Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

İngiliz Müzesi, Osmanlı Maşrapasına Servet Ödedi

Recommended Posts

İngiliz müzesi, Osmanlı maşrapasına servet ödedi

 

masrapa.jpg

 

 

Dünyaca ünlü İngiliz müzesi Victoria and Albert, 16. yüzyılda İstanbul'da bir Osmanlı sultanı için yapılan yeşil maşrapayı 489 bin sterlin (1 milyon 206 bin TL) ödeyerek Ortadoğu koleksiyonuna ekledi.The Guardian gazetesinde yer alan haberde, Victoria and Albert Müzesi Müdürü Mark Jones'un "Yeşil maşrapa, dünyanın en önemli koleksiyonlarından olan Ortadoğu koleksiyonumuz için büyük bir katkıdır." ifadesine yer verildi.

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nasıl bir yorum yapılır şimdi bu habere? Ağlamak mı lazım, kızmak mı lazım. Kültürümüzden adamlar kolleksiyon yapıyorlar ve servet ödeyerek. Bizde o ulu ecdadı anlatmadık, izlerini sildik anlattıysak da onlara küfrederek anlattık. Yeni nesli atasına uzak ve yanbancı ve hatta düşman yaptık. Allah büyük, gün gelir devran döner...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bu nedir böyle atanda sana kalan yadigara bu mudur verdğin değer atandan kalan eseri satmakmı sinirlenmemek elde değil.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yurt dışına giden(kaçırılarak veya herhangi bir başka nedenlerle) kaçıncı ecdad yadigarı?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osmanlı'nın kemiklerini sızlatacak satış!

 

 

İngiltere bugün ilginç bir müzayedeye ev sahipliği yapacak. Londra'daki 'High Road Auctions' tarafından Türkiye saatiyle 20.00'de gerçekleşecek müzayedede Osmanlı mezar taşları da satışa sunuluyor. Açık artırma öncesi 18. yüzyıla ait bu taşların İstanbul'daki Karacaahmet Mezarlığı'ndan çalındığı belirlendi.

Akşam'ın haberine göre; Tarihçiler, "kimsesiz kalmış Osmanlı mezarlarının parça parça ticari objelere dönüştürüldüğü' gerekçesiyle satışın durdurulmasını istiyor. Uzmanların Kültür Bakanlığı'nın el koymasını istediği satışta, dört adet Osmanlı mezar taşı satılacak. Müzayedenin 244 No'lu eseri 127 cm'lik mezar taşına 500 Sterlin; 177, 106 ve 130 cm boyundaki diğer üç taşa ise 600 Sterlin değer biçildi.

SIKIŞAN "GİRİT'TEN ALDIM" DİYOR

Osmanlı mezar taşı uzmanı Necdet İşli, Türkiye'de son yıllarda Osmanlı mezar taşı kaçakçılığının görüldüğünü belirterek "Bu konuda uluslararası organizasyon öyle çalışıyor ki, 2 metre boyundaki süslemeli lahitleri bile götürebiliyorlar. Bu konuda Türkiye'de açılmış 6-7 dava var. Taşların nereden çalındığını belirtseniz bile, sıkıştıkları zaman 'Karacaahmet'ten değil Girit'ten aldık' formülünü kullanıyorlar, Osmanlı'nın yayıldığı diğer coğrafyaları söylüyorlar" dedi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI EL KOYSUN

Yıldız Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Serim müzayede evini arayıp, eserlerin iadesinin gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu, 'mal sahibini ve eserin nereden geldiğini' sorduğunu ancak bilgi alamadığını belirtti. "Bunun üzerine İngiltere'deki arkadaşımı müşteri gibi müzayede evine gönderdim. Yetkililer, mezar taşlarının 'Üsküdar'daki büyük mezarlıktan' olduğunu söylemiş" diyen Serim şöyle devam etti: "Kimsesiz kalmış Osmanlı mezarlarının parça parça ticari objelere dönüştüğü gerçeğiyle yüz yüzeyiz. Bu üzücü duruma Kültür ve Turizm Bakanlığı el koymalı, mezar taşı satışları yasaklatılmalı."

YASAL DÜZENLEME ŞART

"Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na göre Türkiye'de arkeolojik eserlerin alım-satımı sadece koleksiyonerlik belgesi bulunan kimseler için serbesttir" ifadesini kullanan Serim, "Bu eserlerin yurt dışına çıkarılması kanunen yasak. Osmanlı mezar taşları ne yazık ki bu kapsamın dışında tutulabilmektedir. Yasal düzenleme hızla yapılmalı. Ecdada sahip çıkma zamanıdır. Kimsesiz kalan Osmanlı mezar taşları ticareti yapılacak sanat objeleri değildir" dedi.

