Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Yemen Adım Adım İç Savaşa Sürükleniyor

Recommended Posts

yemen.jpg

 

 

Başkent Sana'da hükümet kuvvetleriyle çatışan aşiret savaşçılarına silahlı çeteler destek vermeye başladı. Yemen Havayolları binası alevler içinde kaldı. Ölü ve yaralı sayısı ise bilinmiyor.

 

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, sarayına yönelik gerçekleştirilen havan topu saldırısından hafif yaralı olarak kurtuldu. İktidar ve kabileler arası kanlı çatışmaların zirve yaptığı bir günde gerçekleştirilen saldırıda başbakan ve devlet başkan yardımcısının da hafif yaralandığı, ağır yaralı meclis başkanının durumunun ise kritik olduğu belirtiliyor. Saldırının Salih'le birlikte başbakan, meclis başkanı ve pek çok üst düzey yetkilinin cuma namazı kıldığı sırada gerçekleştiği bildirildi. Canlı yayında konuşma yapacağı açıklanmasına rağmen devlet televizyonu tarafından banttan verilen ses kaydında Yemen lideri Salih, güvenlik güçlerini kendisine saldıran yasa dışı kabilelere karşı harekete geçmeye çağırdı. Ali Abdullah Salih saldırı da 7 kişinin öldüğünü de belirtti.

 

Haşid kabileler federasyonunun başındaki Sadık el Ahmar da yaptığı açıklamada saldırıyı kendilerinin düzenlediğini belirtti. Ahmar'a bağlı güçler geçtiğimiz ay sonundan beri başta başkent Sana olmak üzere pek çok kentte hükümet güçleriyle kanlı bir mücadele içinde bulunuyor. Daha önce Salih'i terk eden ordu birliklerinin de desteğiyle Ahmar'ın gittikçe güçlendiği ve son saldırı ile birlikte istediği an Salih'i devirebileceğinin mesajını vermeye çalıştığı ifade ediliyor. Devlet başkanlığına yönelik saldırı, hükümet güçlerinin dün sabah Sadık el Ahmar'ın kardeşi Hamit el Ahmar'ın, kabilenin üssü konumundaki El Hasaba bölgesindeki evini vurmasından sonra geldi. Saldırı sırasında ağır silahlar kullanılırken, Yemen Havayolları'na ait merkez bina ile dünkü saldırı sırasında Salih'in öldüğünü öne süren Sadık el Ahmar'a ait Süheyl Televizyonu'nun ofisleri imha edildi. Çatışmaların daha çok Salih taraftarlarınca kontrol edilen başkent Sana'nın güney mahallelerine de sıçradığı belirtiliyor.

 

Dün ayrıca son günlerde hayatını kaybeden 50 kişi için düzenlenen törenlere on binlerce kişi katılarak Salih aleyhine tezahüratlarda bulundu. Bu arada Salih'in oğlu Ahmet'in başında bulunduğu özel birliklerin çatışmaların başlamasından itibaren ilk kez sokaklara inmeye başladığı ifade ediliyor. Yemen Savunma Bakanlığı, özel birliklerin isyancıların eline geçen bazı bakanlıkları kurtarma amacı taşıdığını duyurdu. Ocak ayında başlayan gösterilerden 135'i son 10 gün içinde olmak üzere şu ana kadar en az 350 kişi hayatını kaybetti. Başkent Sana ile birlikte güneydeki Taiz kentinde de hükümet ve muhalifler arasında kanlı çatışmalar devam ediyor. Hükümet birliklerinin göstericilerin üzerine ateş açması üzerine şu ana kadar onlarca kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Aynı şekilde diğer önemli bir kent Zencibar'ın ise El Kaide mensuplarınca kontrol edildiği ifade ediliyor. 33 yıldır 23 milyon nüfuslu Yemen'i idare eden Salih, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) tarafından geçtiğimiz ay üç kez önerilen teklifi son dakikada geri çevirerek mücadele kararı almıştı. Salih kendisi ve oğullarının yargılanmaması şartıyla öneriye olumlu yaklaşırken, sokaklar görevi bıraktıktan sonra da Yemen liderinin peşini bırakmayacaklarını belirtiyor. Sokakların bu tavrının Salih'in KİK kararını onaylamamasında önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

HANGİ MÜSLÜMAN ÜLKE ADIM ADIM İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENMİYOR Kİ??

BİRAZ DÜŞÜNMEK LAZIM ;

 

NEREDE HATA YAPTIK?

 

NASIL MEYDAN VERDİK BU KADAR?

 

DİYE...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...