Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Mehmet Memiş

Gıda Mühendisleri Odası'nda Yeni Başörtüsü Skandal

Recommended Posts

Gıda mühendisi başörtülü olduğu için odaya üyeliği kabul edilmedi.

 

Geçen yıl üniversiteyi bitiren Gıda Mühendisi Alime Büşra Nur Sarıoğlu Canbulut'un, üyelik için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisler Odası'na başvurusu, vesikalık fotoğrafının başörtülü olduğu, açık olması gerektiği ileri sürülerek geri çevrildi. Bu uygulama nedeniyle oda hakkında Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, 25 liralık maddi ve manevi tazminat davası açılması için dilekçe verildi.

 

Kayseri Cumhuriyet Meydanında toplanan bir grup mimar, mühendis ve sivil toplum örgütü üyeleri, Gıda Mühendisleri Odasının yaptığı uygulamaya tepki gösterdi. Burada açıklama yapan gıda mühendisi Canbulut, 21 Kasım 2012 tarihinde odaya üyelik için başvurduğunu belirtti. Ekte sunulan fotoğrafların başörtülü olması gerekçesiyle başvurunun geri çevrildiği belirtildi.

 

Erciyes Üniversitesi mezunu olan Canbulut, bu uygulamadan dolayı büyük üzüntü yaşadığını belirterek, kıyafet şekli, bedensel engeller ve birçok sebebi bahane ederek insanların haklardan mahrum edilmesinin insanlık suçu olduğunu ifade etti. Canbulut, 5 yıllık eğitim gören bir kadına başörtülü olması nedeniyle yapılan uygulamanın ve ayrımcılığın manevi şiddet olduğunu dile getirdi. Canbulut, daha adaletli daha demokratik Türkiye Cumhuriyeti için odaya maddi ve manevi tazminat davası açtığını ifade etti. Canbulut, üyelik başvurusunun kabul edilememesinden dolayı şu an hiçbir iş yerine başvuruda bulunamıyor.

 

Konuyu yargıya taşıdıklarını dile getiren Canbulutun avukatı Seyit Ali Yüzgeç, dünya ülkelerinde başörtülü kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı uluslararası anlaşmalar yapıldığını belirtti. Yüzgeç, Gıda Mühendisleri Odası'nın uygulaması ile Alime Büşra Nur Sarıoğlunun başını açmak ya da haklarını kullanmak arasında bir seçim yapmak zorunda bırakılmasının uluslararası hukuka da aykırılık oluşturduğunu ifade etti. Yüzgeç, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesinin, olağanüstü durumlarda dahi kısıtlanamayacak bu hakkın, kendine özgün giymeyi ve başörtüsünü de içine alacak şekilde geniş bir faaliyet alanını kuşattığına dikkat çektiğini hatırlattı.

 

Avukat Yüzgeç, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Atamanın, kadına çalışma hürriyetini engelleyici ve ayrımcılık teşkil edecek nitelikle hukuka ve kanuna aykırı keyfi uygulama yaptığını ifade etti. Yüzgeç, 5237 Sayılı Türk Ceza Yasası'nın 'İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali'ne ilişkin 117. Maddesi ve 'Ayrımcılık' başlıklı 122. Maddesi kapsamında ilgili odanın tavrının suç oluşturduğunu açıkladı. Yüzgeç, İlgili oda hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu ve tazminat davası açıldığını ifade etti. Yüzgeç, talep edilen manevi tazminat miktarının ise bir başörtüsü ücreti olan 25 lira olarak belirlendiği, kazanılması durumunda da başörtüsü alınacağını duyurdu.

 

Mimar ve Mühendis Grup Kayseri Şube Başkanı Celal Dündar Selçuk da uygulamaya tepki göstererek, bunun eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Selçuk, yapılan uygulamalara son verilmesini, biran önce oda başkanının özür dilemesi çağrısında bulundu.

 

http://www.tumhaber.com.tr/HaberOku.php?haber_id=119635

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...