Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

İsmi A'zam

Recommended Posts

Enes B. Malik Allah resulüyle beraber oturuyordu.Bir adam namaz kıldıktan sonra şöyle dua etti:

 

- Ey bütün yüceliklerin ve iyiliklerin sahibi Hayy ve Kayyum Allah'ım! Hamd sanadır.Senden başka ilah yoktur.Sen iyilikler verensin.Gökleri ve yeri yaratansın Allah'ım ben senden......isterim.''

 

Bunun üzerine Allah Resulü:

 

-Allah 'a öyle bir İsmi Azam'la dua etti ki,onunla dua edene Allah karşılık verir,o dua ile bir şey istense Allah ona verir. buyurdu.

 

 

(Ebu davud salat 1493/ tirmizi 3471 )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kadının birinin çocuğu kaybolur. Bulunması için Cüneyd -i Bağdadi'den dua ister. Cüneyd eve gidip sabretmesini söyler. Birkaç defa gelip giden kadın beklemeye gücünün kalmadığını sabrının tükendiğini söyleyince Cüneyd :'' Eğer söylediğin gibiyse eve git çocuk eve döndü .'' der. Gerçekten eve gidip çocuğunun döndüğünü görünce koşarak Cüneyd'e gelir ve ''nasıl bildin? '' diye sorar.Cüneyd : ''Darda kalan dua ettiğinde yetişen kimdir? ''(neml 62 ) ayetini okur.



Darda kalan kimse tepeden tırnağa ,kalbiyle,kalıbıyla Allah'a yönelir ve istekte bulunursa işte o anda Allah'ın hangi adını söylemişse O İsmi A'zam dır.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aziz kardeşlerim , Bu gün bir harikalığı anlatmak istiyorum . Kuran-ı Kerimde var olan belagattan bahsetmek istiyorum. Kuran ı Kerim Öyle edebli bir hitaba sahibtirki . Okuyanlar bazan Allah hikaye anlatıyor sanır. Allah hikaye anlatmaz...

O edeb dairesine girmezsen göremezsin. "Ben güzel bir söz işiddim " der geçersin. Bunun için İlim menbağı Kuranın okunması Edeble olur. Alimler bunun için Edebi en başa almıştır. "İlim geride kaldı illa edeb" sözü boş değildir.

Tabi gönül isterki bu güzellikleri herkes kendi bulsun. Kuranda olan eddeb bir nurdur . Okurken insanda o nur parlar. O nur karşısında erir gidersin. Sanırım belagat İşte bu ahlaktır. İnanılmaz güzel gerçekten...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yani öyle bir şey gördüm ki Kuran okurken. Bunu mutlaka alimler görmiştür ama hiç biri yazmamış edebden... İnanılmaz bir şey.
Şimdi ben de bunu yazmamakla şerefleniyorum. İşte var hikaye değil. O kadar güzel bir anlatım ki...
Onu okuyup susman onu anlatmak olmuş...
Onu açıklamamak tefsiri olmuş..

Share this post


Link to post
Share on other sites

İsmi Azam olup olmadığı konusunda emin değilim. Ona götüren bir adım diyelim. nu okuyan herkes görmüştür. Beni sıkıştırmayın hepiniz üzerime hucum etseniz de söylemem. :)

 

Aç oku sen de söyleme

Share this post


Link to post
Share on other sites

179282_10150091639717422_5361863_n.jpg?o

El Fettâhu : Yarım nefes ilerisini bilemeyen ve göremeyen kullarının her hacetinin ve iyiliğinin kapılarını açan, ferec (çıkış yolu) veren, fetheden, tekemmül kapılarını açıp ilâhî sırların anahtarını (miftah) ikrâm eden... Kullarının arasındaki ihtlafları gideren,açan ve fetheden Hâkim olan. Hidâyetin, hakkın, hayrın, rahmetin, gaybın, naklin, aklın, aşkın ve maddî-mânevî her hususta her kapının tek, eşsiz ve zıtsız açıcısı; hidâyet ile dalalet arasını açmada kesin adalet sa
hibi; yardımıyla her kapının açılmasını, merhameten her problemin çözülmesini ve hidâyetiyle kemâlât imtihanındaki kulun nefsinin benlik perdelerini kaldıran ve azamet ve kudretinin seyir kapılarını açan, kullarına sınırlı, sorumlu, izâfi, geçici, âciz, fâkir, zelil ve alil olan "Benlik Varlığı" kapılarını açan ve neticede; cümle "can" ları hep açık tuttuğu cennet kapılarından "cemâl cem'i"ne Muradullah vaadi gereği, her zaman, her yer ve her hâlde çağırıp duran El Vedûdü'l-Fettâh olan ALLAHU ZÜ'L-CELÂL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...