Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Üç Büyük Şehire Dev Projeler

Recommended Posts

3sehir.jpg

 

Üç büyük şehire dev projeler

 

Başbakan Erdoğan, dün İstanbul'da üç büyük şehirle ilgili 18 proje açıkladı. Bazıları şöyle: Diyarbakır: 2 hastane, stat, havalimanı yapılacak.

 

Dicle'ye yeni kent, Silvan'a baraj kurulacak. Diyarbakır-Ş.Urfa arası otoyol olacak. İzmir: Körfez'e köprü, Konak arasına 2,5 km'lik tünel yapılacak. Kent, İstanbul ve Ankara'ya otoyolla bağlanacak. İstanbul: İki yakaya 2 şehir hastanesi açılacak. Taksim'de trafik yer altına inecek. Yassıada ve Sivriada'da kongre merkezleri ve müzeler yapılacak.

 

Diyarbakır'ın çehresini değiştirecek 7 proje

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul, İzmir ve Diyarbakır için hazırlanan projeleri açıkladı. Başbakan, 7'si Diyarbakır, 8'i İzmir ve 3'ü İstanbul'da olmak üzere toplam 18 projeye 12 Haziran seçimlerinin hemen ardından başlayacaklarını söyledi. Erdoğan, "Projelerimiz yerel projeler değil bu projeler öncelikle kendi iline sonrasında tüm Türkiye'ye katkı sağlayacak. Gerek yapımında gerek sonrasında milletimiz istihdam edilecek. İnşa sırasında çalışanlara ek olarak projeler tamamlandığında da yüz binlerce kişi iş ve ekmek kazanma imkanı bulacak." dedi. Projelerin tamamının 12 yılda tamamlanacağını aktaran Erdoğan, projeler üzerinde uzun uzun çalışarak en ince ayrıntısına göre planlama yapıldığını, açıklamaların bunların üzerine yapıldığını kaydetti. "Bizim sırtımızda yumurta küfesi var, birileri hesap kitap bilmeden sırtında yumurta küfesi olmadan sallayıp gidiyor. Adımlarımızı bilerek atıyoruz, gücümüzün ne olduğunu biliyoruz." diyen Erdoğan, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023'e kadar bu projelerin tamamlanmasının planlandığını dile getirdi.

 

Diyarbakır'a ağırlıklı olarak devletin bütün imkanlarıyla emniyette, sağlıkta, tarımda enerjide birçok destek sağlandığını anlatan Erdoğan, "Diyarbakır projelerini açıklamadan önce Ahmed Arif'in şiirinden bir iki mısra okumak istiyorum. 'Seni baharmışsın gibi düşünüyorum, seni Diyarbekir gibi, nelere nelere baskın gelmez ki seni düşünmenin tadı' diyor. Diyarbakır'da terör örgütü ve onun uzantıları olmak üzere bizim yatırımlarımız hep engellenmek istendi, terör örgütü ve ona sırtını dayayan BDP bölgeye yatırım gelmemesi için yoğun gayret sarf etti. Biz tüm insanımızı ayırt etmeksizin seviyoruz, Diyarbakır için hazırladığımız projeler Diyarbakır'ı tarihteki o yerlerine tekrar yükseltecek projeler. Diyarbakır'ı uluslararası bir turizm destinasyonu haline getirmiş olacağız." diye konuştu.

 

İşte Diyarbakır için planlanan 7 proje

 

Suriçi yenileme projesi: 5 kilometre uzunluğunda iki yerden yıkılmış olan Diyarbakır'ın tarihi surları onarılacak. Suriçi'ne eski zamanlarda olduğu gibi bugün de kapılardan girilmesi sağlanacak. Suriçi'ndeki 500 civarında sivil mimari örneği yapı aslına uygun şekilde inşa edilecek, çirkin görüntüden kurtarılacak. Yeni çehresiyle Suriçi, tarihi eserlerin görünür hale geldiği, tarihin gelecekle kucaklaştığı bir manzaraya kavuşacak. TOKİ kolları sıvadı, ilk planda yoğun gecekondulaşmanın olduğu bölgede hak sahipleri ile görüşmeler başlattı. Diyarbakır'da büyük bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. İlk planda Hz. Süleyman Camii ve çevresini kapsayan gecekondu bölgesinde hak sahipleri ile görüşüldü. 1.270 yeni konut için çalışmalar devam ediyor.

