mahlas 99 Report post Posted October 18, 2012 Aşan Bilir Aşan bilir karlı dağın ardını Çeken bilir ayrılığın derdini Bülbül kaça aldın gülün nargını Gül alıp satmanın zamanı değil Yaprak gazel olmuş duruyor dalda Vefasız güzelden bize ne fayda Bu ayda olmazsa gelecek ayda Ölürüm vaz geçmem sevdiğim senden Selvinin dalları boyundan uzun Yavrular gözüme bir salkım üzüm Ölmeden görseydi o yari gözüm Koyun kuzu kurban olur o zaman 1 Share this post Link to post Share on other sites
TufanBoran 4 Report post Posted October 18, 2012 Beni Siyah perçemlerin gonca yüzlerin, Garip bülbül gibi zar eyler beni. Hilal ebruların ahu gözlerin, Tığ-i sevda gibi yaralar beni. (...) Sevdayı aşkınla ah u zar oldum, Kalmadı tahammül bi karar oldum, Cemalin göreli sevdakar oldum, Korkarım ki bu dert paralar beni. Elif kametine hayran olduğum, Gece gündüz hayaline döndüğüm. Hep senin içindir boyun eğdiğim, Yoksa zaptedemez bu yerler beni. Sıdki’yem billahi terkin etmezem, Gayrı güzellere meyil katmazam, Kovsalar dövseler burdan gitmezem, Meğer ferman gele süreler beni. (Ozan Sıdki 1865-1928.) Erkan Oğur'dan şöyle işitmiştim; http://fizy.com/#s/1aja4l 3 Share this post Link to post Share on other sites
Naturel 9 Report post Posted October 19, 2012 Eski Libas Gibi Aşıkın Gönlü Eski libas gibi aşıkın gönlü Söküldükten sonra dikilmez imiş Güzel sever isen gerdanı benli Her güzelin kahrı çekilmez imiş Bülbül daldan dala yapıyor sekiş O sebepten gülle ediyor çekiş Askın iğnesiyle dikilen dikiş Kıyamete kadar sökülmez imiş Sevdiğim değildin böylece ezel Askınım bağına düşürdün gazel İbrişimden nazik saydığım güzel Meğer pulat gibi bükülmez imiş Seyrani' nin gözü gamla yaş imiş Benim derdim her dertlere bas imiş Ben bağrımı toprak sandım Taş imiş meğer taşa tohum ekilmez imiş Aşık Seyrani 3 Share this post Link to post Share on other sites
buyukdogu 529 Report post Posted October 27, 2012 Şu Yüce Dağları Duman Kaplamış Şu yüce dağları duman kaplamış Yine mi gurbetten kara haber var Seher vakti burda kimler ağlamış Çimenler üstünde göz yaşları var Ufukta iz gördüm kızıl bayraktan Bulutlar nem almış yeşil yapraktan Bir kız ağlar sesi gelir uzaktan Yine mi gurbetten kara haber var Gönlümüz gam alır böyle günlerde Önüme çektiler bir siyah perde Yar senin aşkınla tutuldum derde Yine mi gurbetten kara haber var **** (Farklı kaynaktan) Şu yüce dağları duman kaplamış Yine mi gurbetten kara haber var Seher vakti bu yerde kimler ağlamış Çimenler üstünde göz yaşları var Gönlümüz gamlanır böyle günlerde Önüme çektiler bir siyah perde Yar senin aşkınla tutuldum derde Yine mi gurbetten kara haber var.. Ali Ekber Çiçek, Erzincan http://www.youtube.com/watch?v=Cn09HrQ5FhY Share this post Link to post Share on other sites
buyukdogu 529 Report post Posted October 27, 2012 Zülf-ü Kâküllerin Amber Misali Zülf-ü kâküllerin amber misali Buy-u erguvan dan güzelsin güzel Kızarmış gonca gül gibi yüzlerin Şah-ı gülistan dan güzelsin güzel Yüzünde yeşil ben aşikar olmuş Çekilmiş kaşların zülfikâr olmuş Gözlerin aleme hükümdar olmuş Mihr-i süleyman dan güzelsin güzel Kurulmuş göğsünde bahçe-i vahdet Hatmolmuş kadrinle tûbayı hikmet Cemalin seyreden istemez cennet Sen huri gılman dan güzelsin güzel Gözlerin velfecri benzer imrân'e Seni seven âşık olur divane Yanakların şûle, vermiş cihana Yüz mahı taban dan güzelsin güzel Çiğ düşmüş çayıra benzer yüzlerin Âşıkın öldürür şirin sözlerin Mısrın hazinesi değer gözlerin Zühre-i rahşan dan güzelsin güzel Sıdkı der suretim hattın secdegâh Cümle güzellere oldum pişegâh Güzeller tacısın yüzün padişah Yusuf-u Kenan'dan güzelsin güzel.. Kaynak: Dersimli Aşık Sıdki Yorum : Erkan Oğur http://www.youtube.com/watch?v=K6kYg2H4skY 3 Share this post Link to post Share on other sites
