Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

Mehmed Akif'in Kayıp Kur'an Meali Çıktı..

Recommended Posts

Milli Gazete yazarı Mustafa Miyasoğlu bugün piyasaya çıkan Mehmed Akif Ersoy'un yakıldığı ifade edilen Kur\'an Meali'ni köşesinde bu satırlarla tanıttı.

 

MEHMED ÂKİF'İN KUR'AN MEALİ

Mahya yayıncılık tarafından yayınlanan Kur\'an Meali, belki de bu yılın en önemli yayın olayı sayılsa yeridir. Çünkü yakıldığı bilinen bu mealin elde kalan üçte biri yayınlanmıştır!

Mehmed Âkif 1926 yılında Mısır'da başladığı tercümeyi, dört yıl boyunca üzerinde çalışarak 1932 yılında tamamladığı biliniyor. Bu sıralarda Türkiye'de Türkçe Ezan zorunlu hale getirilmiş, Ezanın aslî şeklinin okunması yasaklanmıştı. Bu yasak 1950 yılında Demokrat Parti'nin iktidara gelinceye kadar geçerli oldu ve DP'nin ilk icraatlarından biri, Ezanın aslî şekliyle okunabilmesinin serbest hale gelmesiydi. Türkçe Ezan serbest olduğu halde, namaz kılanlardan pek çoğunun bunu ezan saymamasından ötürü camilerde namaz kılınırken ayrıca Ezanın aslî şekli cami içinde gizli-açık okunuyordu, ama yönetim bunu hiç bağışlamamıştı.

Bu anlayışın Kur\'an'ın aslı yerine tercümesinin okunacağı şayialarına hak verdirmesi elbette tabii idi. O yüzden Mehmed Âkif, yaptığı tercümenin bu amaçla kullanılacağından haklı olarak endişelenmişti. Yaptığı tercümeyi teslim etmekten vazgeçerek sözleşmeyi feshederek kaygısını bizzat kendisi şu şekilde ifade etmişti:''Tercüme güzel oldu, hatta umduğumdan daha iyi. Lâkin onu verirsem, namazda okutmaya kalkacaklar. Ben o vakit Allah'ımın huzuruna çıkamam ve Peygamberimin yüzüne bakamam."

 

Mehmed Âkif'in Türkiye'ye dönerken yakın dostlarından Mehmed İhsan Efendi'ye, "Mısır'a dönersem kitabı senden teslim alırım, dönemezsem yakın!" vasiyetine rağmen saklanmıştı. Bu metin, M. İhsan Efendi'nin ölümünden sonra özgün tercüme ile birlikte onun kendi eliyle çoğalttığı nüsha da bir heyet tarafından yakıldı. Yakılmasına sebep de 27 Mayıs darbesinin yapanların tek parti diktatörlüğüne benzer bir şekilde Türkçe Ezan ve ardından da Mehmed Âkif'in korkusu olan Türkçe Namaz gibi bir sapkınlığa girebilecekleri endişesiydi.

 

Haberin tamamı:http://www.haber7.com/kitap/haber/922991-mehmed-akifin-kayip-kuran-meali-cikti

 

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...