Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
ebkem

Etnik Müzikler

Recommended Posts

İsmet İnöyü'yü ithafen, Başımıza kulak istiyoruz'u şöyle tahvil ediyoruz.

 

Müzik kulağı istiyoruz. :)

 

Ve sayın gulbeyaz şu mesajın neresi rep'lik onu da merak ettim. Bu rep'in felsefesini yapsın biri, iki kelime edemeyip rep'le "destekliyorum" deyip santrafor rolü görmek komik kaçıyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Madem ile, biz de Batman'a ithafen şöyle diyek, (tahvildir) darılmayasan:

 

Bizim kulak bizim kulak olalı böyle zulüm görmedi.

 

I mean, it doesn't flow in me and the earless people like me :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne darılam gardaşım,

 

Mümkün mü ki sanat ruhu herkesde ola.

 

Ve dahi nebatada, cemadata,hayvanata tesiri olan musikinin, gayrı nev'inden olana tesiri muhalmiş müşahedesi güç değil.

 

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Madem ile, biz de Batman'a ithafen şöyle diyek, (tahvildir) darılmayasan:

 

Bizim kulak bizim kulak olalı böyle zulüm görmedi.

 

I mean, it doesn't flow in me and the earless people like me :)

 

Zorla bu müziği dinleyeceksin diye, üzerinde baskı kuran biri yok öyle değilmi dostum. Dinlemezsin olur biter. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musikiye sempati???

Ne bileyim biraz riskli sanki :S

Mektubat-ı Rabbani'nin 266. mektubunun sonları musiki ile ilgili, iktibaslar, çok ağır ithamlar, tehditler evet evet tehtitler içeren...

 

Demem o ki;

Aman diyelin, biraz daha dikkat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musiki, Allah aşıklarının ruhlarının gıdasıdır.

 

- Mevlânâ

 

O bahsini ettiğiniz metkubu yine burada bir yerlerde okumuş olmalıyım, haberim var. Yalnız burada bir aşırılık, isyana götüren muzik yok ki. Daha fon, resital tarzı, ezgileri dinlerim ne inkar edeyim şimdi.

 

Dikkat buyurunuz Kur'anın, ezanın dahi bir musikisi vardır, şimdi böyle şaylere girmek istemiyorum, ben de canlı, insana adeta çılgın sevince yahut melankoliye bağlatan müziklere karşıyım ama gördüğünüz üzre bunlar gayet sakin bir hat üzere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Öncelikle şunu belirteyim ki o postu herhangi bir eylem yada alışkanlığınızı inkar edesiniz yada ne bileyim bu yaptığınız kat'iyen küfürdür derhal bu yanlıştan tövbe edip dönün mealinde yazmadım.

Karıncalanan avuç içinizi kılıcınızın kabzasından beri tutun hele, söyleyeceklerim var :)

 

Bahsi geçen mektubu okumamışsınız efendim.

_Niye?

Çünkü mektupta bahsi geçen musikinin çeşit ve şartlarından (galeyana getiren, rahatlatan, karamsarlığa götüren vs.) hiçbiri geçmez, doğrudan musikiye yöneliktir*.

/Kaldı ki ben sözümü konuya dair seçilen müziklere yönelikte söylemedim, onlar aşağıdaki gruplara dahil edilebilir de edilmeyebilir de/

İmam-ı Rabbani Hazretleri, altta linkini vereceğim mektupta bahsettiğim; iktibas, itham ve tehditleri ayrıştırmaya gitmeksizin musikiye-teganniye topyekün, özelliklede ona hayranlık ve sempati duyanlara yöneltmiştir.

 

Buyrun:

Lokmân sûresi altıncı âyetinde (Lehv-el-hadîs) tegannî ile okumağı yasak etmek için indi Abdüllah ibni Abbâsın ?radıyallahü anhümâ" talebesinden olan, imâm-ı Mücâhid, Tâbi'înin büyüklerindendir Bu âyet-i kerîmenin, tegannîyi yasak etdiğini bildirdi. (Medârik tefsîri)nde [ve büyük âlim Senâullah-i Pânî Pûtî hazretlerinin on cild olan (Tefsîr-i Mazharî)sinde] (Lehv-el-hadîs) musikî demekdir diyor

 

ibni Abbâs ve Abdüllah ibni Mes'ûd ?radıyallahü anhüm", bu âyet-i kerîmenin, tegannîyi yasak etdiğine yemîn etmişdir İmâm-ı Mücâhid, Furkan sûresi, yetmişikinci âyetinin meâl-i şerîfinin (Günâhları afv ve magfiret edilecek olanlardan biri, tegannî, şarkı okunan yerlerde bulunmıyanlardır) olduğunu bildirdi

Mûsikînin harâm olduğunu bildiren, âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfler ve fıkh âlimlerinin yazıları o kadar çokdur ki, saymak güçdür Tegannînin câiz olduğunu gösteren, mensûh bir hadîs veyâ bir fetvâ görülürse, ehemmiyyet vermemelidir

 

Aynı mektupta mevlevilerin durumları ve Hz. Mevlana'dan da iktibaslar var. Ve ne yazık ki Mevlana Hazretleri'de sizin alıntıladığınız sözünden daha temkinli gözüküyor.