buyukdogu 529 Report post Posted November 1, 2012 Anam Ağlar Başucumda Anam ağlar başucumda oturur Derdim elli iken yüze yetirir Bu dert beni yiye yiye bitirir El çek tabip el çek benim yaramdan Ölürüm kurtulmam ben bu yaradan Anama babama yüzüm kalmadı Bir su ver demeye özüm kalmadı Doktora tabibe lüzum kalmadı El çek tabip el çek benim yaramdan Ölürüm kurtulmam ben bu yaradan Neşet Ertaş, Kırşehir http://www.youtube.com/watch?v=pEDYjV2vDbo&feature=related 1 Share this post Link to post Share on other sites
buyukdogu 529 Report post Posted November 1, 2012 Merhum Hayati Vasfi Taşyürek ağabeyin mükemmel dizeleri ve Mustafa Yıldızdoğan'ın hoş yorumu... Saçların Söküp atılmıyor bende mi kusur Doğarken kök salmış öze saçların Bir kara sevda ki ya büyü ya sır Sığmıyor kaleme, söze saçların.. Örgüde bir başka, düzde bir başka Gizlendiği zaman nazda bir başka Omuzda bir başka yüzde bir başka Kirpik olmuş inmiş, göze saçların.. İpekten sırmadan, tel tel yaratmış Telini bir ömre bedel yaratmış Sanki Vasfi için özel yaratmış Dört mevsim bir başka taze saçların.. Ah o saçların ah o saçların Dört mevsim bir başka taze saçların.. http://www.youtube.com/watch?v=DmLVzco84DE Share this post Link to post Share on other sites
buyukdogu 529 Report post Posted November 2, 2012 Bir Ay Doğar Bir ay doğar ilk akşamdan geceden Şavkı vurur pencereden bacadan Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Uykusuz mu kaldın dünkü geceden Uyan uyan yar sinene sar beni Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Yücedağ başından aşırdın beni Tükenmez dertlere düşürdün beni Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Madem soysuz göynün yoğudu bende Niye doğru yoldan şaşırdın beni Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Aşağıdan gelir eli boş değil Söylerim söylerim göynüm hoş değil Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Bir güzeli bir çirkine vermişler Baş yastığı gendisine eş değil Dağlar kışımış yolcum üşümüş Dağlar haramı açma yaramı nasıl edem ben Hasan Durak, Arguvan Türküleri (Malatya) 1 Share this post Link to post Share on other sites
Ü.Y. 46 Report post Posted December 22, 2012 Selamlar Konuyu açan arkadaşa teşekkür etmeli. Eskiden türkü benim için bir şey etmeyen bir tarzdı. Türkülerden uzak büyüdüm maalesef. Dolayısıyla "öz" kavramına yakınlaşmakta zorluk çektim. Belki türküleri yaşayan ve anlatan bir arkadaşım olsaydı, öz'e bu kadar yabancı da kalmayacaktım. Türküyle aramızdaki mesafe çok değil, iki yıl önce azalmaya başladı. Boğaziçi Klasik Müzik Korosu'nda dinlediğim eserin sözleri pek etkilemişti beni. Bizden olduğu belliydi. Sahibini ve diğer yorumcuları araştırmaya koyuldum. Aralarında Neşet Ertaş vardı tabii ki. Vuruldum tam anlamıyla. Çünkü yine aynısı olmuştu. İnsanın kendi öz kültür unsurlarına dışarıdan ulaşması kadar korkunç bir şey var mı? Türkü kadar samimi bir şey daha varsa bana söyleyin, onu da bilmek isterim. Suda balık oynuyor Canım sana kaynıyor Süştüm merhametsize Hiç halimden bilmiyor Leyli leyli köylü kızı Sen allar giy ben kırmızı Yine doğdu tan yıldızı Doğmaz olsun tan yıldızı Suda balık yan gider Açma yaram kan gider Açma güzel sineni Cahilim aklım gider Leyli leyli köylü kızı Sen allar giy ben kırmızı Yine doğdu tan yıldızı Doğmaz olsun tan yıldızı http://www.youtube.com/watch?v=iNhJ5nQ4GY4 http://www.youtube.com/watch?v=kbC6gkzufSs Share this post Link to post Share on other sites
trradomir 206 Report post Posted February 24, 2013 'Kadir mevlam ikisinin acısını birden göster' cümlesi beni benden alıyor yemin ederim. Favorimdir, bir türküde rastlanabilecek tartışmasız en manidar türkü sözüdür, üstüne de yoktur. 1 Share this post Link to post Share on other sites
