Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Hâcegân

Kalk Face... Yürü Face... Ye Face... İç Face... Yüznumara Face... Yat Face...

Recommended Posts

Face çıktı, haya perdesi indi...

Bana Face adresini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim...

Face!.. İnsanların gerçek yüzleri burada!

Face!.. Gerçekler dünyasında tatmin edilemeyen duyguların tatmin edildiği sanal alem!..

Face!.. İçini dışına çeviren merdane!

Face!.. Arsız her çift göze en mahrem duyguları faşeden bir yılanlı alem!

Face!.. Utanmanın kehkeşanlara kaçtığı bir derya!

Face!.. İnsanların parmaklarından kalblerine doğru akan bir irin!

Face!.. Gerçek insanların sanallaştığı biricik zindan!

Face!.. Hakikat yolunu set çeken, insanları yapay duygularla oyalayan yalancı matinesi...

Face!.. Bu alemde sörf yapan insanların -olur ya- hafakan geçirdikleri birgün, öz kafatasından önlerine kustuğu sanal bir kusmuk!

Face!.. Yılanlı kuyu!

Face!.. Gerçek dünyanın sahici alemi!...

Face!.. Çok iyi tanıdığımı sandığım insanların bile beni şaşırttığı bir panayır yeri!

Face!.. En büyük acıların bile beğenildiği bir rüyalar alemi!

Face varken, çatla Sodom ve Gomore, patla Bizans ve Roma!

Face!.. mrb, ii, kib, nbr gibi tek hececilerin bulunduğu lisan fakirhanesi!...

Face!.. Fikirden yoksun, kopyala yapıştır gençliği!..

Face!.. Alemleri ayakta tutan 'aşk' lafzını birtakım haz duygularına ezdiren zavallı çukur yeri!...

  • Like 9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Valla azizim muhteşem bir yazı bu. Bunu Beğen'e tıklıyor ve geçiyorum! Sıradaki? "Çok komik yaaa xD"?

Benim facebook'ta dikkatimi çeken bir durum var. İnsanlar beğenilmek ve derin görünmek için durumlarında ağır bir söz, kaliteli bir aforizma, kallavi bir düstur paylaşıyor. Altında ise kendi söylediğine durduk yerde kendi kahkaha atan (çorba içtim yaaa :D), bir fiili bile adam gibi düzgün şekilde yazamayan (yapiorm), o kadar milletin içinde birbirine yılışık üsluplarla hitap eden (canımmm, bebeim, aşkıımmmm, öptüm seniii) bir güruh tiyatro oynamaya başlıyor. İnsanlar, paylaştıkları sözlerin ağırlığını kaldıramayacak kadar hafif mizaçlı olduklarını yorumlarda gösteriyor.

Bir de facebook aracılığıyla sevgililerine trip yağdıran kızlar var ki kendilerine rastlamaktan nefret ettiğimi buradan haykırmak istiyorum. Kız milletinin tavırları, erkek üstünlüğüne karşı beslediğim inancı sürekli takviye ediyor ama hayırlısı bakalım.

Geyik dursun da, sosyal medya haya perdesini paramparça ediyor. Allah gelecek nesilleri korusun. En dokunaklı iğrençlikler dahi sıradanlaşıyor. İşte bu çok tehlikeli..

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehe karikatür daha süper bende begendim ahanda :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hacegan abi bak biz burada daha önce tartışmışız, bu kadar da fikirdaş olunmaz ki canım :) Konuya katkım olsun istedim.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evvet... Karikatür başlığa uymuş gibi...

 

Bu arada bana izin verin ki bir arkadaşın yakını ölmüş, face'de bu cenazeyi beğenmem lazım!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milletin artık kültür babası face. Çoğu ortamda, "geçen facede okudum" diye başlayan cümlelere tanık olunca kendimi salak gibi hissediyor,

 

Neden benim bir facem yok anne diyorum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Face!.. Bastırılmış duyguların hayat bulduğu muhteşem saray!..

Face!.. Günahlar sahilinde asılı bir hamak!..

Face!.. Aşkı çilesiz dillere düşüren sahici belde!..

Face!.. 'Bunların ailesi yok mu?' diye söyleten gençlerin, kelime kelime kustukları hilkat garibesi yuvası!..

