Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
muhalif

Sonunda Pes Eden Annan'ın Istifası

Recommended Posts

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifasının BM Güvenlik Konseyi'nin başarısızlığının bir sonucu olduğunu bildirdi.<p class="con-left">

  • bm-nin-basarisizliginin-kaniti-medium-0.jpg

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan istifasını değerlendiren Uluslararası Af Örgütü Direktörü ve Birleşmiş Milletler Temsilcisi Jose Luis Diaz, "Kofi Annan'ın istifası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de yaşanan şiddet olaylarına bir son vermeye yardımcı olmak için birleşmiş ve kararlı bir şekilde hareket etme konusundaki başarısızlığının etkisini yeniden arttırdı. Daimi üyeler Rusya ve Çin'in arka arkaya sürecin önünü kapatması sonucu, konseyin Suriye ile ilgili hafifletilmiş tedbirler alması, krizin başlamasından bu yana bir yıl aldı. Bu sürede öldürmeler ve uluslararası hukuk uyarınca suç sayılan eylemler devam etti ve bugüne kadar süregeldi. Cenevre'de yaptığı açıklamada, Annan konu ile ilgili sahip olduğu hayal kırıklığını anlatırken, Suriye'deki halk çaresiz bir şekilde hareket geçilmesine ihtiyaç duyarken, Güvenlik Konseyi'ndeki ülkelerin suçlamalarda bulunmaya ve sözlü tacize devam ettiğini dile getirdi. Görünen o ki konsey üyeleri, Suriye halkının insan haklarını koruma ihtiyacı yerine daha çok siyasi ve stratejik kaygılarla göre hareket ediyor" dedi.

Rusya ve Çin üzgün

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın istifa kararını, ''üzüntü verici'' olarak nitelendirdi. İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmek üzere Londra'da bulunan Putin, Annan'ın istifasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Putin, ''Annan çok değerli, zeki ve dürüst bir kişi. Kararına çok üzüldüm. Umarım uluslararası toplum, Suriye'de çatışmaları durdurmaya yönelik çabalarına devam eder'' değerlendirmesinde bulundu. Rusya ile birlikte Suriye yönetimine verdiği destekle bilinen Çin, Birleşmiş Milletler(BM) ve Arap Birliği'nin Suriye krizi özel temsilcisi Kofi Annan'ın istifasından üzüntü duyduğunu açıkladı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da, BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden istifasından derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

Annan: "konsey beni desteklemedi"

 

İstifa eden Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nin kendisini ''tam anlamıyla'' desteklemediğini söyledi. Annan, Cenevre'de istifa kararını açıkladığı basın toplantısında, ''Suriye'de artan askerileşmenin ve Güvenlik Konseyi'nde açıkça birliğin sağlanamamasının, rolünü etkili biçimde yerine getirmesi için gereken koşulları temelinden değiştirdiğini'' kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Kofi Annan'ın istifasıyla ilgili olarak, BM Güvenlik Konseyi'nin, Annan'a çabalarını ilerletmesi için anahtar araçları vermede bloke edildiğini belirtti.

 

Milli Gazete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...