Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Ünlülerin Heykelleri Hapis Yatacak

Recommended Posts

Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet ve Bülent Ecevit gibi ünlüler "hapis"te bir araya gelecek. Açık olduğu dönemde bu isimlerin bazılarını kısa, bazılarını da uzun süre ile misafir eden Ulucanlar Ceza ve Tutukevi, şimdi bu ünlülerin balmumu heykellerine ev sahipliği yapacak. Adalet Bakanlığı tarafından kültür ve sanat merkezi yapılmak üzere Altındağ Belediye'sine devredilen Ulucanlar Cezaevi, kapılarını açmaya hazırlanıyor. Adalet Bakanlığı'nın 2009 yılında kapattığı cezaevinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği bir proje ile burada kalan ünlülerin balmumu heykellerinin yer aldığı bir müze kurulacak.

*Yenişafak Gazetesi

 

--------------------

Türk siyasi ve sosyal hayatının yakın tanığı Ulucanlar Cezaevi'nde tarih yeniden canlanıyor.

Müze olarak kapılarını açacak cezaevi için Çin'de 21 balmumu mahkum ve gardiyan heykeli yaptırıldı. Bülent Ecevit, Yılmaz Güney, Necip Fazıl, Nazım Hikmet gibi ünlü konuklarının heykelleri de cezaevindeki yerlerini alacak.

2009 yılında kapatılıp Altındağ Belediyesi'ne devredilen tarihi Ulucanlar Cezaevi, kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor. Ancak bu kez Kültür ve Sanat Merkezi olarak... Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da destek verdiği proje kapsamında, cezaevinde bir de müze kurulacak. Aslına uygun olarak restore edilen koğuş ve hücrelerden oluşan müzenin eylülde hizmete girmesi hedefleniyor. Müzede, cezaevi atmosferi oluşturabilmek için Çin'e 21 adet balmumu mahkum ve gardiyan heykeli siparişi verildi. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, temmuzda teslim edilecek heykelleri incelemek üzere Çin'e gitti. Kısa süre içinde ikinci parti heykel siparişi de verilecek. Böylece bir dönem Ulucanlar'ın konuğu olan Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yılmaz Güney, Bülent Ecevit, Yaşar Kemal ve Kemal Tahir gibi ünlülerin heykelleri de cezaevinde yerini alacak.

 

Veysel Tiryaki: Ziyaretçilerin cezaevi atmosferini yaşamalarını, istiyoruz. Koğuş, hücre, avlu ve koridorlarda balmumu mahkum ve gardiyan heykelleri de olacak. Gerçeğe en yakın balmumu heykeller Çin'de yapılıyor, dedi.

*Akşam Gazetesi

 

**

Not: Hüseyin Üzmez'in Malatya Hadisesi'nden sonra Üstad, suça azmettirmek iddiasıyla tutuklanmış, Ankara Ulucanlar Hapishanesi'ne konulmuştu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gereği var mıydı diye bir soru akla gelebiliyor ama? Düşüncelerinden/yazdıklarından veya siyasi hâllerinden dolayı hapse konulan insanların, birde bal mumlarına aynı cezayı vermek biraz ironi midir nedir? Ya da şu mu denilmek isteniyor: Sağlıklarında bir araya (fikir olarak) gelemediler, bari bal mumları bir araya gelsin. Bu da düşünülmüş olabilir.

 

Yine de ilginç ve ilk olması nedeniyle dikkat çekecektir kanısındayım.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bu gibi işleri merhumların yakınlarından izin alarak yapıyor olmalılar.Gerek bundan önceki heykeller ve bu yapmacık işler için Üstad'ın oğulları nasıl izin veriyor anlamıyorum...Yahud izin almadan mı bu işler yapılıyor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tamamen gereksiz diye düşünüyorum....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gerçeğe en yakın balmumu heykeller Çin'de yapılıyor, dedi.

Ülke olarak ithalat listemize bir de balmumu heykel eklendi desenize :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstad'ın istisnasız bütün mahkumiyetleri ve hakkında açılan davaların yekûnu, adalet mefhumunun ırzına geçmeye dair verilebilecek örneklerdendir. Bir devrin üzerine atılan Allahsızlık ve imansızlık ağını kalemiyle, davasıyla, aksiyonuyla yırtmaya çalışan Üstad'a atılan iftiralar, kanunları ters yüz edip kılıfına uydurarak Üstad'ı suçlamaya, hakkında dava açıp hızını kesmek için hapislerde yatırmaya kadar giden bu diktatörlük politikasına karşı Üstad'ın akıl, fikir, kanun, vicdan ve hakikat ölçüleri ile ördüğü müdafaaları ise, karşı tarafın ne ölçüde mülevves olduğunu anlamak için bir unsur daha teşkil eder.

