Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
herhangi biri

Günah Kasetleri/teşhiri

Recommended Posts

İnsanların halktan gizleyerek özel mekanlarda işledikleri günahlar ve ayıpları görenler ne yapacaklar?

İslam ahlakına göre "ayıp ve günahlarını gizleyenleri teşhir etmek, bunları örtmek yerine açmak ve haberini yaymak" makbul bir davranış değildir. Ama bunun manası ayıba ve günaha müdahale etmemek de değildir. Çünkü müminlerin bir de "iyiyi yayma ve yaşatma, kötüyü engelleme ve düzeltme" vazifeleri vardır.

Şöyle bir misal verilir:

Bir mümini meyhanenin sokağına girerken görürsen "orada meşru bir işi vardır" de; meyhaneye girerken görürsen "orada birini arıyordur" de, masaya oturup içmeye başladığını görürsen "eyvah, kardeşim günaha girdi, onu bundan nasıl vazgeçirebilirim" diye düşünmeye başla, ıslahı için dua et ve elinden gelen başka ıslah tedbirlerine de başvur.

Eğer ayıp ve günahını gizleyerek işleyen bir mümin kamu görevlisi veya kamu görevine talip biri ise bu takdirde "halkı onun zararından koruma" vazifesi, ayıbı örtme vazifesinin önüne geçer ve ilgililere durum açıklanır; yani bu durumda ayıp ve günah gizlenemez.

Kamu görevi dışında iki kişi arasındaki bazı ilişkiler de ayıp ve günahın açıklanmasını gerekli kılabilir. Mesela dindar bir ailenin kızına talip olan, kendini de dindar gösteren, halbuki gizli gizli günah işleyen birini düşünelim; bunu bilen kimseye sorulduğunda durumu açıklamazsa soranların güvenlerini kötüye kullanmış, onları yanlış yola sevk etmiş olur. Bu misalde günahın ve ayıbın açıklanması daha dar bir sınır içinde kalır.

Kanunların izinsiz dinleme ve görüntüleri kaydetmeyi yasaklaması durumunda -aksine bir zaruret bulunmadıkça- bu yasağa uymak gerekir. İslam ahlakına göre de insanların gizledikleri davranışlarını bilmek ve görmek için teşebbüste bulunmak (tecessüs) menedilmiştir. Ama gizlenen kusur ve günah kamuyu ilgilendiriyor ve bilinmemesi kamuya zarar veriyorsa devreye "zaruret" girer ve zaruri olarak tespit ve gerektiği kadar teşhir edilir.

Ülkemizde ve dünyada zaman zaman gizliliklerin ortaya çıkarıldığı, rezaletlerin haber veya görüntü olarak teşhir edildiği oluyor. Bu teşhirler, yukarıda açıklanan kurallara uygun -bu manada meşru- ise denecek bir şey yoktur; gereken yapılmıştır. Uygun değilse elbette yapılan da ayıptır, günahtır. Bu "ayıp ve günah" ifade edilirken yapılanın sükutla geçiştirilmesi de tasvib edilemez; şahıslar anılmasa bile yapılan ayıpların ve günahların mahkum edilmesi, ahlaksızlığa prim verilmemesi ayrı bir ahlaki ödevdir.

Dikkatimiz çeken husus şudur: Adam kamu hizmetine talip, kendini namuslu, iffetli, dürüst... gösteriyor, halbuki öyle değil ve bu da birleri tarafından tespit edilip açığa konuyor. Bu durumda insanlar ikiye ayrılıyor: Bir grup yalnızca skandalı diline dolayıp bundan faydalanmaya bakarken diğer grup da yalnızca tespit ve teşhir edenleri kınamakla meşgul oluyor.

Doğrusu olaylara daha geniş bir çerçeveden bakmak, tarafsız olmak, hakkın ve erdemin gerektirdiği gibi davranmaktır.

 

12.05.2011 / Hayrettin Karaman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merak konusudur, yaklaşık 3 yıl önce yazdığı bu yazının arkasında mıdır Hayrettin Karaman şu an?

Dini kendilerine göre siyaseti baz alarak yorumlayan, eğip bükenlerden midir yoksa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Burada KARAMAN'a saldırarak işin altından sıyrılamazsınız.
Karaman'ın şeceresini de biliyoruz Gülen'in şeceresini de...
cemaatteki abilerinizin şeceresini de...
Hizmetin asli mahiyetini de biliyoruz endişelenmeyin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SıyrılamazSINIZ derken?

 

Ben cemaatçi değilim arkadaş, cemaati de akp yi de sevmem, din tüccarlarını sevmem, asıl mesele bu.

 

Bizim en değerli varlığımız dinimizken, bu insanlar bunu sermaye olarak kullanıyor ve müslümanlar hala bunları destekliyorsa da şaşarım.

 

Velhasıl oku yanlış adrese attın arkadaş!

 

 

İlginçtir 12 yıl kolkolasın, hocaefendi hocaefendi diyorsun, sonra senin hırsızlığını açığa vurunca vay efendim haşhaşi, hain vs vs...

 

Cemaatin de akp den farkı yok, madem çaldıklarını görüyorsun neden senin yediğine el atılınca ifşa etmeye başlıyorsun arkadaş?

 

Dini hassasiyet bu işin neresinde? İnsanlar müslümansınız diye güveniyor size hani?

 

Zamanlama manidar tayyip efendinin dediği gibi.

 

Özetle al birini vur ötekine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yahu arkadaş şurada ağız kavgası yapmak derdinde değilim, illa birilerini savunmak zorunda da değilsiniz. Söyleyeceğiniz bir şeyler varsa, bakış açımı değiştirmeye faydası olacaksa, birilerinin günahını alıyor da beni bu yanlışımdan döndürecekse lütfen buyurun, bunun aksi kreş çocuklarının yaptığından farklı bir şey olmuyor zira.

Share this post


Link to post
Share on other sites

BU ses kaydının montaj olduğunu en güzel özetleyen şeyler bunlardır. BU ses kaydını iyi dinlersen ses zaten Tayyip erdoğanın değil. Dikkatlice dinle. Ki kaldı ki adam KONYA da ama ne hikmetse Ankara da telefon konuşması yapıyor hemde salonda Konya da halka seslenirken.

 

wvB7qr.jpg

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne anlatıyorsun arkadaş? Kasetlere konu olan başbakan ve kendisi kasetlerin gerçekliğini kabul etmişken sen neyi ispatlamak derdindesin?

Hani şöyle de acayip bir savunmanız var, çok basit programlarla yapılabilecek şeyleri getirip delil olarak sunuyorsunuz, üstelik teknoloji çok gelişmiş montaj bunlar montaj diye bağırırken. Çelişiyorsunuz kendinizle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...