Face!.. Çocukların tahta atla kahramanlık tasladıkları er meydanı!..

Face!.. Anlık rapor bülteni!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Face!.. ''Utanırdı burnunu göstermekten sütninem, kızımın gösterdiği, kefen bezine mahrem.'' lafzına rahmet okutacak profil resimlerinin resmi geçit yaptığı bir garip tören!..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hacegan, doğru ve güzel yazmışsın.

 

Sosyal ağlar, doğru kullanılmadığı müddetçe insan karakterini yozlaştırıyor. Diğer taraftan geniş kitlelere hitap etmesi sebebiyle ciddi bir insan potansiyelini buradan güdüleyebiliyorsunuz. Örneğin Libya'da ayaklanmalara neden olan ilk kıvılcımın facebook ve twittwer kanalıyla gerçekleştirildiği saptanmıştır. Uzun vadeli baskılarla ve yönlendirmelerle halkı galeyana getirmeyi başarmışlar. Sonuç? Otokrasi out, demokrasi in. Face, bizde kültür erozyonuna sebep olurken, başkaları da farklı amaçlar için kullanmış.

 

Facebook kullanıcılarının çoğunluğunu gençler oluşturuyor ve bu çoğunluğu dizginleyici yada yön verici herhangi bir denetleyici mekanizma yok. Dolayısıyla herkes başına buyruk ve netice lakayıt bir ortam. Tehlikeyi sezinleyen yetişkinler müdahele etmeli geriden geriden takibat altına alarak gençleri kanalize etmelidirler. Burada ebeveynlere çok fazla görev düşüyor, çünkü doğruyu yanlışı ayırt etme inisiyatifene sahip olmayan ve başıboş bırakılan çocuklar, ortam gereği hertürlü haltı karıştırabiliyorlar. Azami ölçüde dikkat edilmesi lazım.

 

Facebook'u 21. yy.da olağanüstü bir buluş olarak nitelendirebilirsiniz, kimileri için vazgeçilmez. Bir enterasan yönüde bak bu yorumu yada paylaşımı Ahmet, Mehmet, Sinan falan filan beğendi hadi sende beğen kuzum diye psikolojik baskı yapıyor site. :) İnsanların merak duygularını paraya çeviren sektör halini almıştır sosyal paylaşım siteleri istem dışı alet oluyoruz yani. :)

 

Sulu şakaların yapıldığı hertürlü geyiğin döndüğü, asparasgas haberlerin cirit attığı insanların birbirlerine karşılıklı söyleyemediği sözlerin en afillisinin söylendiği, beğenilmesi için sözler onlara ait olmasada paylaşılan sözlerin altına NFK,Mevlana,YunusEmre, gibi değerli büyüklerin isimlerinin yazıldığı ve bütün bu olup bitenlerin sıradanlaştığı kim kime dum duma bir ortam.

 

Seviyeyi düşürmek istemezdim ama Recep İvedik'in Facebook tespiti yüzde yüz doğru çıktı. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Birde kötü haber var eklemek istedim. Dünyada facebook kullanımında dördüncülükten beşinciliğe düşmüşüz. Eyvahlar olsun. Acaba bu yazının etkisi olmuş mudur Hacegan? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

çok güzel yazmışsın hacegan kardeşim Allah razı olsun, bütün arkadaşlarıma mail atacağım.

 

kültürsüzleşmek ve kimliksizleşmek yolunda son yıllarda en büyük darbeyi facebook denilen karın ağrısı vurmuştur maalesef. faydalı kullananlar yüzde kaçtır sizce?

 

"hayırlar arasında tertip bozulursa şer olur" düsturuna mukabil ne televizyonun ne de facebook tarzı sanal ortamların zararı göz önüne alındığında faydası olduğunu düşünmüyorum. zaten toplum olarak ne tesettür kaldı, ne ahlak kaldı, ne edep kaldı, ne haya kaldı, bunlar haricinde kalanı da facebook aldı götürdü...

