Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
HİÇ

Diyanetin (Doğrusu Hıyanet) Uzun Vadeli Planı Tuttu!

Recommended Posts

Osman Özsoy güzei bir konuya değinmiş. Dikkatinizi çekmiştir camilerde bir tabure sevdasıdır aldı başını gidiyor. Eğer bir kimse ayakta kılamıyorsa yere oturarak kılması daha uygunken, cinayet işleri eliyle camilerde başlatılan bu tabure çılgınlığı artık kontrolden çıkma noktasına gelmiştir. Orası camii kardeşim kilise mi?

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazı Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir çağrıda bulunmak üzere kaleme alındı.

 

Fakat camilerdeki genel görüntüye bakarak, eğer bu ülkede bu ölçüde ortopedik sorun yaşayan insan varsa, bu çağrıyı Sağlık Bakanlığı’na yapmak daha mı doğru olurdu diye düşünmeden edemiyor insan.

 

Hakikaten inanılır gibi değil...

 

Dün akşam Bartın’da iftar için davet edildiğimiz evde yemeğin ardından çaylarımızı içmek için balkona geçtik. Teravih saati yaklaşırken çevredeki evlerden insanlar birer ikişer çıkmaya ve camiye doğru yol almaya başladılar.

 

Balkondan aşağıya bakarken birşey dikkatimi çekti. Camiye doğru yürüyen kadınlardan bazılarının ellerinde plastik tabureler vardı. Biraz daha dikkatimi yoğunlaştırdığımda sadece 1-2 kişinin değil, çok sayıda kadının elinde tabure olduğunu fark ettim. Bu kadar çok kişinin elinde tabure ile camiye doğru yol alması, ülkedeki genel sağlık sorunları açısından ortalamanın çok üstünde olduğunu tahmin ettiğim ortopedik bir problemin varlığına işaret ediyordu.

 

Doğal olarak, o sırada bizim bulunduğumuz sokağın dışında başka yerlerden de camiye gidenler vardı. Acaba tabureli kadın cemaatin genele oranı ne kadardı?

 

Ezan vakti yaklaştığında biz de camiye gittik. Yakınlarımdan bir bayana rica ettim ve kadınlardan ne kadarının taburede namaz kıldığına dikkat etmesini istedim.

 

O daha fazlasını yapmış. Fotoğraf çekmekle kalmamış, üstelik tek tek saymış da... Yazıdaki fotoğraf, erkekler hariç 80-100 civarında kadın cemaatin de teravih namazı kıldığı bir camiden.

 

Bana aktardığına göre, görüntüdeki kısım, kadınların namaz kılması için ayrılan yerlerden sadece bir bölümü. Kadınlar için ayrılan diğer bölümlerde de durum bundan farklı değilmiş. Görüntülere yansıdığına göre, kadın cemaatin neredeyse yarısı, namazlarını taburede kılar hale gelmişler.

 

İstatistiki olarak bakıldığında oldukça büyük bir oran bu.

 

Geçtiğimiz yıl, “Camilerde bu adet yok idi yeni çıktı” başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Yazıda, camilerde giderek artan oranda tabureli cemaat sayısının arttığına dikkat çekmiş ve konuyla bazı fotoğraflara yer vermiştik. (Arzu edenler bu linkten ulaşabilirler. Tıklayınız.) Fakat kadın cemaat arasında bu oranın daha yüksek olduğunu doğrusu bilmiyordum.

 

Bu kadar az sayıda cemaatin arasında bu kadar çok tabureli insanın bulunması ne derece normal bilemiyorum. Harpten çıkmış bir ülkenin gazileri ile dolu bir cami gibi his oluşuyor insanın içinde.

 

Ben konunun uzmanı değilim. Ama bir Müslüman olarak şu kadarını biliyorum. Herkes sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir. Bir insan, usulüne uygun namaz kılmasına mani hangi sağlık sorunundan dertli ise, hastalığının durumuna göre, o şartlara bağlı olarak namaz kılabilmesi için değişik yöntemler var. Namazını taburede ancak kılabilecek şekilde sağlık sorunu yaşayan kişi ile, tabureye ihtiyaç duymadan belki oturarak, belki ayaklarını uzatarak, belki de hastalığın türüne göre daha farklı pozisyonlarda namazını ancak eda edebilecek insanların durumu elbette birbirinden farklılıklar gösterecektir.

 

Kimi camilerin girişi yüksek. 15-20 basamak çıkarak camiye girebilen, en azından evinden camiye kadar rahatlıkla yürüyebilen insanların sıra namaz kılmaya geldiğinde oturmak zorunda kalmaları her zaman anlaşılabilir bir görüntü oluşturmuyor. Asansörsüz 3-4 katlı binalarda oturmalarına ve rahatlıkla inip çıkabilmelerine rağmen, sıra namaz kılmaya geldiğinde düşkün birer insan gibi taburede namaz kıldığı gözden kaçmayan insanlar var.

 

Herkes kendi sağlık sorununa bağlı olarak bir namaz kılma yöntemi geliştirmeli. Taburelerde namaz kılanlarla görüştüğümde, pekçoğunun aslında tabure gerekmeden farklı şekillerde namazlarını eda edebileceklerine muttali oldum. Fakat bilmiyorlar.