Şunu da ekleyelim ki musikiden kasıt geniş anlamda bir düzenli ses akustiği değil elbette. Su sesi, arı vızıltısı yada kuş sesleri tabîki men edilen gruba dahil edilemez.

 

Yani demem o ki; mesele birazda temkinli olabilmek, ve tehlikeli bölgelerde gezerken ayağını sağlam basabilmek ile ilgili.

Selametle kalın...

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

*hatırladığınız kısım belki Üstad’ın, efendisi Abdulhakim Arvasi Hz. ile İlgili bir iktibasında olabilir

1. cilt 266. mektup

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Musiki, Allah aşıklarının ruhlarının gıdasıdır.

 

- Mevlânâ

 

Kaynak verebilmeniz mümkün mü? Ki acep Hazreti Mevlana'nın musıki sözü zihnimizde enstrümantel yedikaranfili yahut slow parça müzikleri canlandırabilir mi?

 

Yo hayır, "bre neyçün dinlersüz" deyu tenkid etmiyorum. Tenkid makamında konuşabilmem için, müziğin hiçbir türlüsünü dinemiyor olmam gerekirdi. Lakin büyük ölçüde savunabilirim ki, bizim anladığımız müzik, ruhun gıdası olamaz.

 

Ruh müzikle beslenebilr, gelişebilir, iyileşebilir, yücelebilir mi? Mutmain olur mu ruh müzikle? Ruha "gıda" olur mu müzik?

 

Hayır, ruh hastalarının, pskiyatrik vakaların tedavisini kasdetmiyorum. Ki, batılının "spirit" den anladığı acep benim "ruh" dediğimle bir midir?

 

Seküler odaklar, midelerini doyurmasına karşın ruhlarını aç bıraktığı, kalplerini tatmin edemediği insanlarına, gıda/besin diye müziği sunuyor. Maddeci asrın baş döndüren uğultusundan bunalan insan da içindeki boşluğu bu aburcuburla doldurmaya çabalıyor. Daha ilkokuldaki çocuğa bile bu klişe ezberletiliyor. Kulaklarını dışarıya tıkayıp onunla yatıp kalkan, ilacını onda sanan genç, gerçek tedavinin tarafına bakar mı hiç?

 

"Musikî ruhun gıdası olsaydı, dünya, yabanî ruhların kapladığı bir deve dikeni tarlası değil, bir orkide bahçesi olurdu."

 

(üstad)

 

Vesselam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Savaşa falan hazırlandığım yok. Bir daha sitede zaten onlarca var olan musiki caiz midir değil midir gibi bir konu patlatma derdinde de değilim. Dinlerim, keyf de alırım. Bence (evet bence de bence sakıncalı) kalkıp Teoman yahut Kamuran Akkor dinlemektense şurada sakin sakin kafayı dinlendiren (dikkat ruh demiyorum) musiki dinlemekte en azından bu yolda (takva-vera mevzusu) daha ehil olana kadar asanırım sıcak bakacağım.

 

İnsan elbet terbiye edilebilir (futbol bir gedikti kabul)ama birden alışkanlıklarının,hobisinin de terki beklenmek uzak bir beklenti.

 

Meramı anladım sakin olun. :)

 

Ve mütereddid, kaynak kaynak diye diye benim okumaktan canım çıktı sizin dilinizde tüy bitmedi. Hocam bizzat musiki dersinde dedi, gelin hocamdan alın rivayeti subut-i lika ile sabit olsun.

 

Allah'ım ya Rabbim.

 

Neyse sevgili arkadaşlar bir canlı bağlantının daha sonuna gelmek istiyorum zira bir uzlete çekilme arefesindeyim, yanıtları uzatmanız halinde malesef karşılıksız kalacaktır ki bu beni emin olan üzer sayın mütereddid. :)

 

 

Saygılar ve saygılar

Share this post


Link to post
Share on other sites

İn âteş-i aşk est.. Bu aşkın ateşidir.. Fars müziği iyidir iyi, severiz, dinleriz..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...