Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Eşref Bey

Bdp, Kürtçe Ezan Okuttu

Recommended Posts

20 Mayıs'ta Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde ilk kez Kürtçe ezan okundu.

 

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde BDP ilçe teşkilatının organize ettiği Demokratik Çözüm ve Barış Çadırı'nda 20 Mayıs günü Cuma namazında Kürtçe ezan okundu.

 

27 Mayıs Cuma günü ise söz konusu çadırda, Suruç Belediyesi İmamı Abdullah Karsak tarafından kıldırılan Cuma Namazında devlete tepki gösterilen Kürtçe hutbede dini içeriğin yerine baştan sona siyasi içerik aldı.

 

Kürtçe hutbede "devlet tarafından yapılan inkar ve imha politikalarının devam ettiği ve Şırnak'ta ölen 12 şehidin devlet tarafından inkar edilerek Kürtleri ve davasını yok saydığı' söylendi.

 

HUTBE ÖNCESİ KÜRTÇE EZAN OKUNDU

 

Hutbe öncesinde okunan ezan herkesi şaşırttı. Bütün dünyada ortak mesaj olduğu için Arapça orijinalinden okunan ezan Kürtçe okundu. BDP'nin Kürtçe hutbe uygulamasına sert tepki gösteren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Yalçın Topçu, "Yakında Kürtçe ezan isterlerse şaşırmayın" uyarısında bulunmuştu.

 

BDP il Başkanı: Devam edecek

 

BDP Şanlıurfa İl Başkanı Müslüm Kaplan STAR'a yaptığı açıklamada, geçen hafta Kürtçe ezan okunmaya başlandığını belirterek, bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Kaplan, "İbadetler Kürtçe yapılıyor. Kürtçe ezan da geçen hafta başladı. Bundan sonraki süreçlerde o toplumun ağırlıklı dili neyse o dilde okunmaya devam edecek" dedi.

 

BDP eski Grup Başkanvekili ve Batman Bağımsız Milletvekili adayı Bengi Yıldız, Kürtçe ezandan haberi olmadığını söyledi. Yıldız, "Şimdi ilk kez sizden duyuyorum. BDP'de bu konu tartışılmamış, bununla ilgili alınmış bir karar yok. Nereden çıktığını anlamadım. Böyle bir şeye ihtimal vermiyorum" dedi.

 

CHP 18 yıl Türkçe Ezan okuttu

 

BDP'nin Kürtçe ezan uygulaması akıllara CHP'nin iktidar olduğu dönemde, 18 yıl boyunca zorunlu Türkçe ezan uygulamasını getirdi. Türkçe ezan 29 Ocak 1932'de fiilen, 18 Temmuz 1932'de de resmi genelge doğrultusunda okunmaya başladı. Sonraki günlerde evkaf müdürlüklerine Türkçe ezan metni gönderildi. Müftülüklere gönderilen genelgede ise ezanı Türkçe okumaları, buna uymayanların kesin ve şiddetli bir şekilde cezalandırılacakları bildirildi. Türkçe ezan okumayan imamlar Jandarma eliyle tutuklandılar, pekçok imam işkenceden geçirildi. CHP'nin bu uygulaması Demokrat Parti'nin 1950 yılında iktidara gelmesinin ardından Arapça ezan yasağının kaldırılmasıyla sona erdirildi.

 

Kürtçe Ezan'ın sözleri şu şekilde

 

Xwademazıni - Allah büyüktür (4 defa)

Be vi tıXwadetınnani - O'ndan başka ilah yoktur (2 defa)

Muhammed şandiyeXwade'ye - Muhammed O'nun elçisidir (2 defa)

Varın nımejye- Haydi namaza (2 defa)

Varın rıhatiye - Haydi felaha (2 defa)

Xwademazıni - Allah büyüktür (2 defa)

Be vi tıXwadetınnani - O'ndan başka ilah yoktur (2 defa)

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamanında Türkçe okutulmasından ötürü, okutanları hala eleştirdiğimiz ezan şimdi de kürtçe okutulmuş. 70 yıl önceki yobazlığın lacivert hali. Yazık kürt kardeşler demokratik çözüm uğruna ırklarının yüceliğini(!) ön plana çıkararak esas olan maneviyatı ikinci plana atıyorlar. Bu faşistlik değilde nedir? Bu milliyetçilik ya da ırkını sevmek değil, yobaz faşistliktir. Atsız'ı görüşlerinden dolayı eleştirdim hep. Yanlış söylemlerini ısrarla reddettim. Şimdi bu Atsız'ın yaptığından daha da kötü bir milliyetçilik anlayışıdır.

 

Yazık üzülüyorum arkadaş...

 

Nereye gidiyoruz biz? Sormak lazım...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gün geçmiyor ki bir delisaçması haber ile boğulmayayım.. Teker teker gelin, teker teker! Allah'ın akılsızları, kuru kafaları.. İlle de özgürlük diye diye şimdi de Allah'a kafa tutuyorlar. Bunun manası resmen budur. Başkanları olacak adam "sen bizim isteklerimizi karşıla biz seçimden çekiliriz" diyor. Etmiyoruz kardeşim, etmeyeceğiz! Bu vatanda kimse kendi ideolojisinin borazanını öttüremez! Özerkliğinin de dilinin de kökü kurusun! Ben saygı bile duyamıyorum artık, hak etmiyorlar çünkü. Bu kadar olur mu? Olmaz.. Müstesnalarımız elbette kürtülüğünü bu gibi salakça kavgalara mâl etmeyenler.. Ötekilerini, ki bu topraklarda "ötekileşmek" diye bir tabir yok ama kendi kendilerini "çirkin yavru" konumuna sürüklüyorlar, Allah'a havale ediyorum. Yeter artık, her gün her gün televizyonda izleye izleye anormal olacağız canım. Rabbim inşallah ördüğü çorapları başlarına geçirsin. Onların bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı var. Mahkeme-i Kübra'da alalar inşallah cezalarını.

 

Güzel ilahım özellikle de o Demirtaş için ağırlaştırılmış müebbed hapis istiyorum!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...