Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
MÜNZEVİ

Hıyanet-I Vataniye

Recommended Posts

1314991064.jpg

Kamuoyu yine İsrail gündemiyle meşgul edilirken, Türkiye’nin başına büyük dert açacak füze kalkanı işi de bitiriliverdi! Topraklarımıza dev radarlar yerleştirilecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, ABD tarafından NATO’ya tahsis edilen erken uyarı radarının Türkiye’de konuşlandırılmasının öngörüldüğünü açıkladı. Ünal, kararın geçen yıl Lizbon’da belirlenen konsept gereği alındığını belirtti.

Sırada füzeler mi var!

Füze Kalkanı, ABD projesi. ABD’ye yönelik olası saldırıların tespiti ve imhasını öngörüyor; dev kulaklar ve gelişmiş füzeler içeriyor. “Türkiye’de sadece radar olacak” deniyordu ama son gelişmeler füze yerleştirilebileceğini de gösteriyor.

 

NATO’nun dev kulakları Türkiye’ye yerleştiriliyor

Dışişleri Bakanlığı Füze Kalkanı Projesi’nin önemli bir ayağını oluşturan radar sisteminin Türkiye’ye

kurulacağını açıkladı.

Hükümet, ülkeyi İsrail gündemiyle meşgul ettiği bir sırada Türkiye ve çevre ülkeler için için tehlikeli bir adım atıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun İsrail’e sert çıkıştan hemen önce Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal, askeri strateji uzmanlarının karşı çıktığı Füze Kalkanı Projesi’nin bir ayağı olan radar sisteminin Türkiye’ye kurulması yönünde anlaşmaya varıldığını duyurdu. Ünal, ABD tarafından NATO’ya tahsis edilen erken uyarı radarının Türkiye’de konuşlandırılmasının öngörüldüğünü belirtti. Ünal, “NATO, Türkiye dahil bütün müttefik ülkelerin katıldığı kapsamlı bir danışma süreci sonunda yeni stratejik konseptini geçtiğimiz sene Lizbon’da gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde kabul etmiştir. Yeni Konsept İttifak’ın 21. yüzyıl güvenlik sınamalarına mukabele edebilmesini ve savunma yeteneklerine dayalı olarak NATO’nun caydırıcılığının güçlendirilmesini teminen atılacak adımları ortaya koymaktadır. Bu bağlamda öne çıkan hususlardan birisi de yeni stratejik konseptte ittifakın günümüz koşullarını ve gelişen teknolojileri de dikkate alacak şekilde caydırıcı ve savunmaya yönelik yetenekler geliştirilmesi boyutuna ağırlık verilmesidir” dedi.

 

Cephe ülke olacak

Ünal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede, NATO’nun caydırıcılığına katkı sağlamak üzere balistik bir füze tehdidine karşı savunma sistemi geliştirilmesi kararı keza Lizbon Zirvesi’nde alınmıştır. Ülkemiz bu karara yönelik çalışmalara başından itibaren destek vermiş ve sürece aktif katkıda bulunmuştur. Müttefik ülke kuvvetleri, toprakları ve halklarının korunmasına yönelik olan bu NATO yeteneğinin mimarisinde ülkemizin üstleneceği sorumlulukla ilgili teknik çalışma ve müzakereler hükümetimizin talimatı doğrultusunda ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yakın iş birliği ve eşgüdümü içinde yürütülmüş. Bu bağlamda söz konusu mimarinin bir unsurunu teşkil edecek olan ve ABD tarafından NATO’ya tahsis edilen erken uyarı radarının ülkemizde konuşlandırılması öngörülmektedir.” Bu arada, radar sisteminin ardından Türkiye’ye füze yerleştirilmesinin de gündeme geleceği bildirildi. Böylece Türkiye bir cephe ülke haline gelecek.

 

Rusya temkinli

Rusya, NATO’nun Türkiye’ye erken uyarı sistemi yerleştirmesine temkinli yaklaşıyor. Rusya’nın NATO Özel Temsilcisi Dimitriy Ragozin, “Türkiye’ye yerleştirilecek radar sisteminin Rusya’nın güvenliğine karşı doğrudan bir tehdit oluşturmaz. Bunun teyidini askeri uzmanlarımızdan aldık. Ancak ABD’nin Rusya ile işbirliği sözüne rağmen füze kalkanı planınını tek başına devam ettirmesini de dikkatle takip ediyoruz” diye konuştu.

