Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

İsrail, Katliamı Akladı Türkiye Tepki Gösterdi

Recommended Posts

İsrail'in, Mavi Marmara saldırısını soruşturmak üzere kurduğu komisyonun hazırladığı rapor, baskın yapan askerleri aklayarak operasyonun uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu. Buna sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Bu, sipariş üzerine bir rapordur. Kıymet-i harbiyesi yok." dedi. Olayı soruşturan Türk komisyonu da raporu 'hayret, esef ve üzüntüyle' karşıladığını açıkladı.

 

9 Türk'ün katledildiği Mavi Marmara saldırısını araştırmak üzere Tel Aviv yönetimi tarafından oluşturulan Turkel Komisyonu, İsrail askerlerini ve hükümetini akladı. Komisyon, eylemin tamamen nefsi savunma amacıyla gerçekleştirildiğini ve uluslararası hukuka da uygun olduğunu savundu. Komisyon 3,5 yıldır devam eden Gazze ablukasının da yasal olduğunu iddia etti. Türkiye ise rapora hemen cevap vererek hem ablukanın hem de yardım konvoyuna saldırının uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

 

Turkel Komisyonu'nun 245 sayfalık raporunda "Mavi Marmara ele geçirmeye açıkça direnerek askerî bir hedef olmuştur." denildi. Rapor İsrail'in hukuka uygun davranarak müdahale ettiğini ve ne askerlerin ne de hükümetin bir suçunun olmadığını savunuyor. İki bölümden oluşan raporun ilk kısmı saldırıyı soruşturan Birleşmiş Milletler (BM) komisyonuna da sunuldu.

 

İsrail'in raporunu açıklaması üzerine Türkiye tarafından oluşturulan Ulusal Araştırma ve İnceleme Komisyonu dün acilen toplandı. Komisyon, uzun bir açıklama yaparak İsrail'in uluslararası hukuka aykırı davrandığını ayrıntılı şekilde ortaya koydu. Komisyon, Türkiye'nin raporunu 1 Eylül'de BM'ye sunduğu ve içeriği hakkında açıklama yapmadığını hatırlatarak, İsrail tarafının raporu BM'ye sunmadan kamuoyuna açıklamasına tepki gösterdi. Komisyonun açıklamasında "İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik sözde deniz ablukası yasal dayanaktan ve meşruiyetten yoksundur. Hukuk dışı olan bu uygulamanın uzantısı niteliğindeki İsrail saldırısı da aynı şekilde hukuka aykırıdır." denildi.

 

Ulusal Komisyon açıklamasında, İsrail'in bir yandan Hamas'la olan silahlı çatışmasını "uluslararası" olarak nitelendirmekten kaçındığı; ancak ablukaya dayanak gösterdiği San Remo El Kitabı'nın sadece uluslararası silahlı çatışmalara yönelik hukuk kurallarını içerdiğine dikkat çekti. Komisyon, BM İnsan Hakları Konseyi'nin saldırıyla ilgili olarak görevlendirdiği Veri Toplama Misyonu'nun "abluka"yı hukuk dışı olarak nitelediğine dikkat çekti. Bu noktadan hareketle BM Misyonu'nun yardım konvoyunun İsrail tarafından durdurularak, yolcu ve mürettebatının gözaltına alınmasının da hukuka aykırı olduğu sonucuna vardığı kaydedildi. Komisyon ayrıntılı izahatından sonra, "Bu hususlar, İsrail'in uluslararası yardım konvoyuna saldırısına dayanak gösterdiği 'savaş hukuku'nu ihlal ettiğini ortaya koymaktadır." değerlendirmesinde bulundu. Ulusal Komisyon "İsrail'in insani yardım konvoyuna gerek savaş, gerek barış zamanında geçerli hukuka aykırı biçimde düzenlediği saldırı, gerçekleştirilme tarzı bakımından da bütün uluslararası prensip, kural ve normları ayaklar altına aldığını" vurguladı. "Başta yaşam hakkı olmak üzere, temel insan hak ve özgürlükleri en kaba biçimde ihlal edilmiştir." diyen Komisyon, İsrail'deki ulusal soruşturma sürecinin, BM misyonu tarafından da teyit edilmiş olan gerçeklere rağmen İsrail silahlı kuvvetlerini aklayan bir biçimde sonuçlanmasını hayret, esef ve üzüntüyle karşıladığını bildirdi.

 

İsrail'in açıkladığı raporu değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, "Bu, sipariş üzerine bir rapordur. Kendi ülkesinde hazırlatılan bir raporun kıymet-i harbiyesi olabilir mi?" ifadelerini kullandı. Erdoğan, BM'nin raporunu hatırlatarak, "Bu olayın uluslararası sularda, alçakça, vahşice bir olay olduğu bu raporda açıkça ifade ediliyor. Şu anda yapılmakta olan panel çalışmaları devam ediyor. BM'nin bu konuda yakın takibi var. Bunlar devam ediyor. Bizler bu işin takipçisiyiz. Benim nezdimde bu hazırlanan raporun kıymet-i harbiyesi, geçerliliği yoktur." dedi.

 

Zaman / 24.01.2011

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...