Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
aslıhan

Kur'an Günlüğü...

Recommended Posts

En güzel günlük Kur’an günlüğüdür

 

fft68-mf56820-1.jpg

 

Engin Noyan

 

Engin Noyan’ın Kur’an Günlüğü kitabı, Kuran’ın hayatımızdaki yerini sorgulayan metinlerden oluşuyor.

 

 

 

 

Engin Noyan, işini ciddiyetle yapan, başladığı işi en ince ayrıntısıyla kavramaya çalışan bir gönül insanıdır. Onun bu ciddi duruşunun yanında arada bir kalpleri yoklayan, hizaya çekmeye çalışan iğneli nükteleri de vardır.

İlk başlarda kendisi için tutmaya başladığı günlüklerini daha sonra kitaplaştıran Engin Noyan; Profil Yayınları’ndan çıkan Kur’an Günlüğü kitabında Kur’an’ın hayatımızdaki yerini sorgulayan metinlerle, halk içinde yanlış bilinen ve bilinmeye devam edilen birçok gerçekle yüzleştikçe, hayattaki asıl amacın Kuran’ı doğru anlama ve anlatma olduğunun idrakine vararak bildiği yolda yürümeye devam ediyor.

Engin Noyan, halkımızın bir kısmındaki Kur’an algısından yola çıkarak, Kuran’ın yeri üzerine bir tespit çalışmasına giriyor. Yıllardır evlerde en yüksek yerlerde saklanan, işlemeli kılıflar içinde hiç dokunulmadan muhafaza edilen Kur’an’a karşı gösterilen bu saygı ifadesinin sanki bir ayetin emriymiş gibi uygulanmasına karşı oldukça sert bir çıkış yapıyor. Kuran’ın asıl yerinin duvarlar, kılıflar değil; insanların içinde en güzel yerde olması gerektiğini vurguluyor.zbk358749jh857-250.jpg

Kur’an’ın hayatımızdaki yeri nedir?

Hayattaki öncelikleri belirlemek gerek. Bu önceliklerini belirleyen kişiler yönlerini de doğru belirlemiş kişilerdir. Kendine Kur’an’ı rehber edinmiş kişilerin bütün çizgileri Kur’an yönünde olunca karmaşık gibi görünen her şey de hizaya girmeye başlayacaktır. Bunun yolunun “anlamak”tan geçtiğini söyleyen Engin Noyan; “yüzünden okumak” kavramı üzerinde de duruyor. Halkımızın genel temayülünün Kuran’ı yüzünden okumaktan yana olduğunu, anlamak üzerine bir gayretin çok da gösterilmediğini, öğrenmenin aynı zamanda sorumlu olmayı da beraberinde getireceği için Kuran’ı anlamak istemekten kaçınmanın bir tür saklanma olduğunu söyleyerek önemli tespitler de yapıyor.

İlle de meal, ille de tefsir

“Anlayarak inanmak.” Hayatın en başına konması gereken temel kural bu olmalı. Kulaktan dolma bilgilerle değil, bilgiye kaynağından ulaşmak. Engin Noyan bunu hayatının düsturu haline getirmiş. Kur’an’ı anlamak ve anlatmak üzerine mesafelere aldırmadan uzun yollar kat ediyor. Kur’an’ı anlamanın rehberi olarak da meal ve daha çok tefsiri öneriyor. Tefsirdeki başucu kitabı Muhammed Esed’in Kuran Mesajı. Günlüklerindeki örnekleri de genelde bu tefsirden veriyor.

Kur’an başlı başına bir mesajdır. Bu mesajın daha iyi anlaşılabilmesi için meal ve tefsir ayrılmaz bir ikili olarak sürekli el altında tutulmalıdır. Engin Noyan, hayatını Kur’an’a adamış. Bunu yazdıklarından anlamak mümkün. Kur’an’ı anlama çalışmalarını birkaç tefsirin rehberliğinde götürmesi, hepsinden ayrı bir zenginlik kazanmak istemesi bunun en büyük ispatı.

Engin Noyan’ın günlüğündeki mesaj açık. Kur’an’ı hayata uygulamak ve yüzünden okumak yerine içine girmeye gayret etmek. Çok da haklı. Rabbin bizlere gönderdiği mesajları anlamadan geçen ömür beyhude değil de nedir?

 

Mustafa Uçurum okudu yazdı

 

 

 

'''Rabbin bizlere gönderdiği mesajları anlamadan geçen ömür beyhude değil de nedir?'''

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sayın Noyan'ın okuduğum ilk kitabı. Kuran günlüğü tutmanın üzerine söylenecek kelam yok, keşke herkes tutabilse. Kitap ayet notları ve Muhammed Esed'in ayet hakkındaki meal ve tefsiri şeklinde ilerliyor. Ön yargılı değilim ama nedense sayın Noyan'a bir türlü ısınamıyorum. Bu sebep itibari ile kitabı da beni çok sarmadı galiba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

asıl amacın Kuran’ı doğru anlama ve anlatma olduğunun idrakine vararak bildiği yolda yürümeye devam ediyor.

 

kur'anı ölülere okumayın !!! ölüye okunmaz da diyomu!!! diyodur mutlaka!

engin noyana gelene kadar kadar yüzlerce kişi var diye düşünüyorum. bu işi yapabilecek ki yapılıyorda zaten.... islamoğlu denen zevat ile sırtsırta üretiikleri zahri millete satmasılarda bu vesileyle.

entelektüel sima ve bol eyvallahhhh la olmuyor böyle işler . yemiyoruz elhamdulillah_

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...