 

Füze kalkanı İsrail’i korumak için

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal’ın “Füze kalkanı radar üssü Türkiye’ye kuruluyor” açıklaması akla 2010 yılında yapılan bir açıklamayı getirdi. Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, “füze kalkanı sistemi” nin Türkiye’yi komşularıyla nasıl zor durumda bırakacak bir kurgu olduğunu açıklamıştı... Tantan, 9 Kasım 2010’da yaptığı açıklamada şunları kaydetmişti: “Türkiye, ABD- NATO’nun füze kalkanına ’evet’dedi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, özellikle, İran ve Suriye’ye karşı kurulması yıllar öncesinde kararlaştırılan füze kalkanına, ’NATO’nun stratejik konseptinde bu ülkelerin adı anılmaması ve Türkiye’nin cephe ülkesi olmaması’şartıyla ev sahipliği yapacağız. Ve böylece, Türkiye’nin ’komşularıyla sıfır sorun politikası’nın da sonu gelmiş bulunuyor ve bu politikanın da aslında ’sahte’olduğunu ortaya koyuyor.”

 

Kumanda ABD’nin elinde

Füze kalkanının kumandasının NATO’da son sözü söyleyen ABD’nin elinde bulunacak olması, Tantan’ın haklılığını da ortaya koyuyor. Bu anlamda sistemin Türkiye’ye bir fayda sağlamayacağ da aşıkar. Ayrıca “Füze saldırıları önceden haber alınacak” yutturmacası adı altında Türk topraklarına ve karasularına yerleştirilecek radarlar, alan olarak hem ülkemizi, hem Kafkasya’yı, hem de Rusya’yı kapsıyor. Sistem, tüm sivil ve askeri uçuşları da rahatlıkla gözetliyebiliyor. Füze kalkanıyla Türkiye’nin bölgede ABD’nin ileri karakolu haline geleceği de iddia edildi.

 

Pentagon’dan anında teşekkür mesajı geldi

Türkiye’nin “erken uyarı radarı” nın topraklarımıza kurulmasına yeşil ışık yakması Amerika’yı hoşnut etti. ABD, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal’ın açıklamasına teşekkür etmekte gecikmedi ve memnuniyetini anında dile getirdi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD tarafından NATO’ya tahsis edilen erken uyarı radarının Türkiye’de konuşlandırılmasının öngörülmesinden memnun olduğunu açıkladı. ABD Savunma Bakanlığının sözcüsü David Lapan, Türk Dışişleri Bakanlığı Selçuk Ünal’ın açıklamasından bir kaç saat sonra gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı. Lapan, Türkiye’nin kararından memnun olunduğunu belirtti. Lapan, erken uyarı radarının sene sonuna kadar yerleştirilmesinin hedeflendirildiğini söyledi. Pentagon’dan gelen bu açıklama Türkiye’yi büyük bir risk altına sokacak erken uyarı radarlarına ilişkin kararın kesinleştiğini ve 2011 sonuna kadar uygulamaya geçileceğini de teyit etmiş oldu.

 

Rusya’ya göre NATO formatı dışına çıkılıyor

Türkiye’ye erken uyarı radarı kurulmasına ilişkin karara Rusya’dan da tepki geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ABD’yi sert bir dille eleştirip projenin Moskova açısından tehdit oluşturduğunu savundu. Lavrov, “ABD-NATO Avrupa füze savunma sisteminin Rusya’ya yönelik olmadığına dair onlar herhangi bir garanti vermek istemiyor\’85 Avrupa füze savunma sistemi Washington’un öngördüğü parametreler çerçevesinde uygulamaya konursa bu Rusya’nın stratejik nükleer gücüne açık bir tehdit anlamına gelir” uyarısı yaptı. Lavrov’un bu açıklamasının ardından Rusya NATO Büyükelçisi Dmitri Rogozin de kendilerine verilen sözün tutulmadığını belirterek, “NATO formatının dışına çıkılıyor” yorumunu getirdi. Rogozin, geçtiğimiz Temmuz ayında Amerikalı askeri uzmanlarla birlikte Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le konuyu müzakere ettiklerini de sözlerine ekledi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...