 

Allah yardımcımız olsun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şu face alemi ne garip!.. Adamın sözlerini al paylaş, aynı adam başka sözlerinde senin kimliğine, değerlerine salya-sümük saldırsın... Adamın sözlerini paylaş, aynı adamın senin facede asla paylaşamayacağın sözleri ateistlerin dilinde zafer tak takları olsun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

İnsanlar faceyi tanıdığından beri hiç araştırmadan etmeden bir takım sözleri nasıl da paylaşıyorlar, anlamak imkansız yahu!..

Bir söz paylaş ve altına yaz, Mevlana...

Bir başka sözün altına da mesela Yunus Emre... Sonra Necip Fazıl...

Yahu face bülbülleri, beni gülmekten yerlere yatırıyorsunuz, zira paylaştığınız sözlerin yüzde 90'nı, sözün altına yazdığınız kişiye ait değil... Adam şiir paylaşıy...or, altına da bilmem hangi şair yazıyor, yavrucuğum o şiir o yazdığın kişiye ait değil, diyemiyorsun adama tabi...

Bir başkası bir söz paylaşıyor, altına da Necip Fazıl yazıyor... Evladım, o paylaştığın söz Necip Fazıl'a ait değil, diyeceğim ama...

Hani korkuyorum, Nazım hikmet'e ait olan bir sözü Yunus Emre'ye aitmiş gibi paylaşacak bir gerizekalı çıkacak diye... Yakındır, bu gidişle o da yakındır...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siber Moğol İstilası Facebook

 

Facebook, 1 milyara koşan üye sayısı, birçok web hizmetini ve popüler iletişim servisini yutması ya da dolaylı olarak etkilemesinin yanında kendisine üye olmayanlar hakkında bile bilgi toplaması, insan psikolojisini etkilemesi, bulaştığı her şeyi takip etmesi, üyelerinin mahremiyetini ayaklar altına alması, sosyo-ekonomik hayatı etkilemesi, yakaladığı hiçbir veriyi silmemesi, üyelikten çıksanız bile gizlice takip etmesi, virüs ve malware kaynağı haline gelmesi, sosyal devrimleri tetiklemesi ve daha bir çok yolla son birkaç yıldır sürdürdüğü internet istilası tarihte bir dönemler dünyayı kasıp kavuran Moğol istilalarını çağrıştırıyor.

 

Peki günümüz dijital çağının baş istilacısı Facebook‘un, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluğunu kurduğu halde egemenliği 100 yıl bile sürmeyen, girip çıktığı bütün coğrafyalarda kültürleri, medeniyetleri, eserleri ve bilhassa Bağdat, İskenderiye ve Sivas gibi, eğer şimdi olsalardı geçmişi çok daha başka şekillerde anlamamızı sağlayacak en önemli kütüphaneleri yakıp yıkarak bütün bir tarihin hafızasını silmekle kalmayıp, insanlığın tarih yolculuğunu bertaraf eden Moğollardan ne farkı var?

 

Yazının başında yapılan analoji ilk anda biraz zorlama gibi gelse de, süreç büyük oranda benzer bir şekilde ilerliyor. Facebook son birkaç yıldır WWW’nin mucidi Tim Berners-Lee’nin dediği gibi interneti adalara bölüyor ve balkanlaştırıyor. Ama aslında son 2-3 yıldır yaşananlar Facebook’un interneti sadece balkanlaştırmakla kalmayıp bütününü yutmaya ve istila etmeye doğru hızla ilerlediğini gösteriyor. Şu an itibarıyla her gün ortalama 300 milyon fotoğraf yüklenmesi, 500 yıllık YouTube videosu izlenmesi ve çok büyük bir miktarının da kendi platformuna yüklenmesi yoluyla Facebook, 1 milyarlık nüfusuyla neredeyse insanlığın günlük dijital hafızasına dönüşüyor.