 

Diyarbakır Havalimanı: Halen sivil uçuşlar için askeri havaalanı kullanılıyor. Proje ile askeri ve sivil havaalanı birbirinden ayrılacak.

 

Dicle Vadisi projesi: Dicle Nehri'ne rağmen yeşil alan miktarının düşük olduğu Diyarbakır'a yeşil ile suyun birleştiği bir yaşam merkezi kurulacak. Nehir kenarına kurulacak bu kent ile kentsel yaşamın, eğitimin, sporun tabii bir bütün ile kucaklaştığı farklı bir yapı olacak. Yapılarda yöresel Diyarbakır bazal taşı kullanılacak, tek ve çift katlı olarak düşünülen yapılarda Diyarbakır iklimi dikkate alınacak. Taşıt, yürüme ve bisikletli ulaşım sağlanacak. Güvenli, modern bir yaşam alanı oluşacak.

 

Diyarbakır-Şanlıurfa otoyolu: Edir-ne'den başlayan ve şu anda Ankara'ya ulaşan kesintisiz otoyolun kalan kesimi tamamlandığında Türkiye'yi boydan boya geçen bir yol ağı kurulmuş olacak. Ankara-Niğde etabı başlatılırken bu otoyola, Diyarbakır da dahil edilecek. Diyarbakır, Erzurum, Trabzon yolu da inşa edildiğinde Karadeniz'i Diyarbakır üzerinden Akdeniz ve Ortadoğu'ya bağlamak mümkün olacak.

 

Silvan Barajı Projesi: 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisinin sulanabilmesi hedefleniyor. Çiftçilerin bu sayede yılda 735 milyon lira ilave gelir elde etmesi bekleniyor. Yılda 102 milyon lira enerji geliri ilave edildiğinde baraj ile yılda 837 milyon lira gelir getirecek. 318 bin kişiye iş imkanı verilecek. 2 Dev Şehir Hastanesi: Kayapınar'da 1 genel 7 ihtisas olmak üzere bin 630 yatak kapasiteli hastane kurulacak. 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane, kemik iliği ve organ nakil üniteleri bulunacak. Yenişehir'de ise 200 yataklı genel, 400 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi olacak.

 

30 bin kişilik stat: Diyarbakırspor'un kullanımı için yapılacak olan 30 bin kişilik bir stat, gençlere de açılacak.

 

Taksim trafiğe kapanıyor meydan yayalara kalacak

 

Daha önce Kanal İstanbul ve iki yeni şehir projelerinin açıklandığı İstanbul'a üç mega proje daha geliyor. Yapımı aşamasında birçok kişiye istihdam sağlaması beklenen girişimlerin 2023 yılından önce hayata geçirilmesi hedefleniyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belediye başkanlığı döneminden beri hayali olan Taksim Meydanı'nın yeniden düzenlenmesi, Yassıada ve Sivriada'nın farklı bir çehreye kavuşturulması ile Avrupa ve Anadolu yakasına 2 şehir hastanesi kurulması konusunda start verildiğini söyledi.

 

Projelerin detayları hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, Avrupa yakasında Olimpiyat Stadı'nın yanına yapılacak toplam 2 bin yatak kapasiteli 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinin ön yeterliliklerinin 18 Mart'ta tamamlandığını ve en kısa sürede sözleşme imzalanacağını dile getirdi. Erdoğan, Anadolu yakasında kurulacak hastane için ise il sağlık müdürlüğü ve belediyenin en uygun yer tespiti konusunda çalıştığını dile getirdi. Erdoğan'ın açıkladığı yeni projelerden biri Taksim Meydanı'nın araç trafiğine kapatılması olacak. Tarlabaşı ve Cumhuriyet Bulvarı'ndaki araç trafiği yer altına alınırken buralarda bulunan binalar aslına uygun olarak büyükşehir ve ilçe belediye tarafından restore edilecek.