8 BİN 500 LİRA VER KAVUĞU AL

İngiltere'nin Osmanlı mirasına bu 'ticari' ilgisi yeni değil. 19 Nisan 2007'de Londra'da yapılan bir müzayedede 29 cm yüksekliğindeki 17. ve 18. yüzyıllara ait mezar taşı kavuğu (solda) 7. 800 Sterlin'e (8.500 lira) satılmıştı. 7 Ekim 2010'da ise 19. yüzyıla ait 67x31.5 cm ebatlarındaki Osmanlı mezar taşı (sol başta) 3 bin Sterlin'den (9.100 TL) satışa çıkarken, 27 Nisan 2012'de Londra Sout Kensington'da yapılan müzayede 120 cm'lik 18. yy Osmanlı mezar taşına 2. 750 sterlin (8 bin lira) değer biçilmişti.

 

 

http://www.haber7.com/guncel/haber/1064265-osmanlinin-kemiklerini-sizlatacak-satis

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

kültür hırsızları ve medeniyet soysuzları...

 

Konyamızdan bir örnek...

 

Konya şehir merkezinde Anadolu Selçuklu devrinden kalma Beyhekim Camii'nin mihrabının Almanya'da Berlin'de Pergamon Müzesi'nde İslami eserler bölümünde sergilendiğini bilmenin verdiği ızdırabı kelimeler tariften aciz kalır!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arkadaşlar kusura bakmayın hata bizde değil mi???

Ben bu kaçıran "kanı bozuklara" , "soysuzlara" birşey demiyorum..

Herkes meşrebine uygun olarak, kendisine verilen görevi yerine getiriyor...

Acaba biz kendimize verilen görevi ne kadar yerine getirdik??

Ama bir hatırlatma da, elin İngilizi senin fazla önemsemediğin(önemseme olsaydı, eser Türkiye'de kalırdı) esere servet ödüyor.

Bence bizim zenginlerimizin bol bol düşünmeleri gerekir...

Picasso'un eseri satılsaydı, bizim sözüm ona zenginlerimizin eseri almak için sıraya girerlerdi, ama eser bir Osmanlı eseri olunca malesef kıymetini Üstad'ın "İslam'a en yakın millet İngilizler" alıyor...

Acı ama gerçek...

 

Not: Alıntıladığım bölüm Üstad'ın bir kitabından iktibastır. Ama ilginçtir, orjinal haliyle bu şekilde olmayabilir fakat, ben her zaman niçin İslam'a en çok zarar veren milletlerden olan İngilizlerin, bir yönüyle de İslam'a en yakın olabileceklerini düşünmüşümdür..Acaba diyorum, geleneklerin bağlılık yönüyle mi Üstad İngilizlerin İslam'a en yakın Avrupa milleti ünvanını yakıştırıyor??? Kim bilir???

Share this post


Link to post
Share on other sites

İngilizler protestan olduklarından dolayı Osmanlı zamanında bile İslama yakın görülmüşlerdir. Protestanlık kiliseye tepki neticesinde ortaya çıktığından dolayı kilisenin bazı saçmalıklarını kabul etmemesinden dolayı İngiliz kavmi bu şekilde tariflendirilmiş olabilir.

 

Kelime-i şehadet getirmedikleri müddetçe malumunuzdur ki "küfür tek millettir". İngilizlerin de İslam düşmanlığı, Osmanlı düşmanlığı ortadadır.

 

Halbuki protestan İngiltere, Katolik İspanya'nın işgalinden Osmanlının yardımı ile kurtulmuştur...

 

 

 

 

alıntı yapalım;

 

"Osmanlı Padişahı 3. Murad devrinde Avrupa'nın en uzak ülkelerinden İngiltere ile ilişkiler kurulmuştu. İngiltere, Habsburglar'ın İspanya kanadı tarafından işgal edilmek üzereydi. İngilizler, Fransa örneğinden hareket ederek Habsburglar'a karşı tek şanslarının Osmanlı İmparatorluğu'ndan yardım almak olduğunu anlamışlardı. 3. Murad devrinde Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkiye geçerek, İspanyol donanmasının İngiltere'yi işgalini engellemek için yardım istediler. Bunda da başarılı oldular. İngiltere Türk donanmasının yardımıyla İspanyol işgalinden kurtuldu.

 

Birkaç yıl önce İngiltere'nin önemli gazetelerinden "The Guardian" 1. sayfadan "İspanyol donanmasının mağlup edilmesi için Sir Francis Drake'e değil Türklere teşekkür etmeliyiz" başlığıyla verdiği haber, 416 yıl önce yapılan bir yardımın İngilizlere neler kazandırdığının yeni anlaşıldığını gösteriyordu. Kraliçe Elizabeth'in askeri danışmanı Sir Fracis Walsingham, temmuz 1588 deki İspanyol işgal teşebbüsünden önce İstanbuldaki İngiltere elçisine mektup yazarak , İspanyol donanmasının dağıtılması için Türk donanmasının harekete geçirilmesini istemişti. İngiliz elçisi Harborne'un faaliyetleri ve Osmanlı siyaseti uyarınca harekete geçen Türk donanmasının Akdenizdeki manevraları İspanyol donanmasını dağıttı...

 

................................"

 

(Fransa'ya Osmanlı Tokadı/E.Afyoncu,A.Önal,U.Demir/sayfa 155/Yeditepe yayınları)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...