Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Bu Sbs’ye Giren Kazandı

Recommended Posts

2855.jpg

 

Malcolm X, SBS'de soru oldu!

 

Böyle bir haber için dünyabizim olarak olsa keşke derdik. Hatta zaman zaman yalan haber bile yaptık. Ama bu gerçek bir haber! 4 Haziran 2011 tarihinde 8. Sınıf öğrencileri dünyanın en zenci SBS’sine girdiler.

 

Kara değil, zenci! Hatta mü’min bir zencinin ferah yüzüyle karşılaştılar Sosyal Bilgiler sorularından 18. soruyu gördüklerinde. Belki çocukların çoğunluğu ilk kez görüyorlardı Malik Şahbaz adlı adamın suretini.

 

O suret, göğ ekin gibi yere düşen bir adama aitti.

 

O Suret, Hacc farizasını yapan bir adamın gördüklerini anlattığı duru bir bakışla mecz olmuştu.

 

O suret, ezilen, aşağılanan, insan yerine konmayan Afro-Amerikan bir adama ait değildi! Ömrünü yakıp yerine Süleymaniye denli bir mabed gibi kendini yeniden inşa eden bir adama aitti. Malik el Şahbaz: Malcolm X. Evet, isminin sonuna X ibaresini koyan adama aitti. Çocukların çok iyi bildikleri bir lisanın harfidir X; bilinmeyen.

 

Malcolm X, bilinen olmak için X’in altını kanıyla çizen adam.

 

Vazgeçerseniz sizi çözüp atarlar!

 

Bir SBS sınavında çocuklara adeta, “Direniş var yılgınlık yok!”; “Vazgeçerseniz, soruları çözmezseniz sizi çözüp atarlar!” demek için gelmişti. Çok uzaklardan geldi… Evet, bunalmış, sınavlarla at yarışına tutuşturulmuş gibi sürekli bir yerleri törpülenen çocuklara: “Korkmayın! Sistemler, okullar, eğiticiler sizin kalbinizdeki o köklü devleti, özgürlüğe mahkum/mecbur/aşık/tutkulu/yazgılı o devleti (yürek devleti) yıkamazlar!” demek için gelmişti.

 

Her kim akıl etmişse, çocuklara hakiki bir kahramanın resmini göstermiş oldular. Kendi külünden yeniden doğan bir Anka’yı, insan olmanın hiç de kolay olmadığını bilen bir sureti çocuklara bir kere olsun gösterenler iyi bir şey yaptılar. Ezberlenmiş şair, yazar ve öykücülerin üzerine ömrünün altını kanla ve sözle ve yazıyla ve samimiyetle çizen modern zamanların devrimci, derviş, samimi bir insanını gösterdiler. Ne de iyi ettiler! Malcolm X; bu ülkenin sağından soluna, politik ve inanç farklılığı olan her insanına gösterilebilecek nadir bir insan. Bir insan!

 

Yerlilere değerlerinin kıymetini hatırlatan bir yüz. Yerliliğinden utananlara tokat gibi sözleri olan bir insan.

 

Hacc ümmeti birleştirir!

 

Haccın birleştirici, eşitlikçi, öz be öz kıyamet denemesi olan yönünü ten renginden dolayı aşağılanan bir insan hatırlatıyor bize. 18. Soru sadece Hacc değil, sıkıştırıldığımız kadrolu müfredat kahramanları olan yazar, çizer, şair, öykücünün sıradan ve banalleştiren dünyasından bizleri alıp “eşit olduğumuz bir dünyaya” götürüyor. Bu yüzden diyorum ki 18. sorunun tüm şıkları doğru kabul edilmeli. Hatta E şıkkı olarak: “Malik el Şahbaz, ne güzel baktın sen çocukların yüzüne!” diyorum ve dünyanın en zenci, en eşit, en sıra dışı, en kalıpkıran SBS’sine giren tüm çocukların 500 puan almayı hak ettiklerini düşünüyorum.

 

Bu yüzleri tanıyın çocuklar!

 

O çocuklar; Malcolm’ün yüzüne baktılar. 500 puan almasalar da, fen liselerine, anadolu liselerine girmeseler de üzülecek bir şey yok. Malcolm, eminim o bakışlarıyla çocuklara söyleyeceğini söylemiştir: ‘Muhammed Ali, Martin Luther King, Malcolm X tüm maçlarını ve sınavlarını DİRENEREK ve İNANARAK kazandılar. İnanmıyorsanız sınavı bırakın çocuklar!’

 

“İnsanlar arasındaki tüm ayrımcılıkların kalktığı bu manzara, Allahın gücüne olan inancımı perçinledi.” diyor ya Malcolm, daha ne desin?! Ayrımcılıklar 18. soruları, adil imtihanları, sıra dışı sınavların sorularını çözen çocuklar kaldıracaklar.

 

Malcolm çocuklara şunu da demiş olabilir:

 

"Sevmek için mücadele et.

Sevdiğini bir daha söyle..."

 

 

Zeki Bulduk Dünyabizim.com

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...