Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
_mostar

Show Tvyi Silmeyen Kalmasın

Recommended Posts

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını ekranlara taşımaya hazırlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinin fragmanları izleyiciden ve tarihçilerden büyük tepki gördü. Kanuni'nin içki içtiği, harem hayatını cinsellikten ibaret gösteren dizi çarpık bilgilerle dolu.

 

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatından kesitler sunma iddiasıyla çekilen Show TV'nin yeni dizisi Muhteşem Yüzyıl, Osmanlı Devleti'ni kendi zihinlerinde oluşturdukları 'harem'den ibaret sananların çarpık tarih anlayışını bir kez daha gözler önüne serdi. 5 Ocak'ta yayına girecek dizinin tanıtımları bile Osmanlı'nın yanlış aksettirildiği tartışmaların alevlendirdi. Tanıtımlar, senarist Meral Okay'ın ömrü savaş meydanlarında geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın adaletini ve Avrupa'yı dize getiren kahramanlıklarını bir kenara bırakıp diğer kötü örneklerde olduğu gibi 'harem' safsatasına sığındığını ortaya koydu.

 

İVEDİK KAFALI ADAMLARIN İŞİ

 

Cihan padişahı Kanuni'nin zaferlerini görmezden gelen Muhteşem Yüzyıl fragmanlarında, Kanuni ile ilgili gerçekdışı bilgiler de ön plana çıkarılıyor. Fragmanlarda, Hürrem Sultan, işkenceler altında Kanuni'ye zorla eş yaptırılıyor. Kanuni'yi kadın düşkünü olarak gösteren dizi, padişah için toplanan kızların hamamda toplanması ve padişah için birbirleriyle "havlet yarışında" olduğu da yansıtılıyor.İstanbul2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sinema Direktörü Yusuf Kaplan, dizinin daha önce kendilerine destek almak amacıyla başvurduğunu ancak "rezalet" nedeniyle bu talebi kabul etmediklerini dile getirdi. Kaplan, "Bu senaryoyu yazanlar sömürge kafalı, Recep İvedik zihniyetli adamlardan başkası değil" dedi. Tarihçi Yazar Ali Satan ise "Bu batının algısıdır. Oryantalist yaklaşım" diye tepkisini koydu.

 

GAY SAHNESİ BİLE VAR

 

Kanuni kitabının yazarı Tarihçi Okay Tiryakioğlu, "Son zamanlarda Türk dizlerinin yurt dışında satılıyor olması bunda etkili oldu. Kar amacı güdüyor. Çok şaşırmadım. İzleyici gerekli cezayı verecektir. Gay sahnesi bile var dizide böyle saçmalık olmaz. Kanuni asla içki içmiyordu. Bu koca yalan. Ömrünü Allah için adamış bir kişidir Kanuni... Diziye izleyicinin ilgi göstermeyeceğine inanıyorum" dedi. Tarihçi Mustafa Armağan da Kanuni'nin içki içtiği sahneyle ilgili şu yorumu yaptı: "Kanuni'nin içki içtiğini ilk Halil İnancık yazmıştı. Ama o nereden buldu bilgiyi bilmiyorum. Kanuni içki yasaklayan bir padişahtır. Yazdığı mektuplardan da anlıyoruz ki inançlı bir mü'mindir."

 

Gerçekler çarpıtılmış

 

Yapımcılığını Timur Savcı'nın üstlendiği dizide, 10. padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın sözde hayatı anlatılıyor. Show TV ekranlarında seyirciyle buluşacak olan dizide, Kanuni'yi Halit Ergenç canlandırırken, Valide Sultan'ı ise dominant anne karakteriyle Haziran Gecesi, Aşk-ı Memnu gibi dizilerde oynayan Nebahat Çehre oynuyor. 5 Ocak'ta yayınlanacak dizi için hazırlanan dört ayrı fragman da internette yayınlanmaya başlandı. Eleştirmenler reytingi adına popüler oyuncuların dizi için toplatıldığını ve aynı kaygıyla, tarihi gerçeklerin çarpıtılarak senaryonun çok tartışılacak hale getirildiğine vurgu yapıyor.

 

Dizinininternetsitesine yağan tepkiler:

 

# Ümit Ölmez: "Dizide oynayan çeken ve de bütün emeği olen herkesi kınıyorum"

 

# Bahattin:"Avrupalılar ve içimizdeki dönmeler kendi iğrenç egolarını bu şanlı devletin üzerinde tatmin etmeye çalışmışlardır.bir sürü uydurmakitapve görsel çizmişlerdìr...