mumin 414 Report post Posted February 16, 2017 Biliyorum zamanı değil yeri de değil aslında, ama nedense tam olarak bu türküde bu başlık hatrıma geldi. Hafiften uzak bir mazi yaklaşıverdi. Belki siz gönüldaşlara da bir nefhâ olsun diye o güzelim Anadolu'dan, dokunulmamış, bozulmamış saf ve temiz olandan. Bu türkü öyle içli öyle güzel geldi.. Ağlattı da.. Şimdinin boğucu, işgüzâr ve donuk manzarası karşısında; tecrübe ettikçe anlıyor insan... "Yüce dağ başına yağan kar idim Yağdı yağmur güneş vurdu eridim" Bu çağda hiçkimse "samanlıkta firkete bulmanın sevinci"ne erişemeyecek daha.. Şimdi bu türküyü Gülşen Kutlu'dan dinleyip biraz içlenelim.. Kadîm bir not düşmüş olmayı umuyorum ve saygıyla yâd ediyorum bu güzelim türküleri. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted May 23, 2017 Türkü demişken. Şekspire atfedilen bir söz var: "Bir ulusun türkülerini yapanlar yasalarını yapanlardan daha güçlüdür"... Ülkemizde ki durum birazda bu galiba. Bizi bir başkası için, toprağımız için, eşimiz dostumuz yurdumuz için, bulduklarımız ve yitirdiklerimiz için anlamlı kılan ve anlam katan türkülerimiz olsa gerek. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted July 4, 2017 Rahmetli ozanımız Neşet Dayının (Ertaş) sinesinden çıkıp, içimizde bazen seher yelleri, bazen fırtınalar, bazen de ummanları estiren o güzelim türküsü. Açma Zülüflerin Yar Yar Yellere KarşıSenin Zülfün Benim Telim Değil MiBülbül Figan Eder Güllere KarşıO Yar Benim Gülüm Değil MiSallama Saçların Yar Yar Sen De BulursunAzrail Misali Yar Yar Canım AlırsınEtme Bu Cefayı Yar Yar Kanlım OlursunBu Kul Senin Kulun Kulun Değil Mi Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted July 4, 2017 zülüf üzerine hasıl olmuş en vurucu türkülerden birisi daha. insanı dört mevsim, yedi kıta, bilinen alem ve boşluklar arası gidip gelmeye vesile kılacak cinsten hemde. toprağın bol olsun güzel insan. değerli ozan. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted July 4, 2017 Köy yerinde kan davası, akan çeşme, yüce dağ, tütün, kaçak çay, eşkiya, yavuklu, kız kaçırma, mahpus, ana, yâr, çoluk çocuk, verem. Her biri bir yaşamışlığın ve yaşanmışlığın tınıya vurup, sineden dile dökülmesi gibi çağlayandır türkülerimiz. Gariptir bizim türkülerimiz; kendi halinde, gösterişsiz, yalnız, elleri çorak, gönlü kırık, gözü yaşlı, eğilmez, bükülmez. Benzemez başka illere, ellere, dillere. İnsanımızın yüzünde beliren çizgilerin notasıdır, sebebidir, aynasıdır. Öyle belirgin, öyle garip, öyle çileyle yoğrulmuştur her biri. Her çizgi bir hayat, her çizgi bir meşgale, her çizgi bir emektir. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted July 8, 2017 Yalan Ay Geçer gider dünya -oy,çar çabucak, oy oy Oynayıp gülüşün yaraşır, genç çağında, oy dünya oy. Kişi yari kişiye yar olmuyor, oy oy, Balacığı gibi bağrına basan beni, oy dünya ,oy Yalan oy,yalan dünya oy, Yanmayıp sönen hayal oy. Yare layık kalkanın. (layıkıyla kalkan olanın) Canını derde salan oy. Yazık oy, ne yazık oy, Dünya niçin en tatlı (olandır) oy! Yaraşanı kıyar/üzer, Tuz deminde yad ilen oy. Birileri mest, semadaki ayı alanda, oy oy, Dönüşende biri mest, peygambere oy dünya, oy! Sudan taze, sütten ak, Kim var diyosun, oy oy? Bu dünyada lekesiz, (Bir) Sebi (ler) gene, oy dünya oy. Yalan oy, yalan dünya oy, Yanmayıp sönen hayal oy. Yare layık kalkanın. (layıkıyla kalkan olanın) Canını derde salan oy. Yazık oy, ne yazık oy, Dünya niçin en tatlı (olandır) oy! Yaraşanı üzer, Tuz deminde yad ilen oy. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted October 13, 2017 Cengiz Özkan başkadır. Konuşur gibi, söz söyler gibi, çay yudumlar gibi söyler türküleri. Yormaz ve yorulmaz; kulağa değil, gönle dokundurur mızrabı. Son yorumlamalarından birisi. Aşina olanlar zaten bilir. Nefesine ve gönlüne sağlık ozan. