Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Hâcegân

Medyanın Maymunluğu...

Recommended Posts

Hürriyet Gazetesinin internet sayfasından bir haber... Hürriyet'in maymunluğu tuttu yine... Haberin manşeti şöyle:62 yılın devrimi... Ama haberin metninde darvincileri ele verecek cümle geçmiyor, sinsiliği görüyor musunuz? Aynı sinsilik bir kaç hafta önce NTV ekranlarında verilen dinazorlarla alakalı bir belgeselde de var.

 

Bir başka gariplik de şurada: Darvinciler evrimi çok uzun bir zaman aralığına yayıyor... Bunlar işi 62 yılda bitirmişler...

 

 

Bu fotoğraflar Florida’nın Key West kasabasında aynı yerde çekildi. 1950 yılındaki fotoğrafta balıklar insan boyunda. 80’li yıllarda ve tam olarak aynı noktada çekilen karede ise yarı yarıya küçülmüş. Son fotoğraf ise günümüzden. Balıklar, yıllar sonra bir fotoğrafları çekilemeyecek kadar hızla yok oluşa gidiyor.

 

 

 

 

OKYANUS ve denizlerde ekolojik dengenin bozulmasını, bazı sayı ve istatistiklerle ortaya koymak çok kolay olmayabilir. Ancak objektiflere yansıyan kareler, insan soyunun devamında çok kritik bir rol oynayan denizin, içinde yaşayan canlılar için gitgide daha da verimsiz bir ortam haline dönüştüğünü gösteriyor. İngiliz okyanusbilimci Callum Roberts’ın yeni çıkan kitabı, işte bu vahim durumu apaçık göz önüne getirdi.

 

Hızla yok oluyorlar

“Ocean of Life (Hayatın Okyanusu)” adlı kitapta, Florida’nın Key West kasabasında, geçtiğimiz 62 yıllık dönem içerisinde tutulan balıkların ne denli küçüldüğü görülebiliyor. 1950 yılında çekilen ilk fotoğrafta, çoğu insan boyundan bile büyük balıklar dikkati çekerken, 80li yıllarda tam olarak aynı noktada, balıkların en az yarı yarıya küçüldüğü, bugün itibariyleyse yine aynı yerde aynı balıkların, artık neredeyse orta boy hatta küçük balık kategorisine girecek kadar ufaldığı anlaşılıyor.

120 yılda yüzde 6’ya indi

Aynı kitaba göre tüm dünyada bugün tutulan balık sayısı, bundan 120 yıl öncesinin yüzde 6’sı düzeyine kadar inmiş durumda. Zira artık denizler, hem tür olarak daha az balık sunabiliyor hem de her türde balık nüfusu büyük bir hızla azalıyor. İşte bu nedenle elektronik balık tutma sistemleri, eskisine göre çok daha büyük balık ağları kullanılırken, bu durum, sudaki ekolojik dengenin bu kez katlanarak bozulmasına neden oluyor.

 

Petrol sızıntısından da kötü

Profesör Roberts, Meksika Körfezi’ndeki balıkçı filolarının her gün, Deepwater Horizon adı verilen petrol sızıntısının birkaç ayda yapabildiğinden daha büyük bir deniz katliamına neden olduğunun altını çiziyor. 16938563.jpg16938564.jpg

 

 

 

16938562.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...