Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nfk321

Necip Fazıl Ve Zindan

Recommended Posts

Çileli bir ömre sığan güzellikler, toprağa atılan bir tohum gibi yeşerdi. Onun bu şiirleri Anadolu insanı tarafından sevilerek okunur. Ve Türk halkı, kendi duygularını, düşüncelerini, inançlarını, tarihini, kültürünü, mukaddeslerini böylesine güzel bir şekilde destanlaştıran İstanbullu şâiri hasretle kucaklar.

 

Necip Fazıl, 19431960 yılları arasında defalarca tutuklanır, hapse atılır, "ölüm ve cinnetten ötede zindan acıları" çeker. Büyük Doğu defalarca kapatılır, toplatılır. "1958 Büyük Doğu'larından da yüklendiği, parça parça yüz yıla yakın mahkumiyeti" vardır. Bu durumda tam ne yapacağını düşünürken 1960 ihtilâli olur. İhtilâlin umumî basın affıyla bu cezalardan bütünüyle kurtulur. Fakat o çile şâiridir. Bu dünyaya sanki çile çekmek için gelmiştir. İhtilâli yapanların ilk tutukladıkları, kimseler arasında Necip Fazıl da vardır. "Bir metre genişlik ve iki-üç metre uzunluğunda, basık, içinde teneşirimsi tahta bir kerevet, boğucu, daha doğrusu çıldırtıcı" bir "hücreye" atılır. Bu hücrede "eli, kolu, dili ve yolu bağlı" çile şâirini "tokat, yumruk ve tekme altında hırpalarlar."Ayrıca çıkarılan genel basın affına bir istisna getirilerek, Necip Fazıl birbuçuk yıl hapse mahkûm edilir ve Toptaşı Cezaevi'ne kapatılır."Batı demokrasilerini örnek alan Cumhuriyet devrinde çeşitli dünya görüşlerine sahip birçok yazar ve şâir hapse atılmışlardır." Fakat "hapse atılma, hatta idam edilme sanatçıları düşüncelerini söylemekten alıkoyamaz. Onların elinde kendilerini mahkûm edenleri mahkûm eden ölmez bir silâh vardır: Sanat" Toptaşı Cezavi'nde birbuçuk yıl kalan çile şâiri, orada Türk edebiyatına çok güzel şiirler kazandırır. Bunlar arasında, belki de en güzel şiirlerinden biri olan "Zindandan Mehmed'e Mektup"da vardır. Mehmet şâirin büyük oğludur.

 

Zindan iki hece, Mehmed'im lâfta!

Baba katiliyle baban bir safta!

Bir de, geri adam, boynunda yafta

Halimi düşünüp yanma Mehmed'im!

Kavuşmak mı?.. Belki Daha ölmedim!

 

Bu ne güzel, ne muhteşem bir şiirdir. Bu ne güzel, ne mükemel bir dildir! Bu nasıl çarpıcı bir üslûptur. Bu nasıl bir şâirdir ki, mahkumken bile hükmeder. Çeşitli devirlerde, çeşitli dünya görüşlerine mensup birçok şâir hapse girmiştir. Fakat bunların hiçbirisi, zindandan bu kadar aydınlık, bu kadar orijinal, bu kadar derin, bu kadar heyecanla ve bu kadar gür bir sesle, bu kadar umutla haykıramamıştır. Türk edebiyatında heceyi onun kadar başarıyla kullanan çok az şâir yetişmiştir.

 

Çile şâirinin en önemli vasıflarından biri de, en olumsuz şartlar altında bile umutsuzluğa kapılmaması, daima umut dolu olmasıdır. O hiçbir zaman, hiçbir olumsuz şart altında ümitsizliğe düşmemiş ve topluma daima tarihî misyonunu hatırlatmıştır. Necip Fazıl, zindandan bile aydınlık yarınları haykıran, çevresine müjdeler veren adamdır:

Dua, dua, eller karıncalanmış;

Yıldızlar avuçta, gök parçalanmış.

Gözyaşı bir tarla, hep yoncalanmış

 

Bir soluk, bir tütsü, bir uçan buğu:

İplik ki, incecik, örer boşluğu.

 

Ana rahmi zâhir, şu bizim koğuş;

Karanlığında nur, yeniden doğuş

Sesler duymaktayım: Davran ve boğuş!

 

Hapisten çıkınca, 1964'den 1971'e kadar Büyük Doğu dört defa daha çıkar, kapanır. Necip Fazıl yine bu yıllarda 1963'te başlayan konferanslarıyla Anadolu'yu bucak bucak dolaşır. "Büyük Doğu Neslini" yetiştirmeye çalışır. Binlerce insana hitap eder. Hep ümit doludur. Geleceğe umutla bakar. Hiç durmadan Anadolu'ya tohum saçar. Bu tohumlar bitmezse toprak utanmalıdır:

 

Ustada kalırsa bu öksüz yapı,

Onu sürdürmeyen çırak utansın!