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted October 13, 2017 Bu türküde başka güzeldir, başka dertlidir. Sözlere gerek yok. Dinleyen ve seven malumdur zaten. Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted November 9, 2017 Türkçeye çevirince daha da bir güzelmiş bu şarkı. https://www.youtube.com/watch?v=Tm88QAI8I5A Donnez-moi une suite au Ritz, je n'en veux pas Des bijoux de chez Chanel, je n'en veux pas Donnez-moi une limousine, j'en ferais quoi ? Offrez-moi du personnel, j'en ferais quoi ? Un manoir a Neufchatel, ce n'est pas pour moi Offrez-moi la Tour Eiffel, j'en ferais quoi ? Ritz'de bir süt oda versen bana, istemem Chanel'den mücevher, istemem Bir limuzin versen bana, ne yaparım onunla ki? Uşaklar teklif etsen bana, ne yaparım onlarla? Neufchatel'de bir malikane, bana göre değil Eiffel kulesini teklif etsen, ne yaparım onunla? Je veux de l'amour, de la joie, de la bonne humeur Ce n'est pas votre argent qui fera mon bonheur Moi je veux crever la main sur le cœur Allons ensemble, découvrir ma liberté Oubliez donc tous vos clichés Aşk isterim, eğlence, iyi huy Beni mutlu edecek olan paran değildir Ölürken kalbimde bir el olsun istiyorum Haydi birlikte gidelim, özgürlüğümü keşfedelim Tüm önyargını unut, buyur benim gerçekliğime Bienvenue dans ma réalité J'en ai marre de vos bonnes manières, c'est trop pour moi Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted April 12, 2018 Mesela şu türkü. Türkünün Yusuf sabır ile Mısır'a kısmı var; burayı Sezen Aksu dâhi (ve bir çok kişi) Eyüp sabır ile gitti Mısır'a diye söyledi. Aslı Eyüp değil Yusuf'tur. Zira Mısır'a giden Hz. Yusuf'tur. Ayrıca, "koyun oldum ağladım ardın sıra" diye okunan kısmı da "gerçek aşık olan erer o nûra"dır. Ne ağlarsın benim zülfü siyahımBu da gelir bu da geçer ağlamaGöklere erişti figânım ahımBu da gelir bu da geçer ağlamaBir gülün çevresi dikendir hardırBülbül har elinde ah ile zardırNe olsa da kışın sonu bahardırBu da gelir bu da geçer ağlamaDaimi'yem her can ermez bu sırraGerçek aşık olan erer o nûraYusuf sabır ile vardı Mısır’aBu da gelir bu da geçer ağlama Share this post Link to post Share on other sites
ali melikşah 9 Report post Posted October 31, 2018 Ne Feryad Edersin Divane BülbülSenin Bu Feryadın (Anam) Gülşene KalsınBu Dünyada Eremezsen MuradaHuzuru Mahşere (Anam) Divana KalsınNesin Methedeyim Bir Kaşı KareŞu Sineme Açtı (Anam) Onulmaz YaraDünya Tabip Olsa Derdime ÇareDerdimin Dermanı (Anam) Lokmana KalsınBir Can İçin Geçti Canım SerindenVücudum Kül Oldu (Anam) Aşkın NarındanEmrah Buse İster Nazlı YarindenBu Bayram Olmazsa (Anam) Kurbana Kalsın Share this post Link to post Share on other sites
nfktyfn 1 Report post Posted November 24, 2018 Çok değerli türkülerimiz var gerçekten. Hala değeri bilinmeyen. Share this post Link to post Share on other sites
nfkcaner 0 Report post Posted December 3, 2018 Antalya/Elmalı-Mehmet Görgülü-Cevat Uyanık(Erkekler)A Kızım Sana Potin Alayım Mı(Kadınlar)Al Babacığım AlPotinimi AlayımAyağıma GiyeyimBen Ablama GideyimŞura ŞuralarımaBura Buralarımaİlle De Şuralara Hoş Yakışır(Erkekler)A Kızım Sana Küpe Alayım Mı(Kadınlar)Al Babacığım AlBen Küpemi AlayımKulağıma TakayımBen Yengeme GideyimŞura ŞuralarımaBura Buralarımaİlle De Şuralara Hoş Yakışır(Erkekler)A Kızım Sana Yüzük Alayım Mı(Kadınlar)Al Babacığım AlBen Yüzüğümü AlayımParmağıma TakayımNişanlıma GideyimŞura ŞuralarımaBura Buralarımaİlle De Şuralara Hoş Yakışır Share this post Link to post Share on other sites
nfktyfn 1 Report post Posted December 5, 2018 Doksandokuz yaram varBeri gel oğlan beri gelBir yarada sen açmaBeri gel oğlan beri gel Share this post Link to post Share on other sites