 

Üstad'ın çileli hayat yolunda karşısına çıkarılan mahkemeler, soruşturmalar, davalar hayatında o kadar önemli bir yere sahiptir ki, Üstad sırf mahkûmiyetleriyle ilgili olarak Cinnet Mustatili isimli otobiyografik eserini kaleme almıştır. Bu davalar, mahkûmiyetler Üstad'ı Müslüman kesimin gözünden düşürmek, Üstad'ı davasından vazgeçirmek, bir neslin uyanmasında verdiği cehdi durdurmak için yapıldığından Üstad'ın hayat basamağındaki bu noktalar hem Üstad'ın İslam aşkını hem de karşı tarafın İslam düşmanlığını görmek açısından da önemlidir.

Bütün bunlara binaen, Üstad'ın hayatının bu önemli noktalarını anlatan bir müze, belli bir keyfiyete ulaşabilirse, çok güzel ve faydalı bir iş olarak ortaya çıkacaktır. Lakin bu haberde görülen o ki, iş, sadece Üstad'ın bedenini, müşahhas görünüşünü sergilemekle kalacak. Üstad'ın zikrettiği gibi, onun asıl ruh hayatını, ruhunun kafa kâğıdını resimlendirmek lazım. Bu da balmumu heykel dikmekle olacak iş değil.

 

Müzeyi gezdikten sonra gördüklerinden, izlediklerinden, okuduklarından, dinlediklerinden Üstadın hayatına, davasına, haksız mahkûmiyetlerine dair bir şeyler öğrenebilecekse insanlar, müze memuriyetini muvaffakiyetle gerçekleştirecektir. Bu nasıl olacak? Müzenin Üstad ile ilgili kısmının bir tarafında Üstadın mahkûmiyetlerine, o günlerdeki fotoğraflarına, video görüntülerine dair hazırlanmış olan bir video, diğer tarafta fonda çalan Üstadın kendi sesinden Zindandan Mehmede Mektup şiiri, duvarlarda asılı olan ve gezenlerin okuyabileceği Üstadın hapishanede yazdığı şiirlerden ve hapishane hatıralarından mürekkep tablolar ve Üstadla ilgili kısmı gezenlere ücretsiz hediye edilecek olan Cinnet Mustatili kitabı. Müzenin Üstad'la ilgili bölümünün böyle bir mahiyet taşımasını yetkililerden istiyoruz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dev fikirler sahibi ustamın ancak heykelini hapse tıkabilirler zaten.sorun yok.fikirlerini özgürleştirenler olduğu sürece...

Share this post


Link to post
Share on other sites

yıkdıkça dikiyorlar. biraz daha zaman diyoruz ne diyelim. ballana ballana gezilir artık!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fikirlerini keşke aynı şekilde bu milletin önünde sergileyebilseler. Ne yani biz bu büyük insanı bu şekilde buralarda mahkum ettik demek için mi yapıyorlar. Bir de son derece gereksiz bu iş için Çin'den balmumu heykeli sipariş ediyoruz. Çok yazık...

Share this post


Link to post
Share on other sites

kardeşler.siteye üye değildim bazen bilgilerinizden ve yazılarınızdan faydalanıyor ama yorumdan kaçınıyordum.bu yezı tesadüfü denk geldi.inanın çok sarsıldım.Yarabbi olamaz böyle bir şey.heykelde ne demek.Hz.Muhammed Mustafa s.a.v. Mekke fethinde kabeye girmiş bütün putları yerle bir etmiş.ve Allahg Resulü'nün yolunda yürümüş bağrı yanık bir insan N.Fazıl onun bugün heykelini dikmeye çalışıyorlar.o bir şairdi şiirleri var,o bir fikir adamı idi kitapları var.o putperes değildi nediye onun putunu dikmeye çalışırlar.kardeşler İlahi rıza için elinden gelen birisi varsa aramızda bu olaya hayır kampanyası başlatsın internetten.İnanın beynim zonkluyor.Altındağ belediyesini arayalım,Kültür bakanlığını arayalım.Büyük Doğu yu Mehmet abiyi arayalım hukuki bir mücadele başlatsın.Allah aşkına tepkisiz ve duyarsız kalmayalım...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...