 

Necip Fazıl, 1972'de artık evindedir. 1978'de Büyük Doğu on altıncı defa çıkar. Ama o artık bir hayli ihtiyarlamıştır. "Pırıl pırıl zekâsına, muhayyilesine, dipdiri sesine rağmen, bedeni son senelerde süratle çökmüştür." Ve koca şâire artık dünya boş, odaları loş gelmekte, gözleri müebbette, gününü beklemektedir. Gelen meleğe hoş geldin, safa geldin demeye hazırlanmaktadır. İnanan bir insan olarak onun için "Ölüm güzel şeydir." Bu inancını ne kadar da güzel şiirleştirir:

Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber

Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber?

 

O da her fani insan gibi, 25 Mayıs 1983'te bir güzel ölümle bu dünyadan ayrılır, çok sevdiği Yüce Yaratıcı'sına kavuşur.

 

Onur Ercan

Share this post


Link to post
Share on other sites

SECİYE

 

Gazetecilerin garda bana suali:

̶ Cevat Rıfat’ın hakkınızdaki iddilarına ne dersiniz?

Malatya’ya gönderilmek üzere benden birkaç gün evvek tevkif edilen bu zat, benim için gazetecile şöyle demişti:

̶ Kumarbaz, madrabaz, istismarcı, korkunç adam!...

Sözlerini, bir iki ün evvel Paşakapısındaki işkence hücremde, o dile gelmez acılar içinde okumuş ve Allah'a yönelmiştim:

̶ Yarabbi, bu adamı sana havale ederim!

Nefretimden, hüznümden, Allah ve ahlak için duyulan tiksinme hissimden erimiştim. Ben kumarbaz mıyım, madrabaz mıyım, istismarcı mıyım, bu hususta bir müdafaam yok… Üstüme atılan pisliklerin belirttiği kasd önünde, ben bu işin müafaasını bile zillet sayarım ; ve kendimi hamdolsun böyle müdafaadan berî görürüm. Ama kumarbaz da olsam, madrabaz da olsam, istismarcı da olsam, düşman cephenin Allah ve peygamber dostluğu yüzünden deliğe tıktırdığı bir adamı güya aynı isnatla aynı deliğe tıkılan başka bir adam, nasıl bu sıfatlarla suçlandırır; ve nasıl karşı cepheye, hem şahsı, hem de benim için böyle bir silah teslim eder?.. Benim kumarbazlığım, madrabazlığım, istismarcılığı, hiç olmazsa bir isbat işi, bir «acaba?» mevzuudu,r değil mi?.. Fakat böyle olsam da hakkımda böyle bir adam tarafından sarfedilmemesi gereken bu sözlerin belirttiği küçüklüğün karşısında «acaba?» ya yer var mıdır?

 

Gazetecilere dedim ki:

̶ Benim için bunları iddia eden adam hakkında ben hiçbir şey söylemiyeceğim; yalnız bir noktayı işaret edeceğim: Farzedin ki, dedikleri doğru!.. Fakat aynı dâvaya bağlı sanılan ve aynı çileye çarptırılan bir adamın, bunları söylemesi, hangi mezhep ve itikadın ahlâk ölçüsüne sığar?.. Bu iddialara karşı ben öyle bir mevkideyim ki, onları çürütmeğe aslâ tenezzül etmeksizin, anları söyleten seciyenin çürüklük derecesine, isbatı bizzat kendinde olarak, herkesin dikkatini çekerim!

 

 

 

 

Üstad'ın ; "üniversite hayatını geçen" zindan hayatı bounca onu en çok üzen, taşıdığı ağır yüke bir o kadar daha ağırlık yükleyen faktörlerden birisi de hiç şüphesiz davasının ve buna binaen savunduklarının tam olarak anlaşılamamasıdır. Nitekim, Cinnet Mustatili kitabından iktibas edilen yazıda adı geçen şahıs; Üstad'ın Malatya hapishanesinde aynı koğuşu paylaştığı iki kişiden biridir. Güya, Üstad'la hemdâva olduğu için hapse tıkılan bu şahıs, Üstad'ın "müşarünileyh" diye söz ettiği kişidir ki; aynı kitabın muhtelif kısımlarında Üstad, has dava arkadaşı Osman Yüksel Serdengeçti'nin bazı delillerle, mahud şahsın küfrüne şehadet ettiğini belirtiyor. Amacımız, kimlerin küfürde olduğunu tek tek tespit etmek değildir elbette. Ancak, o dönemde bu davanın adamıymış gibi görünüp de , aslında dâva ruhuna taban tabana zıd kimselerin de bu dava yolunda gerçek yolculara ne kadar ayakbağı olduğu, ve dâva ahlakının da ne kadar saptırılmaya çalışıldığı aşikardır. Ve bu durumda, bu davaya sımsıkı sarılmanın aslında görüldüğünden de ne kadar zor olduğu da görülmektedir.

Bu ne güzel, ne muhteşem bir şiirdir. Bu ne güzel, ne mükemel bir dildir! Bu nasıl çarpıcı bir üslûptur. Bu nasıl bir şâirdir ki, mahkumken bile hükmeder. Çeşitli devirlerde, çeşitli dünya görüşlerine mensup birçok şâir hapse girmiştir. Fakat bunların hiçbirisi, zindandan bu kadar aydınlık, bu kadar orijinal, bu kadar derin, bu kadar heyecanla ve bu kadar gür bir sesle, bu kadar umutla haykıramamıştır. Türk edebiyatında heceyi onun kadar başarıyla kullanan çok az şâir yetişmiştir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...