Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

Suçıktı Şiir Akşamları'nda 'necip Fazıl' Anlatıldı.

Recommended Posts

Etkinliğin ilk programı, açık havada gerçekleştirilen bir açık oturumdu. Dursunbey Belediye Başkanı M. Ruhi Yılmaz'ın açılış konuşmasıyla başlayan oturumda TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı yönetiminde, “Necip Fazıl Şiirinde Mekan ve Şehir” konusu ele alındı. Mehmet Narlı, Baki Ayhan T. ve Ali Ayçil konuşmalarında önemli noktalara değindiler. Ali Ayçil, Necip Fazıl'ın bir ayağı doğuda diğer ayağı batıda bir şair olduğunu söyleyerek, Bosna'daki Osmanlı mimarisiyle başlayıp bir noktasından sonra Batı mimarisiyle devam eden Başçarşı örneği üzerinden medeniyet algısı ve Necip Fazıl şirindeki şehir temasına değindi.

Necip Fazıl'ın dönemin önde gelen sembolist şairlerinden olduğunu söyleyen Baki Aylan ise İstanbul ve Paris üzerinden Necip Fazıl şiirini değerlendirerek Baudelaire - Necip Fazıl ilişkisinin öneminden bahsetti.

Son olarak söz alan Mehmet Narlı, şiir-şehir ilişkisi bağlamında Necip Fazıl şirinin iki damarı olduğunu belirterek; modern bireyin içinde yaşadığı şehir algısını yansıtan damara örnek olarak Kaldırımlar, Otel Odalarında gibi şiirlerini, sembolik bir şehir algısı doğrultusunda ise İstanbul ve Karacaahmet şiirlerini örnek verdi.

İkinci etkinlik olan ve Mustafa Muharrem'in moderatörlüğünde yapılan panelin konusu “Necip Fazıl Şiirinin Metafizik Kökleri” konuşmacıları ise Özlem Fedai, Hicabi Kırlangıç, Şaban Abak ve Kamil Yıldız'dı. Panelde ilk olarak söz alan Hicabi Kırlangıç, Necip Fazıl şiirindeki telmihler üzerinde durdu ve üstadın şiirlerinden konu bağlamında örnekler sundu. “Necip Fazıl Şiirindeki Varoluşsal Kaygılar” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Özlem Fedai de ‘varoluşsal kaygıların Necip Fazıl şiirinin itici gücü olduğunu' belirtti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...