Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Devlet Tiyatrosu Bunu Oynayamaz

Recommended Posts

Devlet Tiyatrosu bunu oynayamaz

Devlet Tiyatroları ya da Şehir Tiyatrosu yerli, İslam medeniyeti ile barışık eserlere kapısını açmama konusunda HSYK'dan daha inatçı!

 

Sultan Abdülhamid Han

 

Size bir oyundan bahsetmek istiyorum: Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in II. Abdülhamit Han’ın hayatının son yıllarını yansıtan 53 sayfalık eserden. Üç perde ve dokuz tablodan meydana gelen eserin her perdesi üçer tablodur. Birinci perde 17, ikinci perde 20, üçüncü perde ise 14 sayfadan oluşur. Eserin ismi kahramanı ile aynı ismi taşıyor: “Sultan Abdülhamid Han”

 

Bu oyun, küreselleşen ve küçülen günümüz dünyasında, “kişilerin kendi kişilikleri ekseninde bir yaşam sürmeleri, birçok şeyi görmezden gelmeleri ve hayatı bayağılaştırmaları” salgınlarının sürdüğü günümüzde mutlaka sahnelenmeli diye düşünüyorum.

 

Büyük cihad!

 

Üstadın son dönemdeki (1960 sonrası) eserlerinde üzerinde durduğu ve “Büyük Cihad” olarak adlandırdığı bir kavram var. Bu, kişisel ve milli ölçekte idrak edilmesinin gereğine inandığı bir değerler bütünüdür aslında.

 

Bu eseriyle üstad, bir devre imzasını atmış, devrinde bütün dünyanın takip ettiği, eleştirdiği yahut övdüğü bir padişahın, kendisi ve dünya ile olan çatışmalarını sahneye yansıtmış. Bir başka deyişle bu oyun Abdülhamid Han’ın “Büyük Cihad”ını yansıtıyor.

 

“Künye”de açıklaması yapıldı

 

Üstad, “Künye” ismini verdiği oyununda “Büyük Cihad”ı açıklıyor: “Dinimizde ‘büyük cihat’ diye bir tabir var, bilirsiniz. Büyük cihat, milyonlarca insanın bir o kadar insanla kavgası değildir. Tek kişinin öz nefsiyle cengidir.”

 

Keşke bu oyunu şehir ve devlet tiyatrolarımızda izleyebilsek.

 

 

Cüneyt Çelik temennide bulundu

*Kaynak: http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=4519

Share this post


Link to post
Share on other sites

Necip Fazıl Kısakürek ve tiyatro aynı cümle içerisinde geçiyorsa insanların(az da olsa malumat sahibi olanların) ilk aklına gelecek olan "Bir Adam Yaratmak" adlı tiyaro eseridir."Bir Adam Yaratmak" Üstadın önemli eserlerindendendir ama bana göre bundan daha mühim tiyatro eserlerini Üstada ortaya koymuştur. Özellikle yazıda geçen Abdülhamit Han adlı tiyatro eseri Üstadın "Ulu Hakan" isimli eserinin özeti mesabesindedir.Neden peki bu eserler sahnelenmiyor da "Bir Adam Yaratmak" sahne alıyor şu sebepledir ki ismindeki uygunsuzluk yüzünden. Diğer eserlerin sahnelenmesi de birilerini rahatsız edeceğinden müsaade edilmez...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...