Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Kalemdar

Türkiye, Somali'ye Elini Uzattı Yardımlar 5 Milyon Liraya Yaklaştı

Recommended Posts

somali.jpg

 

Kimse Yok mu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin 3 konteyner pirinç, 2 konteyner bulgur ile 1'er konteynerlik makarna ve ayçiçek yağından olusan 160 tonluk gıda yardımı dün Mersin'de gemiye yüklendi.

Türkiye, Somali'ye elini uzattı yardımlar 5 milyon liraya yaklaştı

Türk halkı, Somali, Etiyopya, Kenya ve Cibuti'de açlıkla pençeleşen 12,4 milyon insanın yardım çağrısını geri çevirmedi. Kimse Yok mu Derneği ve Diyanet teşkilatının açtığı yardım kampanyalarına kısa süre içinde 5 milyon TL'ye yakın bağış yapıldı. Toplanan gıda ve giyim malzemeleri bölgeye gönderilmeye başlandı.

 

Türk halkının yardım eli, açlıkla boğuşan Afrika'ya da uzandı. Kimse Yok mu Derneği'nin 'Afrika Gıda Yardımı Kampanyası'na yapılan bağışlar 3 milyon 819 bin lirayı geçti. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Her evden bir fitre bir iftar Afrika'ya' kampanyasında da 4 günde rakam 954 bin liraya ulaştı. Kimse Yok mu Derneği'nin 7 konteynerlik gıda yardımı dün gemiyle Mersin Limanı'ndan yola çıktı. İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) da içerisinde 3 bin tonluk gıda ve acil yardım malzemeleri bulunan bir gemiyi gelecek hafta Somali'ye gönderecek.

 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre kuraklığın pençesindeki Somali, Cibuti, Etiyopya ve Kenya'da yaklaşık 12,4 milyon insan kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Sadece Somali'de son üç ayda 90 bin çocuk açlık sebebiyle hayatını kaybetti. Bölgede kuraklık sebebiyle baş gösteren sıkıntının aralık ayına kadar davam edeceği tahmin ediliyor. Afrika'da son 60 yılda yaşanan en büyük gıda krizinin aşılması için 1,4 milyar dolarlık yardıma ihtiyaç duyuluyor.

 

Kimse Yok mu Derneği'nin kampanyasına, internet üzerinden, banka kanalıyla ve cep telefonlarından kısa mesaj göndererek katılım mümkün. Şu ana kadar kampanyaya yapılan toplam bağışların yüzde 51,85'i havale ve EFT yoluyla bankalar aracılığıyla, yüzde 25,71'i SMS'ler yoluyla, yüzde 22,44'ü de internet üzerinden online olarak yapıldı. Dernek dün, Somali, Etiyopya ve Uganda'ya ulaştırılmak üzere gemi ile 7 konteyner dolusu 160 ton gıda ve giyim malzemesi gönderdi. Kimse Yok mu Derneği Genel Başkanı Ünal Öztürk, bölgeye ilk kafileyi 26 Temmuz'da gönderdiklerini söyledi. Öztürk, "Bu arkadaşlarımız o coğrafyanın ihtiyaç duyduğu gerek su gerekse gıda maddelerini satın almak suretiyle dağıtmaya başladı." dedi. Öztürk, pirinç, un, yarma, şeker, yağ, bebe bisküvisi ve giyim malzemelerine çok acil ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

 

İHH Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel, kuraklığın vurduğu Afrika ülkelerinde, 500 bin çocuğun ölümle burun buruna olduğunu dile getirdi. Bölgeye ulaştırmak üzere 3 bin ton gıda maddesi taşıyan bir yardım gemisi hazırladıklarını aktaran Güzel, "Ekiplerimiz, Somali'deki kamplarda ilk etapta 45 bin kişiye gıda malzemesi dağıttı." diye konuştu. Deniz Feneri Derneği de, bölgeye gıda, temiz su ve sağlık malzemesi ulaştıracaklarını açıkladı.

 

Bu arada, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) organizasyonunda oluşturulan Somali'ye gidecek ilk yardım kargosu, 8 Ağustos'ta yola çıkacak. Oluşturulan yardım kolileri, Somali'nin başkenti Mogadişu'da halka dağıtılacak.

 

Türkiye'den islam dünyasına acil toplantı çağrısı

 

Türkiye, Afrika'da yaşanan açlık sebebiyle İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplantıya çağırdı. Toplantının 1617 Ağustos tarihlerinde İstanbul ya da Cidde'de gerçekleşmesi bekleniyor. Önceki gün İİT Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, acil toplantı çağrısını iletti. Türk bakan, Türkiye'nin toplantıya ev sahipliği yapabileceğini de kaydetti. Bu çerçevede Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Serif Ahmet, İstanbul'a davet edilecek.