 

Atatürk Kültür Merkezi önü ve Taksim Anıtı önündeki araç yolları tamamen yer altına alınırken Taksim Meydanı yaya kullanımına açılacak, bin 131 metre uzunluğunda yer altı araç yolu inşa edilecek. Taksim gezi parkı ve Atatürk Kültür Merkezi önü İstiklal Caddesi'ne kesintisiz bağlanacak. 41 ağaç kesilecek, 15 ayda proje tamamlanacak. Başbakan Erdoğan, gezi parkının aslına dönüştürüleceğini, bu yüzden projede belki biraz aksama yaşanabileceğini belirterek şunları söyledi: "Gezi parkının bulunduğu yer aslında Taksim Topçu Kışlası idi. 1806 yılında inşa edildi. 1940 yılında mimari ve tarihi önemine bakılmaksızın yıkılmış. Yıkılan bu alana gezi parkı inşa edildi. Şimdi aslına uygun hale getiriyoruz. Taksim Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ediyoruz. Altını Taksim için büyük otopark haline getireceğiz, Taksim'e farklı bir çehre kazandıracağız."

 

Yassıada ve Sivriada'nın da yeniden ele alındığını belirten Başbakan Erdoğan, bu iki adanın İstanbul ve Türkiye'nin iki sembol adası haline geleceğini söyledi. Söz konusu adaların Genelkurmay Başkanlığı'ndan Hazine'ye devredildiğini anlatan Erdoğan, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devretmek suretiyle Yassıada'yı yaslı ada olmaktan çıkarıyoruz. Bütün ön proje çalışmaları yapıldı. Burada her iki adayı kongrelerin yapılabileceği bir yer haline getireceğiz. İdam edilen merhum Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun bıraktığı eserlerin sergileneceği müze kurulacak. Bu yaslı adayı demokrasi ve özgürlükler adası yapıyoruz." dedi.

 

İzmir Körfezi'ne köprü, Konak'a tünel Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün açıkladığı üç şehre 18 projeden 8'i İzmir için planlanıyor. İzmir'in iki ucunu birbirine bağlayacak olan Körfez geçişi projesi bunlar arasında öne çıkıyor. Bostanlı ve Karşıyaka başta olmak üzere şehrin kuzeyinden gelenler en kısa şekilde güneye ulaşmış olacak. Başbakan Erdoğan, Konak tüneli projesiyle ise İzmir'in uzun yıllardır trafik için can damarı olan noktalardaki geçişlerin yer altına alınacağını kaydetti. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Konak tüneli ile şehir içi trafiğinin rahatlatılmasının hedeflendiğini anlatan Erdoğan, İzmir için planlanan diğer projelerle ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye'nin son 8 yıldır sürdürdüğü demiryolu ve yüksek hızlı tren projelerinin kalbi İzmir olacak. Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, İzmir güzergâhında çift hatlı yüksek hızlı tren hattı iki etap olarak inşa edilecek. Bu etaplarda seyahat süreleri 3,5 saate inecek. İzmir böylece Ankara, İstanbul, hızlı tren hattı ile birbirine bağlanmış olacak. İzmir-Manisa arası ulaşımında 3 kilometresi tüp tünel olarak inşa edilecek Sabuncubeli Tüneli önemli yer tutacak. İstanbul, İzmir ve Ankara birbirine kesintisiz, konforlu şekilde otoyollarla bağlanacak. Metro hattı da artık metro ağı haline gelecek. Kentsel dönüşüm kapsamındaki 500 bin konut projesi içinde İzmir'deki kaçak binalar, gecekondu bölgeleri de var. İzmir'deki 1 milyon konutun 150 bini şu anda sağlıksız, bunlar kimseyi mağdur etmeden değişecek. Çandarlı limanı ile Kuzey Ege limanını Türkiye'nin en büyük lojistik konumlarından biri haline getiriyoruz. Kuzey Ege limanını dünyanın en büyük 10 limanı arasına girecek şekilde inşa ediyoruz. Bu liman demir ve otoyol bağlantıları ile İzmir'in markasını taşıyacak hayati öneme sahip olacak. Ayrıca Çeşme, Urla, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yenişakran ve Dikili'de toplam 9 yeni yat limanı kuracağız."