 

# Yavuz: "Abdestsiz yere basmayan ecdat nasıl böyle şuursuzca tanıtılır, içki ve kadına düşkün olsalardı 700 sene dünyaya nam salar viyana kapılarına mı dayanırlardı yoksa helak olur giderler miydi....."

 

YENİŞAFAK

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalde TV izlemiyorum zaten evde bir tek Annem izliyor Samanyolu TV oda sadece...

 

Dogan yayincilik ve benzeri kanallar yok...

 

Maalesef tarihimizle dalga gecen yayimlar yapilinca kimse sorusturma baslatmiyor Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Hakkında Bir Sinema Filmi Cekilince Sorusturma aciyorlar... Boyle oluyor yani.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalde TV izlemiyorum zaten evde bir tek Annem izliyor Samanyolu TV oda sadece...

 

Dogan yayincilik ve benzeri kanallar yok...

 

Maalesef tarihimizle dalga gecen yayimlar yapilinca kimse sorusturma baslatmiyor Üstad Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri Hakkında Bir Sinema Filmi Cekilince Sorusturma aciyorlar... Boyle oluyor yani.

 

 

Haklısın kardeş.Uzun zamandır sinemaya gitmiyorum. Yasaklanmazsa ki inşallah yasaklanmaz, üstadın anlatıldığı filme gideceğim...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Son günlerin en çok tartışılan televizyon dizisi 'Muhteşem Yüzyıl', Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) uyarı cezası aldı. Kurul dizinin, 'yayınlar toplumun milli-manevi değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmamalı' hükmünü ihlal ettiğine karar verdi.

 

Yayıncı kuruluş, RTÜK'ün kararını yayında izleyicilere duyurarak özür dileyecek.

 

'Muhteşem Yüzyıl'a son bir ayda gelen şikâyet sayısı, RTÜK'ün 2010'da aldığı toplam şikâyet sayısını aşarak 75 bine ulaşmıştı. Şikâyetleri dikkate alan Üst Kurul, diziyi incelemeye aldı. Uzmanların hazırladığı rapor doğrultusunda, 8 RTÜK üyesi olağanüstü gündemle toplandı. Toplantıda, 'Kanuni Sultan Süleyman başta olmak üzere tüm tarihî şahsiyetlerin isimlerinin açık açık kullanılmasının diziyi kurgu olmaktan çıkardığı' görüşü kabul gördü. Uyarı kararı, CHP'li üye Hülya Alp'in karşı rey kullanması sonucu oyçokluğu ile alındı. Üyeler, dizideki ihlallerin tekrarlanması halinde RTÜK kanunu gereği yayıncı kanala sırasıyla 'program durdurma', 'para cezası', 'lisans iptali' müeyyideleri uygulanabileceğini belirtti.

 

İsimler gerçek, 'kurgu' denilemez

 

RTÜK üyesi Esat Çıplak, yapımcıların diziyi 'kurgu' ile savunmasının bilgisizlikten kaynaklandığını söyledi. Gerçek adların kullanıldığı diziye 'kurgu' denilemeyeceğini belirten Çıplak, ilk bölümde kendisini rahatsız eden unsurlarla ilgili, "Kanuni'nin 46 yıllık hükümdarlık hayatı var. Bu uzun süreye rağmen en az harem hayatı bulunan bir padişah, harem ile ön plana çıkarılıyor. Bu çok yanlış." dedi.

 

Erdal ŞEN / ZAMAN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bugün bize bu diziye tepki gösterdiğimiz için gerici, yobaz diyenler acaba kendilerinin sevdiği demiyeceğim, adeta taptığı bir liderin filmini dizisini izlediklerinde ne yaparlar. Ben RTÜK'e şikayet ettim. Arkadaşlar sizde edin.

