Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
ebkem

Beş Güzel Adam Altı Büyük Ödül

Recommended Posts

Edebiyat Mevsimi Özel Ödülleri Necip Fazıl, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil üzerine çalışmalara imza atan Mustafa Miyasoğlu, Üstün İnanç, Ali H. Haksal, Hüseyin Su, İsmail Kara ve Halil Açıkgöz'e verildi.

poster_copy8ff20aef.png

TYB tarafından bu yıl beşincisi yapılan Edebiyat Mevsimi etkinliği dün akşam düzenlenen ödül töreniyle son buldu. Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Cemil Meriç, Sezai Karakoç ve Nuri Pakdil adına dağıtılan Edebiyat Mevsimi Özel Ödülleri, Türk kültür, düşünce ve edebiyatına büyük katkıları olan altı yazara verildi. Necip Fazıl Kısakürek Ödülü'ne layık görülen iki isimden biri geçtiğimiz ay kaybetitğimiz Mustafa Miyasoğlu diğeri ise Kısakürek'in yakın arkadaşı tiyatro sanatçısı Üstün İnanç 'dı. Miyasoğlu'nun ödülünü babası adına oğlu Emre Miyasoğlu aldı. Nurettin Topçu Özel Ödülü ise Topçu'yu neredeyse tek başına yeniden Türkiye'nin düşünce iklimine kazandıran ve yakın tarihlerde de ayrıntılı bir Nurettin Topçu Bibliyografyası yayınlayan İsmail Kara'ya verildi. Cemil Meriç Özel Ödülü de geçirdiği kalp ameliyatı sebebiyle ödül törenine katılamayan, uzun yıllar Meriç'in kâtipliğini yapan Halil Açıkgöz'ün oldu. Açıkgöz yerine ödülü arkadaşı Sait Başar aldı.

ŞEREF BERATI ÜMİT MERİÇ'E

Sezai Karakoç Büyük Ödülü 'Eleğimsağmalarla Gökanıtı' kitabının da yazarı olan Ali Haydar Haksal'a verilirken Nuri Pakdil ödülünün sahibi 'Edebiyat Eylemi ve Nuri Pakdil'in yazarı Hüseyin Su oldu. Törene katılamayan Hüseyin Su'nun adına ödülü Cemal Şakar aldı. Törende ayrıca TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı tarafından Cemil Meriç Şeref Beratı, Cemil Meriç'in kızı Ümit Meriç'e sunuldu.

Üstün İnanç

(Necip Fazıl Kısakürek özel ödülü)

Necip Fazıl, bir misyon ve akımdır!

Necip Fazıl bir kilometre taşıdır. Şuan ki Türkiye'nin gelişiminde de bir ışık olarak görülüyor. Yani Türkiye'de bugün yaşanan olumlu işlerin hepsinde alın teri vardır Üstad'ın. Benim Üstad'la tanışmam ise solcu bir şair -Güngör Gençay- vesilesiyle olmuştu. Türkiye'yi hem geçmişi hem de geleceğiyle anlamak isteyen gençlerin özellikle okuması gereken bir yıldız simadır Necip Fazıl. O'nun eserleri ve hayatı genç nesillere yetecektir. Necip Fazıl bir misyondur ve akımdır. Mücadele adamı ve büyük sanatçıdır.

Ali H. Haksal

(SEZAİ KARAKOÇ özel ödülü)

Sezai Karakoç Türkiye için bir şanstır

Belirtmek isterim ki üstad Sezai Karakoç bağlamında verilen bu ödülle doğrusu biz onurlanmış oluyoruz. Gençlik yıllarımızdan beri üstatlarımızın eserleriyle beslendik. Ve şimdi bu beslendiğimiz kaynakları günümüz kuşaklarına anlatma çabası içindeyiz. Biz Yedi İklim olarak Türkiye'de ilk defa Sezai Karakoç özel sayısı hazırlayan dergisiyiz. Sezai Karakoç Türkiye için büyük bir şanstır. Bu büyük düşünürün, büyük şairin, büyük sanatkârın bu yüzyılda yaşaması hepimiz için büyük bir şanstır.

Hüseyin Su

(NURİ PAKDİL özel ödülü)

Nuri Pakdil'e ihtiyacımız var

Nuri Pakdil'e dair söylenmesi gereken ilk söz; günümüz Türkiye'sinin, ve bütünüyle yeryüzünün, onun köktenci eleştirel görüngesinden değerlendirilmeye ve yine köktenci önerilerinin acilen dikkate alınmaya çok ihtiyacının olduğudur. İki yüzyıldan beri bünyemize sirayet eden ve giderek onulmaz bir ura dönüşen düşünce ve hayat tarzının, içimizden ve coğrafyamızdan nasıl kazınıp atılabileceğini, en çok ve en net olarak Nuri Pakdil'in tespitlerinde ve sonra da önerilerinde görürüz.

İsmail Kara

(NURETTİN TOPÇU özel ödülü)

Kimse talebe olmak istemiyor

Kendi çalışmalarımla ilgili verilen ödülleri almakta bir mahzur görmüyorum ama rahmetli Nurettin Topçu Hocamızın eserlerinin yayınlanmasına ve fikirlerinin anlaşılmasına yaptığımız mütevazı hizmetlerden ötürü ödül almak doğrusu bana pek uygun gelmedi. Türkiye'nin ilim, fikir ve sanat hayatının en ciddi problemi devamlılık meselesini yeteri kadar kavrayamamış olmasıdır. Kimse kimsenin talebesi veya takipçisi olmak istemiyor. Olanlar, olduğunu söyleyenler ya sahte ya zayıf. Ayrıca takipçilik taklitçilik zannediliyor, öyle işliyor. Yani en alt düzeyde ve ahlâk dışı bir seviyede. Bu yüzden de taş taş üstüne koyamıyoruz aslında. Üniversitelerimizin çelimsiz, fikir ve sanat ortamlarımızın cılız olması bundan. Hatta siyasî hayatımızın…

 

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...