, İsrail gibi İran konusunun da önemli konu başlıklarından biri olduğunu dile getirti. ABD'li muhataplarının, kendilerine Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kullandığı hayır oyunun anlamını sorduklarından bahseden Çelik, ''Bunun bir krize işaret edip etmediğini sordular. Biz de kendilerine İran'ın nükleer araştırmalarıyla ilgili Türkiye'nin yürüttüğü müzakereden, varılan anlaşmadan sürekli haberdar olduğunu, Başkan Obama'nın 20 Nisan'da Başbakan Erdoğan'a gönderdiği mektupla anlaşmanın içeriğinin yüzde 100 uyumlu olduğunu anlattık'' sözlerini sarf etti.

 

''EKSEN TAM YERİNE OTURMUŞTUR''

 

Türkiye'nin BMGK'daki oylamada kendi müttefiklerine karşı İran'dan yana tercih kullanmadığını belirten Çelik, eksen kaymasının da söz konusu olmadığını bildirdi. Türkiye'nin amacının ortak değerlere hizmet etmek olduğunu vurgulayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, ''Bu noktadan baktığımızda eksen kaymasından değil, tam tersine eksenin yerli yerine oturmasından bahsedebiliriz. Eksen tam yerine oturmuştur. Omurgadaki bazı disk kaymaları tedavi edilmektedir. Türkiye'nin komşularıyla, Ortadoğu ile yada Doğu ile ilişkilerini geliştirmesine hiç kimsenin itiraz etmesi mümkün değildir. Çünkü bunların hepsi barış projesidir'' diye konuştu.

 

AK Parti heyeti, Senatörler Howard Berman ve Jim DeMint, Temsilciler Meclisi üyeleri Brad Miller, Bill Shuster, Ron Klein, Mike McMahon, Ed Withfield ve Steve Cohen, Dışişleri Bakanlığı müsteşar Yardımcısı Phil Gordon, ABD Başkanı Obama'nın özel danışmanı Elisabeth Sherwood Randall, Istihbarat Komitesi Başkanı Mike Thompson ve ABD Eski Dışişleri Bakanı Madeline Albright ile görüştü.

 

 

 

(CİHAN)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mavi Marmara Raporu Yine Ertelendi

 

Diplomasi kaynakları Mavi Marmara raporunun bir kez daha erteleneceğini belirtiyor. Yarın yayınlanması gereken rapor 10 gün daha ertelendi.

 

Erteleme talebi ise açık sularda 9 vatandaşımızı katleden İsrail'den geldi.

 

Türkiye ısrarla Mavi Marmara baskını ve öldürülen vatandaşlarımız için özür dilenmesini istiyor. İsrail ise özür dilememe konusunda direniyor.

 

İsrail hükümeti , Türkiye'den özür dileme konusunda görüş birliğine varamadı. Bu yüzden de Mavi Marmara raporunun yayınlanmasını istemiyor.

 

Bağış Ertelemeye Tepkili

 

Erteleme kararına Avrupu Birliği Bakanı Egemen Bağış tepki gösterdi. Bağış, şöyle konuştu:

 

"İstedikleri kadar geciktirsinler ama gerçekler saklanamaz. Türkiye'nin bu konudaki tavrı çok nettir. Sayın Başbakanımız 3 tane çok net koşul koymuştur. Eğer İsrail Türkiye ile ilişkilerinin normalleşmesini istiyorsa özür dilemelidir. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin yakınlarına tazminat ödemelidir. Ve Gazze'ye uyguladıgı haksız kanunsuz saçma ambargolara da son vermelidir."

 

habervaktim

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geç kalınmış olunsa da siyasi olarak Erdoğan'ın başarısı adına mühim bir adım. E tabi bizler bilmekteyiz ki Yahudi menfaati olmayan işe kalkışmaz.

 

Yine de Türk milleti adına aldığımız bu yaraya kısmen merhem sürüldü diyebiliriz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...