Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

Unutulan Gündem Değerlendirmesi.

Recommended Posts

Metin Karabaşoğlu' nun ''Camide dans var '' adlı kitabı 1995 yılında yayınlanmış bir kitap olmasına rağmen hala güncelliğini korumakta.Geçen günlerde kitaplığımı düzenlerken elime geçen bu kitabı tekrar okuma isteğime hayır diyemedim. Eserden bir kaç alıntı yapmak istedim:

 

 

Bir derginin ,kimi kanalların had safhada müstehcen yayınlarına dair yazısına bakılırsa :'' Ülkemizde toplumsal değişiklikler başka türlü olmuyor.Ya Mustafa Kemal gibi ''Bu serpuşun adı şapkadır beyler '' diyeceksiniz, ya da Turgut Özal gibi ''alışırlar ,alışırlar.''

 

Sözgelimi ,ilahi tesettür ölçüsü topuktan başlıyor iken ,biz önce ''dizboyu''na kadar mübah demişiz.Şimdilerde dizin biraz üstü bile nerdeyse iffet örneği sayılıyor.İlahi tesettür ölçüsü kol bileği iken ,biz ''dirsek ''e uzanmışız.şimdilerde yavaş yavaş omuza varılıyor.Müstehcenin ölçüsü ''tesettür '' iken , zihinlerimiz de ''tesettür'' için ayrı,müstehcen için ayrı ölçüler geziniyor.

 

Keza faizin ap açık haramiyetine rağmen ,kısa veya uzun vadeli alışverişler,faiz oranlarını düşünmeden yürümüyor.

 

Keza ihtiyaç ölçümüz fıtri olandan çıkmış; Hz Ali ile Hz Fatıma'nın eşyası bir bohçaya sığan örnek evliliğini rahat rahat anlatan bizler ,bir ev almaya yetecek onca parayı eşyaya döküp,o kadar eşya yüzünden adım atmaya imkan bulamadığımız kiralık evlerde yaşıyoruz.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Din nasihattir. ''diyen bir peygamberin salikleri bugün: ''benim nasihate karnım tok '' diyorsa nasihatin, yüreğin ve kafanın dışında bir yere hitap ettiğini sanmaya başlamış demektir.

 

Nasihatin belki kelama bile ihtiyacı yok .Müminin hali örnek teşkil ediyorsa ,bundan daha güzel nasihat düşünülebilir mi?

 

Eskiden eğitimin başlangıcında insanlara susması öğütlenirmiş.Lüzumsuz konuşmamak kelime israf etmemek...Öyle ki anlayamadığı sözleri bile hemen sormaması,beklemesi ,ilkin anlayamadığı şeylerin üzerinde kendi kendine düşünmesi salık verilirmiş...

 

Eskiden ariflerin meclisinde kelamsız sohbet olurmuş. Bu sohbetlerde ,herkes kendi kalıbının dolduracağı kadarını alıp gidermiş...

 

Rasim Özdenören / Müslümanca yaşamak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...