Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
bozkurt

Bolu Mttb Üstadı Anlama Programını Gerçekleştirdi

Recommended Posts

http://www.mttb.org.tr/?p=1643

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Elektronik haberleşme ve hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz birçok araç aslında bizi kitaplardan, kitabın kokusundan, ruhundan, zenginliğinden ve okuma alışkanlığından uzaklaştırıyor” dedi.

Milli Türk Talebe Birliği ve Bolu Kent Konseyi Gençlik Meclisi’nce Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Necip Fazıl’ı Anlama Programı”na katılan Eker, 12 yaşında Kısakürek’i Diyarbakır’da katıldığı bir konferansta dinleme fırsatı yakaladığını söyledi.

Lise öğrencisi olduğu dönemde Kısakürek’i Diyarbakır’a davet ettiğini belirten Eker, “Kişiliğinin teşekkülünde, fikir dünyasının görülmesinde Necip Fazıl Kısakürek’in payı ve emeği bulunan bir insan olmak benim için önemli. Böyle bir toplantıyı Milli Türk Talebe Birliğinin düzenlemiş bulunması benim için önemli. Çünkü Diyarbakır’da lise öğrencisiyken 6 arkadaşıyla birlikte Diyarbakır Milli Türk Talebe Birliğini kurmuş birisi olarak, benim için önemli” diye konuştu.

1970′li yılların hengamesinde Türkiye üzerinde oyunlar oynandığı, gençlerin

“sağ, sol” yapay ayrımıyla birbirine düşman edildikleri, perde gerisinden birilerinin de ellerini ovuşturdukları, askeri darbeyle sonuçlanan bir dönemde öğrencilik yaptığını anlatan Eker, o dönemde Milli Türk Talebe Birliğinin çatısı altında bulunduğuna vurgu yaptı.

O dönemde olup bitenleri Necip Fazıl Kısakürek ve Sezai Karakoç gibi önemli değerlerin penceresinden süzebildiğini ve dünyayı doğru okumaya çalıştığını ifade eden Eker, şöyle devam etti:

“Diyarbakır’ın bir köyünde elektrik yoktu, radyo yoktu, gazete de gelmiyordu ama Diyarbakır’ın bir köyüne Büyük Doğu mecmuası ulaşıyordu. Diriliş dergisi de ulaşıyordu. Bu çok önemli. Şimdilerde o dergiler pek yok ve ben çok üzülüyorum. Gerçekten çok üzülüyorum. Elektronik haberleşme, hayatımızı kolaylaştırdığını düşündüğümüz birçok araç, cep telefonu, televizyon, bilgisayar gibi birçok alet aslında bizi kitaplardan, kitabın kokusundan, ruhundan, zenginliğinden ve okuma alışkanlığından uzaklaştırıyor. Bu, çok hazin. İnsan kelimeyle, kelamla, edebiyatla vardır. Edebiyatı olmayanın medeniyeti olmaz. Bunların gelişmesi için de okumak lazım.”

-”Kısakürek dava adamıydı”

Kısakürek’in çok kitap okuduğunu kaydeden Eker, yenilgiyi bilmediği için

“dava”, “cemiyet” ve “kavga adamı” olduğunu belirtti.

Eker, “Zindanlarda, hapislerde, yokluklar büyük çileler çekti. Ama bunlardan daha önemlisi gençliğe her zaman çok büyük önem veriyordu. Onun vasiyeti de vardı gençlerle ilgili. Her zaman gençlerle birlikte olmayı, gençlerin dik yürümesini, mesela böyle kamburu çıkık bir genç görse çok kızar, azarlardı” şeklinde konuştu.

Kısakürek’in Diyarbakır’da ve Ankara’daki birkaç konferansında bulunduğunu anlatan Eker, şunları kaydetti:

“Necip Fazıl’ı Ankara’da görme imkanı da buldum. Kitaplarından, düşüncelerinden, şiirlerinden çok beslendim. Bugün Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi milletin idaresi ve desteğiyle yönetiliyor. O partinin genel başkanı ve sayın başbakanımız, onunla birçok ortamda bulunmuştur, çok şiirlerini okumuştur. Birçok kişi Necip Fazıl’dan beslenmiştir. Hepimizin üzerinde büyük emeği ve hakkı vardır. Kendisini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz.”

Konuşmaların ardından AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, Eker’e çeşitli hediyeler verdi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salonun tıklım tıklım dolu olması çok güzel.Sanki ciddi bir artış var ,Üstad la ilgili gecelerde.

 

Katılıyorum.

 

Yahu durun ben orada değildim ki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...