 

İZMİR'İN 8 PROJESİ

 

Körfez geçişi projesi

 

Konak Tüneli

 

İzmir hızlı tren projesi

 

Sabuncubeli Tüneli

 

İzmir otoyolları

 

Şehir yenileme projesi

 

Çandarlı limanı 9 yat limanı

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Islam dusmanlari ergenekon catisi altinda dis bilemekteler. Allah devletimize zarar vermek isteyenleri perisan eylesin insallah. Proje degil de sadece iftira uretenler insallah secimde bir kez daha yenilecekler Allah in izni ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Takip ettiğim gazetenin karikatüründe vardı, Kılıçdaroğlu'nun kapısını çalıyor bir dilenci. Kadın da haber veriyor. Kılıçdaroğlu; "Hanım söz ver gitsin." diyordu. Ben Tayyip Başbakan'ın ağzından çıkan her bir kavli yerine getireceğine inanıyorum, hükümetime bir vatandaş olarak duyduğum güven sonsuz. Ama nedense duyduğum bu muhabbet hepten de gözlerimi kör etmiyor, insan objektif bakabilmeli değil mi? Hani medyayı takip ettiğim, dinlediğim kadarıyla bana Türkiye'nin köklü meselelerine binaen biraz akim kalınmış gibi geliyor. Bir demokrasi furyasıdır esiyor da hani faaliyet, hani plan, proje? 12 Haziran seçiminde de verdik evet'i de darbecilere yargı yolu açılacak diye. Netice itibariyle kimse içeriye atılmadı, bir mahkeme süreci oluyor, herifleri iki üç sorgulayıp salıveriyorlar. Buyur burdan yak, ergenekon! Gizli tanık her şeyi açık ediyor, itiraf ediyor, ortada belgeler dağ gibi, benim vatansever Cihaner'im milletvekili adayı oluyor. Sen mayın döşe, askerimin kanına gir, ocakları, yürekleri dağla; "aman demokrasiden ödün vermiyek" diye bu adi, kansız soysuzu, haini meclise sokmaya aday göster. Ne bileyim artık kesin sonuçlar görmek istiyorum ben. Şöyle eğilmeden, bükülmeden, dengeli, muvazaneli bir politika. Ha bir de kürt meselesi..

 

Elbette zamanımızın ve hatta gelmiş geçmiş en iyi dönemdir bu kabine şükür. Ama inşallah daha radikal, daha kökten meseleler hallolur hani şu çılgın projelerden ziyade. Tabi bunlar da lazım ve de daha gerçekçi duruyor aile sigortasında göre. Ne bileyim böyle düşünüyorum ben.

 

Benim babama, anneciğime duyduğum gibi güvenim, muhabbetim var başbakanıma. Geçen radyodan dinliyordum. Hakkari'de mitinge gittiğinde kepenkleri hep kapattırdı ya bu teröristleri mitinge giden kızları dövdüler. Daha sonra aynı yere CHP konvoyu gitti ve etraf güllük gülistan ve katılımcılar arasında BDP adamlarına, teröristlere saptandı. Bunların kimin adamı olduğu ortada yani. Ve başbakan öyle bir konuştu ki kalktım odada pır döndüm, içim vecde geldi. Şükür iyi günler görüyoruz ve de göreceğiz inşallah. Temennimiz budur. Bakalım gün ola harman ola; Mevlam görelim neyler, neylerse güzel eyler..