 

 

Facebook-Gizi-680x440.jpg

 

16-24 yaş arası gençliğin günün önemli bir kısmını geçirdikleri ve hatta bazılarının sabah kalkınca tuvalete bile gitmeden önce kendisini kontrol ettiği Facebook, insanları kendisine bağlamakla kalmıyor, sanki bir yaşam destek ünitesi gibi yüz milyonlarca insanın oksijenini sağladığı bir kuvöze dönüşüyor. Katman katman bilginin paylaşıldığı ve anlık takibinin asla yapılamadığı gerçek-zamanlı haber ve içerik akışının yaşandığı Facebook, insanları birer malumat hamalı haline getiriyor. İnsanlar Facebook’la güncelin ötesine geçemeyen, detaylara asla vakıf olamayan ve tepkisel davranmaya alışan birer yığına dönüşüyor. Beynini viral videosundan komik videosuna oradan komik karikatürlerine kadar envai çeşit heyecanlı ve içi boş içeriklerle doldurarak ömrünün en verimli dönemlerini Facebook yoluyla bilgilenerek geçiriyor gibi zannetse de, aslında zihnini boşaltıyor, düşünme ve muhakeme kabiliyetlerini yitiriyor. Kendine özgü yeni akımların ve fikirleri de doğurabilen Facebook, aslında görünürde bu konuda iyi bir şeye sebep oluyor gibi gözükse de, meydana getirdiği akım ve trendlerin hepsinin içi boş ve herhangi bir felsefi temeli bulunmuyor.

 

 

Facebook, günümüz insan tipine ait psikolojik ve zihni problemler sanki bitmiş gibi, her geçen gün yeni bir psiko-sosyo-biyolojik problemi tıp literatürüne kazandırıyor. Facebook kıskançlığından başlayarak yeni yeni türeyen davranışsal arızalar, aşırı sapkınlıklar kendine kolayca sosyal ağda yol ve yandaş bulurken, kişilik davranış tiplerinin yeniden dizaynına da sebep oluyor. Ayrıca son dönemlerde yapılan neredeyse bütün bilimsel araştırmalara göre Facebook bireyleri narsistleştiriyor, özgüveni zedeliyor, her türlü sapkınlığın yaşanmasına imkan sağlıyor, aldatmaları normalleştiriyor, günümüzdeki her 8 boşanmadan birinin sebebi olabiliyor, depresyona sokabiliyor ve de asosyalleştiriyor.

 

Facebook’un önümüzdeki on, elli ya da yüz yılımızı ne şekilde etkileyeceği aslında tamamen insanlığın tarihin geçmiş dönemlerinde olaylar karşısında sergilemiş olduğu reflekslere benzer şekilde bir yol izleyecek olması görünür manzarada şu an için en muhtemel durum olarak karşımızda duruyor olsa da, en nihayetinde ve üstten bir bakışla dijital dünyada ve bireylerin zihninde bir Moğol istilasına neden olan Facebook, zihinlerin ilga ve işgalini hiç bitirmeyecek ve kendine sanal zincirlerle bağlı zombi ve belli açılardan tektipleştirilmiş kitleler meydana getirmeye devam edecek.

 

Facebook-Mahremiyeti-560x698.jpg

Facebook’un kurucusu 1984 doğumlu Amerikalı ateist yahudi Mark Elliot Zuckerberg

 

____

kaynak

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Facebook özel hayatınızı fişliyor!

 

Sosyal paylaşım sitesi Facebook, ajanlığa soyundu. Dünya genelinde 1 milyar kullanıcısı bulunan Facebook'un kişisel bilgileri emniyet güçleri ve gizli servislerle paylaştığı iddia edildi.

 

 

 

Facebook'ta görevli olan Richard Allan, "Özel durumlarda, üyelerimizin kişisel verilerini paylaşıyoruz. Emniyet güçleriyle işbirliği yapmak çok önemli. Tüm ülkelerin gizli servisleri ya da güvenlik güçleri hayati bir durum söz konusu olduğunda Facebook'a başvuruda bulunabiliyor" dedi.

Uzmanlar ise Facebook kullanıcılarına şu uyarılarda bulundu: Özel sohbet bölümü dahil Facebook'ta sohbet etmekten kaçının. Günlük olarak aktivitelerinizi paylaşmaktan biraz olsun çekinin.

 

http://www.milligazete.com.tr/haber/Facebook_ozel_hayatinizi_fisliyor/280975#.UZY6HcdrPIU

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vay feysini be.. Sizler gözlem yapmak için mi kullanıyorsunuz , bir sosyolog edasıyla insanları mı inceliyorsunuz? Facebook dinî kullanım kılavuzu yayınlayın da kurtarın milleti face çılgınlığından? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...