Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
zülcenaheyn

İspanya Krallığı Ve Biz

Recommended Posts

İspanya ya da İspanya Krallığı, parlamenter demokrasi şeklinde örgütlenmiş bir anayasal monarşi yani meşrutiyet rejimi ile yönetilir.

İspanya, 1982'de NATO, 1986'da da AB üyesi olmuştur.

Şu anda 1975 senesinden beri yani Franco öldüğünden beri İspanya'nın kralı I. Juan Carlos'tur. Babası Kral XIII. Alfonso 1931 senesinde cumhuriyetçilerin seçimleri kazanması sonucu memleketten Sultan VI. Mehmet Vahdettin gibi ayrılmıştı.

1936'da solcular iktidar oldu. Ardından ülkede iç savaş çıktı. İspanya İç Savaşı ünlüdür. İspanya ne birinci ne de ikinci dünya savaşlarına katılmıştır fakat üç sene süren bir iç savaş yaşamıştır.

Sovyetlerden destek alan solculara karşı Hitler ve Mussolini'nin dış desteğini alan sağcı Franco üç senelik mücadele sonucunda 1939'da devlet başkanı oldu. 1975'teki ölümüne kadar bu iktidarı sürdü. Ardından ülkeyi terk eden Kral XIII. Alfonso'nun oğlu Carlos Kral oldu.

Önder mânâsına gelen El Caudillo olan Franco gibi diktatöründen kurtulan İspanya tekrar eski haline döndü. 1930'ların diktatörlükler çağı furyasından her ülke gibi kurtuldu.

Biz de Şef'ler devrinden kurtulduk ve gittikçe 1930'lardan kalma kırıntılardan da kurtulmaya başladık. I. ve II. Meşrutiyet devirlerinden sonra III. Meşrutiyet devrinin de yakın tarihte gelme ihtimali vardır. Başkanlık sistemine geçersek, halifeliğin bu sisteme entegre olması çok daha kolaydır. Başkanlık ve halifelik mevzusu tarihçi yazar Kadir Mısıroğlu'nun Amerika'ya sunduğu tezde mevcuttur. Tayyip Erdoğan ne de olsa Kadir Mısıroğlu gibilerin elinde büyümüştür; şimdi, Siyonist Yahûdi düzenine karşı Cennetmekân Sultan Abdülhamid Han gibi dik durduğu için ayağı kaydırılmaya çalışılmaktadır bugünlerde.

İngiltere Krallığı da bir meşrutiyet yönetimidir fakat İspanya örneği bize daha uygun tecrübe bakımından çünkü İngiltere harika bir denge kurarak monarşisi ile birlikte demokrasiye sakin geçişler yapabildi ve laik olmadan demokrasinin beşiği olabildi.

Bizde de artık Osmanlı hanedanı şehzadeleri ve sultanları artık birkaç senedir Türkiye'ye girebilmektedirler. Menderes devrinde Menderes gizlice gidip mağdur olan bu aile üyelerine maaş verirdi fakat bugün artık alenen Türk tarihinin unutulmaz ecdadının torunları ile hükûmet buluşabiliyor.

Sultan II. Abdülhamid Han'ın, Sultan Vahdettin'in, Sultan Abdülaziz'in, Abdülmecid Efendi'nin evlatları, torunları artık daha aktif ve daha bilinçli ama artık saray edebi gören şehzadelerden pek kalmadı.

Osmanlı ve Türkiye elbette İspanya'ya, İngiltere'ye benzemez çünkü İslam âlemi önderliği gibi tarihi bir misyonu var ve Türk sultanları Avrupa krallarından çok daha şey ifade ediyor anlam bakımından fakat İspanya örneği bize çok uygun, tarihte maalesef Fransa örneğini yaşamış olsak da, Fransa gibi değil İspanya gibi gidiyoruz. Ben tabii İngiltere örneğini isterdim asıl ama olan olmuş artık.

Ayrıca bizdeki Kürdistan gibi İspanya'nın Katalonya gibi çeşitli bölgeleri vardır fakat Katalanlar özerkliklerini almışlardır. Bu anlamda da benzerliğimiz var. Galiçya, Bask, vs. bölgeleri de vardır.

 

Juan%20Carlos.jpg

king_1632369c.jpg

İspanya Kralı I. Juan Carlos

Alfonso_XIII_de_Espa%C3%B1a_%281901%29.j

I. Juan Carlos'un babası Kral XIII. Alfonso

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

538229_380235498680187_882055258_n.jpg

1356107339.JPG

Sultan II. Abdülhamid Han'ın torunu Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu

 

 

549834_481589261878143_1303835383_n.jpg

 

 

kayihan_osmanoglu.jpg

Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu dedesi Sultan II. Abdülhamid Han'ı ziyaret ederken

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...