 

Memur-Sen, iftar paralarını Afrika'ya bağışladı

 

Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikaları, üyelerine yönelik iftar programlarını iptal ederek, Afrika ülkeleri için düzenlenen yardım kampanyalarına katılma kararı aldı. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Konfederasyon Başkanı Ahmet Gündoğdu, açlıkla boğuşan Afrika ülkelerine gönderilmek üzere Kimse Yok mu Derneği ve İHH İnsani Yardım Vakfı yetkililerine 40'ar bin TL'lik iki yardım çeki verdi. Toplantıda konuşan Gündoğdu, Afrika için toplam 200 bin liralık bütçe ayırdıklarını kaydetti. Gündoğdu, bu yardımları, Kızılay, Cansuyu, Deniz Feneri ve Yardım Eli gibi kuruluşlar kanalıyla da ihtiyaç sahiplerine göndereceklerini bildirdi. ankara cihan

 

İmam yardıma çağırdı, cemaat elini 'cep'ine attı

 

Yozgat'ta Yeni TOKİ Camii imamı Nihat Ersoy, cuma namazı hutbesinde vaaz verirken cami cemaatinden 3 dakika izin isteyerek cep telefonlarından Afrika'ya yardım için mesaj çekmelerini istedi. Bunun üzerine cemaat telefonlarına sarılarak Afrika için mesaj atmaya başladı. Daha sonra cuma namazına geçildi. Cami çıkışı vatandaşlar, "Hocamız isteyince bizler de cep telefonlarımızdan Afrika'daki yardıma muhtaç insanlar için mesaj yolladık. İyi de oldu. Camiden çıksaydık belki unuturduk." dedi.

 

SOMALİ'YE 5 LİRA YARDIM İÇİN

 

Kimse Yok mu? ACLIK yaz 5777'e gönder

 

Diyanet AFRIKA yaz 5601'e gönder Kızılay AFRIKA yaz 2868'e gönder

 

İHH AFRIKA yaz 3072'e gönder

 

Zaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Halkımızın bu duyarlılığına bitiyorum abicim. Allah gerek yardım eden, gerekse yardım etmek isteyip de durumu olmayan herkesten razı olsun. Türkiye'yi İslam dünyasının güneşi kılan amillerden birisi de bu. Hiçbir şekilde, başka bir amaç gütmeden elini cebine atan bu kocaman yürekli Anadolu insanına, bu hala kirletilememiş pâk hamura tüm Müslüman ülkelerin çok ihtiyacı var. Takip edebildiğim kadarıyla hiçbir Ortadoğu ülkesinde bu hassasiyet, bu insaniyet, bu çapta seferberlik görünmüyor. Dünyanın lafını soktuğumuz yeşil sermaye dahi oluşturduğu topluluklarla dikkate değer işler yapıyor. Ailecek zekatımızın önemli bir kısmını Somali'ye iletmeleri için kendilerine emanet ettiğimiz Denizfeneri; İHH, Cansuyu, Kimse Yok Mu gibi derneklerin yanısıra; eskiden asla güvenilir bir kurum olmadığı halde Ak Parti hükümetinin de tesiriyle büyük işler yapmaya başlayan Kızılay olsun, Mehmet Görmez ile bir asra yaklaşan tarihindeki adam gibi 2-3 başkanından birine kavuşan Diyanet İşleri Başkanlığı olsun kampanyaya gayet güzel öncülük ediyor. Dünyanın her yerindeki acıya elimizi uzatabiliyoruz, büyük saadet'!

 

Pakistan'daki felaketle karşılaştırılmayacak derecede küçük olduğu halde, Simav depreminin ardından ahlaksızlığın, namussuzluğun, terbiyesizliğin daniskasını sergileyerek "Burası Simav, Pakistan değil" pankartlarıyla kendi kıt beyinlerince protestoda bulunduğunu zanneden nankör şerefsizlere bu hareketi yaptıran o iğrenç ifsada maruz kalmaksızın, herkesin az-çok bu işte elini taşın altına koyması gerekiyor. Zekata ve sadakaya etrafımızdan başlamak elbette ki evlâ. Lakin göz var, nizam var be kardeşim. Senin vereceğin üç-beş kuruşla bir taraftaki adam ekmek yerine sucuk yiyecekse, diğer adam ise açlıktan ölmekten kurtulacaksa ikincisine hiçbir şey vermemek vebali olan bir iştir.

 

Son olarak sizi şu video'yu bir izlemeye çağıracağım. Doğrudur yanlıştır bilemem. Ama mutlaka izleyip üzerinde iyice bir düşünmek lazım. Bu sahnenin kameraya yansımayan yüzbinlerce örneği var. Afrika'yı, mesuliyetimizi, zenginliğimizi, tarihi, beyaz adamın ölen çocuğun karşısında öküz gibi bakan gaddarlığını, şükrü, fedakarlığı ve daha nice kavramı tefekküre faydası olacaktır. Buyurun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...