Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Kalemdar

Kitap Kurtlarını Sevindirecek Haber

Recommended Posts

1395907781.jpg

 

Kitap kurtları, artık yalnızca üyesi oldukları bir kütüphanenin değil, Türkiye'nin herhangi bir ilindeki kütüphaneden kitap ödünç alabilecek.

Bu sayede seyahat, tatil gibi sebeplerle farklı şehirlere giden okurlar, Türkiye'nin bin 118 kütüphanesinden kitap alabilecek.
AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, kitap tutkunları için il sınırlarını kaldırıyor.
Önceki programların ihtiyacı karşılayamaması üzerine, dünyanın önde gelen otomasyon yazılımlarından Yeni Zelanda kaynaklı KOHA'ya geçen Genel Müdürlük, önümüzdeki günlerde kullanıma açılacak sistemle Türkiye'deki tüm kütüphanelere tek tuşla ulaşma imkanı sağlayacak.
Bu sayede, bin 118 kütüphaneden erişimle Türkiye, dünyanın pek çok ülkesinde tercih edilen yazılımı "en geniş noktadan kullanan ülke" olacak.

17 milyon materyal tek tek incelendi

Yakın Doğu Üniversitesince uyarlanan programla, bugüne kadar kütüphanelerdeki toplam 17 milyon materyal tek tek incelendi. Kütüphanelerin ihtiyaçlarına göre yerelleştirilmiş ve konu başlıkları, yazar otorite dizinleri oluşturularak, veri girişinde yazma işlemi en aza indirildi. 9 milyondan fazla bibliyografik kaydın normalizasyon işlemleri tamamlandı.
Günde bir milyonun üzerinde ödünç verme işleminin gerçekleştiği Türkiye'de, aynı anda 1,5 milyon okuyucunun otomasyon sistemini kullanabilmesi için kütüphanelerdeki bilgisayarların donanımında da güçlendirme başlatıldı.

"Hiçbir ücret talep edilmeyecek"

Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Galip Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sayede ödünç kitap alma sayısının da artacağına inandıklarını belirterek, "KOHA sistemiyle Türkiye'nin her yerinden sisteme ulaşmak mümkün olacak. Böylece, artık bir kütüphaneye üye olma ve sadece o kütüphaneden kitap alma dönemi sona erecek. Gerekli altyapılar tamamlandığında da Trabzon'daki il halk kütüphanesinden bir kitap alan kütüphane abonesi, kitabı tatile gittiği Ankara'dan Antalya'dan, İstanbul'dan da iade edebilecek" dedi.
Bu işlem için hiçbir ücret talep edilmeyeceğini bildiren Yıldırım, okumayı teşvik ve kolaylaştırmak için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

KOHA kütüphane müdavimlerine ne kazandıracak

Programla herkes Kütüphaneler ve Yayımları Genel Müdürlüğüne bağlı bin 118 halk kütüphanesine katalog taraması yapabilecek.

Kütüphane kataloglarına son 30 günde eklenen materyaller ile kütüphanelerde en çok kullanılan materyaller görülebilecek.

Katalog tarama sonuçlarında seçilen eserler sepete atılarak, künye bilgileri sepetten istenen adreslere e-posta olarak gönderilebilmesinin yanı sıra taramalarında "elektronik veri tabanlarında "ara" linki sayesinde taranan eserin yazarı hakkında bilgiye, emeği geçen kişilerin farklı eserlerine, taranan eserle aynı konudaki başka eserlere ulaşabilecek.

Üyelerin, daha önceden yaptığı katalog taramalarına, önceki taramalarım listeleriyle, yeniden tarama yapmadan ulaşabilmeleri sağlanacak.

Kullanıcılar, kendi üye sayfalarında, kütüphane kataloğ seçtikleri kitapları ekleyebildikleri "sanal raflar" oluşturabilecek.

Ödünç alınmak istenen fakat başka okuyucular üzerinde bulunan kitapları kütüphaneye gelmeden ayırtma işlemi yapılabilecek.

Kullanıcılar, üye sayfalarından ödünç aldıkları materyalleri ve materyalin iade tarihini görebilecek, süresini uzatmak istiyorsa kütüphaneye gelmeden süre uzatabilecek, tüm aldığı yayınları o güne kadar kütüphaneden kaç adet materyal ödünç aldığı, hangi materyali ne zaman aldığını liste halinde görebilecek.

 

Kaynak : AA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...