Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Altın Halka'yı Bilmeli

Recommended Posts

'Silsile-i Zeheb'den haberiniz var mı? Nam'ı diğer 'Altın halka'. Buyrun okuyun..

 

20729.jpg

 

İslamiyet’te ‘Tesbih’ kavramının, Allah’ın yüceliğine şahitlik etmeyi ve O’nu iman ve amelle tenzih edişte sürekliliği, sağa sola sapmamayı ve tezliği ifade ettiği düşünülür. Kur’an-ı Kerim’de yerde ve gökte olan her şeyin Allah’ı tesbih ettiği haber verilmiştir.

 

Geçen hafta da sahaflarda dolaşırken; kapağında 33lük bir tesbih ile tesbihin her tanesinin bir tasavvuf kahramanını temsil ettiği üstad Necip Fazıl’ın 1960’ta Türk Neşriyat Yurdu’nun matbaasından yayımlanan ‘Altın Halka (Silsile-i Zeheb)’ isimli eserine rastladım.

 

Sayfaları birbirine yapışmış ve 1960 yılından sonra yeniden basılmayan bu eseri, hem daha önceleri birçok düşünürün ve edibin elinden geçmiş olduğunu düşündüğüm, hem de içeriği bakımından İslam âleminin en büyük 33 tasavvuf kahramanını bize sunduğu için çok daha büyük bir heyecanla aldım ve önemle okudum. Eseri okurken Allah’a iman edişimde sürekliliği ve O’nu tenzih edişimde tezliğimi de sağlamak adına her tanede farklı bir insan-ı kâmile ama en sonunda ‘tek’ olan hakikat düsturuna erişileceğini öğrendim. Sayfalarının maddeten tarihe tanıklık edişinden; öze ve hakikat olan yaratıcıya ve onun en sevgili kullarına yani elçilerine ruhen ulaşmış bir tarihin ta kendisi olan silsileye kadar büyük bir tasavvuf erbabına anbean tanık oluyorsunuz.

 

Zamanının en kapsamlı çalışması

 

Necip Fazıl’ın İslam tasavvuf ve felsefesine dair derlediği en mühim eserlerden bir diğeri olan ‘Halkadan Pırıltılar’ mukaddimesinde adı geçen en büyük tasavvuf kahramanlarının hikâyeleridir ‘Altın Halka – Silsile-i Zeheb’. Denebilir ki o güne kadar bu konuda bu denli güzel, cazip, severek okunacak, manen zevk alınacak bir kitap daha yazılmamıştı.

 

Necip Fazıl’ın bu eserini okurken Peygamber efendimiz (s.a.s)’in İslam’ı tebliğ etmeye başlamasının ardından Hz. Hatice ‘den sonra Rasulullah’a ilk iman eden; Câmiu'l Kur'an, es-Siddîk, el-Atik olan Hz. Ebu Bekr ile başlayıp; üstad Necip Fazıl Kısakürek’in yaşadığı dönemde irşada ehliyetli olup üstadın hayatındaki büyük değişime yol açan şeyhi Abdulhakim (Arvasi) Efendi’ye kadar birbiri ardına sıralanmış mutasavvıflar tesbihini çekeceksiniz sıkılmadan.

 

Otuz Üç!

 

Peygamber efendimiz (s.a.s)’den gelen nur, hakikat sarayının has odasına mahsus huzmeleriyle Hazret-i Ebubekir’e geçmişti. Böylece ‘bir’in adede ilk intikali ‘iki’ mefhumunda Hazreti Ebubekir’i buldu aslında… ‘İki’den sonra ‘üç’ ve has odanın has kolu olarak sıraya girmiş oldu.

 

Hz. Ebubekir ile başlayan nur alıcılığı, ondan hemen sonra Selman-ı Fârisi’ye geçiyor eserde. Bir cenk sırasında Allah Resulünün mukaddes ağzıyla “Selman-ül Hayr” diye vasıflandırılan zatın Müslüman oluşu, İslam’a hizmetleri Necip Fazıl üstadın dilinden ayrı bir zevkle okunuyor.

 

‘İlim Medinesi’nin kapısı Hazret-i Ali soyundan gelen meşhur on iki imamın onuncusu Cafer-i Sadık Hazretleri’nin de İslam’a ve Müslümanlara olan büyük hizmetlerini ve yaşam öyküsünü okuyoruz eserin bir bölümünde.

 

Altın halkanın onuncusu, Hızır ile sohbet etme makamına ermiş ve Hızır’ın “bir oğlun olacak, adını Abdülhalik koy” diye söylediği bir babanın oğlu olan ‘Abdülhalik (Gücvedani) hazretleri Necip Fazıl’ın bu eserinde ince bir üslupla ve hikâyelerle okuyucunun karşısında duruyor.

 

Velilerden bir ordu olsa..

 

Ayrıca; rahmetli üstadın diliyle “Veliler ordu ordu olsa… Bunların başbuğlarından da ayrı bir ordu kurulsa… Ona başbuğ olacaklardan da bir ordu… Son başbuğ Şah-ı Nakşıbend Hazretleri olurdu” dediği Şah-ı Nakşibend Muhammed Bahaeddin Hazretleri’ni ve daha sonra da “velilik derecelerinin ufku” diye nitelendirdiği ‘İmam-ı Rabbani’ hazretlerinin hayat yolculuklarını üstadın kaleminden okuyarak onun penceresinden İslam’a gönüllerini koymuş 33 tasavvuf kahramanının hikâyelerini yaşayabilirsiniz Altın Halka’da. Necip Fazıl Kısakürek’in İslam âlemine büyük hizmetlerinden biri olan ‘Altın Halka (Silsile-i Zeheb)’yı tarihin sayfalarından günümüze taşıyabilmek ve mukaddes emaneti yerine –gönlünüzün ve aklınızın yanı başınıza- koymanız duası ile…

 

Samet Akten tesbihi eline aldı

 

*Yazı Kaynak: http://www.dunyabizim.com/news_detail.php?id=4784

 

//Tıklayınız:Başbuğ Velilerden 33 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...