 

Üstelik, taburede namaz kılmaya alışınca, o dertten kurtulsalar da, oturarak namaz kılmanın alışkanlık yaptığı cemaat var. Bir sağlık sorununa bağlı olarak taburede namaz kılmaya başlayıp da, daha sonra durumu düzelse de, bunu süreklilik haline getiren insanların varlığı da biliniyor.

 

Kaldı ki, hareketsizliğe bağlı olarak, eklem hastalıkları giderek artıyor. Bu gidişle, camilerin büyük bölümü yakında oturaklı hale gelecek.

 

Camilere herhangi şekilde giren değişik uygulamalardan daha sonra vazgeçmek pek kolay olmuyor ve yanlış da olsa değiştirmek asırlar alabiliyor. Ben çok da gecikmeden, cemaate bu konuda yol gösterilmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu konuda büyük görev düşüyor. Din görevlilerinden her birinin, kendi cemaati arasında bulunan ve taburede namaz kılmak zorunda kalan cemaatle tek tek görüşmek suretiyle, yaşadıkları sağlık sorununa göre nasıl namaz kılması gerektiği konusunda vatandaşlara yol göstermelerinin yararlı olacağını kanaatindeyim. Bence sorunu aşmanın öncelikli yollarından biri bu.

 

İnsanların rahatlarını kaçıran düzenlemelerden hazzetmedikleri tarihsel bir gerçekliktir. Camilerde tabure adeti geri dönülemez hale gelmeden, tabureye bağlı kalmadan sağlık sorununa göre namaz kılma yöntemleri konusunda Diyanet’in cemaati biran önce bilinçlendirmesinde yarar var. Yoksa gidişat iyi değil.

 

Türk hacıların tıpkı burada olduğu gibi taburelere oturarak Mekke ve Medine’de de namaz kılma alışkanlığı, diğer ülkelerden insanlara da giderek sirayet etmeye başladı. Kabe’de bile çok sayıda tabureli hacı var.

 

Camilerde giderek yayılan bu olay daha etraflı analiz edilmedilir. Bizden hatırlatması...

 

http://www.haber7.com/haber/20110817/Burasi-cami-mi-ortopedi-servisi-mi.php

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tabure Camilerimizi kiliseleştirmeye dönüştürme çabası olmasın!?

Ebu bekir sifil hocanın dediği gibi aslı amac islamı protestanlaştırmak(mı)!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milletlerarası şuursuzluk yarışması yapılsa açık ara farkla Türk milleti olarak kazanırdık. Bu kadar da olmaz artık. Ya mübarekler her önünüze geleni düşünmeden, muhakeme etmeden, kafa yormadan niye kabulleniyorsunuz. Kimsenin evinde fıkıh ansiklopedisinden geçtik, ilmihal bile de mi yok? Bilmediğimiz mevzuları ki bilmemek fıkıhta mazeret olmaz, öğrenmemiz farz. Bize lazım olanı bilmemiz farzı ayn. Şu şunu dedi öyle yapalım, bu bunu dedi böyle yapalım, koskoca hıyanet işleri açıklama yaptı o zaman ona uyalımlarla kendimize yazık ediyoruz...

 

O kadar islam büyüğünün ciltlerle muteber kaynak eseri varken nelerle uğraşıyoruz...

Share this post


Link to post
Share on other sites

geçen bi camiye gittim. şimdi isim veripte cemaatını rencide etmek istemiyorum. neyse camiye bi girdim, bir de ne göreyim; adamlar orayı play station salonuna çevirmişler adeta. caminin girişinde sağ tarafa adamlar koymuşlar abicim şu play station salonundaki koltuklardan, oh oturmuşlar üstlerine ibadet (!) ediyorlar. Allah kabul etsin, gözümüz yok. fakat işin ilginç yanı burada hakkaten olayı aşmışlar. şöyleki, play station salonlarına gidenler bilir, oradaki koltuklar böyle yumşak yumşak, böyle renkli renkli, böyle gımıl gımıl koltulardır. ulan hadi tabure koydunuz anladıkta, bu koltukları getirip koymak nereden aklınıza geldi azuz cemaat diye sorasım gelir mütemadiyen. içeri giripte bu durumu görünce, gımıl gımıl koltuklarda oturan ve neredeyse tamamı + 70 ihtiyar delikanlılara imrendim doğrusu. dedim; gençler, bi elinizde coysitiğiniz, bir de önünüzde plazmanız eksik. onlar da olsa fifa'da sağlam kapışırdınız. tabii bunları içimden diyorum. arada yaş farkı var adamlara dayılanmak olmaz şimdi. diyeceğim o ki, ibadet; cehd, mücahede, zorluk, sabır değil midir zaten? bu böyle yatış olayı nereden çıktı? onlara çok ünlü bi fikir adamının yine çok manidar bir sözünü hatırlatıp mekanı terkediyorum canlar: '' camiler yan gelip yatma yeri değildir.'' mitajanı (ne sandın)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...