Share this post


Link to post
Share on other sites

herşey iyi hoşta hazır seçimde yaklaşmışken şöyle bir durum ortaya çıkmıyormu tamam tayip erdoğan mert adam yiğit adam bizden biri diye tabir ettiğimiz fakat yakınındakiler ney tayip erdoğan tek başına seçime girecek olsa kişisel olarak eyvallah ama adayların durumu ney kurmaylarının durumu ney burda siyaset yapmak değil maksadım siyaset üstü bir gözle bakmak olaya mesela diyaloğcu birçok millet vekili adayı bu partiden aday cumhurbaşkanını aday gösterten bu bu partiydi cumhurbaşkanının ve eşinin başörtüsü hakkında "cahilliktir" açıklaması ortada ve aynı soruyu medya başbakan recep tayip erdoğan a sorduğunda o cumhurbaşkanının düştüğü hataya düşmüyor ve öyle cahilliktir falan gibi bir saçma cümle kurmuyor bu ve benzeri konularda elinden gelen gayreti gösteriyor başbakan fakat yakınındakiler için ise durum öyle değil bu projelerde ve benzeri yatırımlarda büyük çoğunluk ihaleler diyalogculara gidiyor ve güçlendikçe güçleniyorlar sonrada göstermelik sırat köprüsünden papaz, haham, İMAM, geçişi gibi proğramlar tertiplenip düzenleniyor başbakan recep tayip erdoğan kusura bakmasın ama tek başına kendi veya onun yanında onun gibi mert durabilen birileri olmadığı sürece zor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siyaset idare etme, yönetme sanatıdır. Bunun yansıra elindeki kozu ne zaman, nasıl, ne şekilde kullanacağını bilmektir. Yıkıcı hamleni, bitirici vuruşunu en sona bırakırsın ki ikinci bir hamleye ihtiyaç kalmasın değil mi ? Aklı selim bunu gerektirir. Başbakan ve avanesi başından beri bu işin hakkını vererek mahirane bir şekilde idare etmektedir.

 

Projeler gündeme geldiğinden beri eleştireler ayyuka çıkmıştır. Hatta bunu söylemekle çok büyük bir marifet yaptığı zannıyla kendisine acı acı güldüren muhalefet şu amiyane ve abes ifadeyi kullanmaktan imtina etmeyecektir. Bize çılgın değil, akıllı projeler lazım. Seviyenin ne kadar yerlerde süründüğünü müşahede etmek güç olmasa gerek. Ne acıdır ki bu mefluç söylem ağızlarına yapışmış, dillerine pelesenk olmuş sakız gibi geveleyip durmaktadırlar. Sanki çılgın ifadesi akılsızlık ne bileyim saçmalık manasına kullanılmıştır.

 

Akabinde benzer bir hadise baş aktör yine muhalefet ve malum şahıs, tabirimizle gafın babası. Kendisiyle fotoğraf çekinmek isteyen ortaokul talebesini kucağına alır. Eli yüzü düzgün bu sâbi neyle karşılaşacağını nasıl bir muameleye tabii tutulacağının farkında değildir. Kameraların, patlayan flaşların haddi hesabı yoktur. Gayet masumane gelir belki de babasının zorlamasıyle kendisini o adamın kucağında bulur. Ve soru gelir;

 

- “Çapkın mısın sen a evladım? (ne alaka, kel alaka sadece ona mahsus bir tavır )

 

Afallayan çocuktan cevap gecikmemiştir;

 

- “Hayır”.

 

Bu cevapla yetinmeyen kahramanımız kendince muziplik yapacak, çapından habersiz gediğe taş koymaya kalkışacaktır ehil olmadığı sahada devire devire ormanda çam bırakmayan zevat hükümetle alakası olmayan kaset skandallarına atıfda bulunarak bombayı patlatır.

 

- “Dikkat et yavrum seninde kasetin çıkmasın” (Ve müthiş bir sessizlik hakim... Biz dişlerimizi sıkarken sözün sahibi sırtarır herkes dumur olmuştur aval aval bakılır)

 

Daha nelere şahit olacağız Allah' ım acaba hangi günahın ceremesidir bu... Bu adam mı ülkemizin başına gelecek böyle bir belaya düçar etme bizi, bize bu belayı reva görme Allah’ım, Allah'ım, Allah'ım (c.c) sana sığınıyoruz el aman, el aman, el aman diliyoruz...

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...