Diziye kurgudur saygılı olun diyenler acaba yarın gerçek olana tahammül edeceklermi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osmanlı torunu Leyla Sami: Muhteşem Yüzyıl saçma bir reyting dizisi

 

İngiltere'de yaşayan Osmanlı torunlarından Leyla Sami, Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili sert eleştirilerde bulundu. Yoğun tartışmalara yol açan diziyi izlediğini söyleyen Leyla Sami, Muhteşem Yüzyıl'ı "sadece para için yapılmış, saçma ve ciddiye alınmaması gereken bir yapım" olarak nitelendirdi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Sami, cinsel içerikli ve yanlışlarla dolu dizinin gelecek nesiller için tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

 

Osmanlı Sultanı Abdülmecit'in torunu Fethi Sami Bey'in kızı Leyla Sami, dizinin ilk kısımlarını fikir edinmek amacıyla izlediğini; ancak çok saçma bulduğunu söyledi. Londra'da Cihan muhabirine mülakat veren Sami, "Diziyi izledikten sonra faydalı hiçbir şey öğrenmedim... Öğretici bir yanı yok. Ne eğlendirici ne de Osmanlı kültürünü yansıtan bir özelliği var... Maalesef Osmanlı kültürünü yansıtmayan saçma bir yapım olmuş." dedi. Senarist ve yapımcıları eleştiren Leyla Sami, dizinin tamamen reyting ve para için yapıldığını düşünüyor. Türkiye'de sinema sektörünün büyümesiyle birlikte bazı kesimlerin önemli şahsiyetlerin hayatlarını cinsel içeriklerle doldurarak seyirci çekme gayreti içinde olduklarını dile getiren Leyla Sami, "Bu dizide de aynı düşünceden yola çıkılmış. Toplumda kızgınlık oluşturan bu durum tam da filmi üretenlerin istediği bir şeydi ve başardılar. Bu bir plandı. Bu planlarını en başta oluştururken tabii ki Türkiye için önemli ve tarihte yer edinmiş büyük bir şahsiyeti seçtiler. Kanuni Sultan Süleyman'ın tarihteki başarıları ve itibarı ortadadır. Ama bu, bir film ile olumsuz etkilenecek değil." şeklinde konuştu. Filmin Osmanlı kültüründen bihaber olan yeni kuşaklar üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini anlatan Leyla Sami, gençlerin bu filmin kurgu olabileceğini anlamayabileceklerini ve bazı tarihi gerçeklerin "dizideki gibi olduğunu" zannedebileceklerini vurguladı. Sıradan insanların bile özel yaşantısının sorgulanamayacağının altını çizen Sami, herkesin Türkiye'de kendi görüşünü ifade etmede özgür olduğunu, Osmanlı kültürünü sevenin de sevmeyen de bu yöndeki görüşlerini ortaya koyabileceğini; ancak bunun tarihî gerçekleri çarpıtmak ya da bazı değerleri farklı göstermek anlamına gelmeyeceğini vurguladı.

 

DİZİDE TEK AMAÇ REYTİNG VE PARA; MEDYA SORUMLU DAVRANMALI

 

Leyla Sami, diziye gelen binlerce şikâyetin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. İnsanların ortaya konulan bu yapımın tarihi gerçekleri yansıtmadığını ve olumsuz etkileri olabileceğini düşündüğünü aktaran Sami, sözlerini şöyle sürdürdü: "Televizyon kurumlarının toplum üzerinde büyük sorumluluğu vardır ve bu sorumlulukla hareket etmelidirler. Dolayısıyla ortada üretilen bir dizi var ve sorumluluk sahibi bu kurumlar neden böyle bir film üretildiği ve bunun amacının ne olduğu, topluma ne gibi mesajlar verildiği gibi konularda düşünmeleri gerekiyor. Ben, Muhteşem Yüzyıl dizisinin yapımında tek amacın reyting ve para olduğunu düşünüyorum." Bundan sonra dizinin içeriğinin değil Türkiye'de medya kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluğun tartışılması gerektiğine dikkat çeken Sami, "Türkiye'de sinemanın toplumdaki rolü üzerinde tartışmalar devam etmeli. Bu film üzerinde tartışmak bile diziyi üretenlere yardımcı olacaktır. Ciddiye alınmaması gereken bir dizi olarak düşünüyorum artık." dedi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aslına bakılırsa televizyon denen şeytanı komple kaldırmak lazım, interneti söylemeye gerek bile duymuyorum. İkisine harcanan maddiyatla bir kaç gazete ve bir kaçta dergi abonesi olunur, tv ve internete ayrılan vakitte ise bunlar güzelce okunur. Ha bir de akvaryum koydumu eve, vurursun tefekkürün dibine dibine...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu muhteşem yüzyıl izlenir izlenir ama bizim rezilliğimiz de yüzyıl konuşulur

ecdadını küçülten bir millet nasıl olabilir aklım almıyor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...