Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Ya-Leyl

Genç Bir Müslümanken Yapılacak 15 Şey

Recommended Posts

1. Hayatınızda 1 kez olsun 1 kişiye Kuran okumayı öğretin.


Eğer Kuran okumayı biliyorsanız, etrafınızda okumayı bilmeyen en az bir kişiye Kuran okumayı öğretin. Onun okuduğu her harfin, her kelimenin ecri size de ulaşır.


2. Hayatınızda 1 kez olsun bir İslami organizasyon veya projenin içine dahil olun.


İslami dava için hazırlanan organizasyon ve projelere dahil olmaya çalışın. Gönüllü olarak olabilir, fiziki olabilir, fikri olabilir. Ama dahil olun. Sesinizi ve fikirlerinizi daha yüksek duyurmaya çalışın ve daha büyük mecralara taşıyın.


3. Hayatınızda 1 kez olsun 1 kişinin Müslüman olmasına vesile olun.


Bu çok zor bir seçenek gibi dursa da yurtdışında olan veya çevresinde Müslüman olmayan kişiler olabilir. Eğer yok diyorsanız, Müslüman olan ama öyle yaşamayan birini muhabbet ve sevgi yoluyla daha İslami yaşamaya alıştırmaya çalışın. Ama direktif ve öğütle olmaz. Örnek olun, arkadaşınızla normal bir yaşam sürün ve o süreçte buna dahil olmasını sağlayın.


4. Hayatınızda 1 kez olsun hiç tanıdığınızın olmadığı bir mezarlığa girin ve dua edin.


Yoldan geçerken durun ve içinde tanıdığınız kimse olmamasına rağmen mezarlığa gidip ziyaret edin. Sularını doldurun, temizleyin, dua okuyun.


5. Hayatınızda 1 kez olsun 1 Müslümanın namaz kılmasına vesile olun.


Namaz dinin direğidir. Namazsız Müslüman da eksiktir. Çevrenizden birini seçin ve namaz kılmayı bilmiyorsa öğretin, biliyorsa devamlı hale getirmesine yardımcı olun.


6. Hayatınızda 1 kez olsun hiç kimsenin bilmediği bir iyilik yapın.


Bu çok önemli. Bir elin verdiğini diğer el görmemelidir. O halde bunu hayatımızda bir kez olsun başarmaya çalışalım. Çevrenizde ihtiyaç sahibi bir ev tespit edin. Ardından bir akşam bir erzak poşeti hazırlayıp kapının önüne bırakın ve zili çalın. Sonra da bir yere gizlenin. Alındığını görünce şükredip gidin.


7. Hayatınızda 1 kez olsun şükür namazı kılacak bir neden bulun.


Mutlak şükür namazı kılacak nedenlerimiz var ama biz bunu fark edemiyoruz. Bir gün sizin için alelade olan bir neden için şükür secdesi yapın ve şükür namazı kılın. Aslında her neden mükemmeldir ama göremeyiz. O halde mükemmeli beklemeyin ve yapın!


8. Hayatınızda 1 kez olsun bir gün tüm vakit namazlarını farklı camii/mescidlerde kılın

.

Bunu geziye gittiğiniz bir yerde de yapabilirsiniz. Bir günü buna da ayırabilirsiniz. Bunu yapmak size şükür ve hamd hissettirecek. Daha fazla camii keşfedeceksiniz.


9. Hayatınızda 1 kez olsun İslama hizmet için bir dil öğrenin.


Zeyd bin Sabit’i biliyoruz. O Bedir savaşında esir düşen müşriklerden Arapça öğrenmişti. Üstüne Peygamberimiz (s.a.v.) istiyor diye hiç bilmediği İbraniceyi 3 haftada, Süryaniceyi ise 1 ay dolmadan öğrenip gelmişti. Sırf Allah resulü (s.a.v.) istiyor diye. SubhanAllah. Bu sayede İslam üzere yaptığı işler ve görevleri artmıştı. Bizde İslam yolunda kullanmak adına bir dil öğrenebilirsiniz.


10. Hayatınızda 1 kez olsun rastladığınız ihtiyaç sahibi birine o anda cebinizdeki tüm paranın yarısını ona verin.


Ama bu bahsettiğimiz dilenciler değil. Zor durumda olan birilerinden bahsediyoruz. O anda çocuklarına bir şey alamayan anne olur, hallerinden zor durumda olan birileri olur. Kırmadan, incitmeden, riya da etmeden bu hayrı yapabilirsiniz.


11. Hayatınızda 1 kez olsun çantanıza şeker doldurun ve bir gün yola çıkıp gördüğünüz her çocuğa dağıtın.


Bizde bu vardır zaten. Hani arefe günleri, kandillerde vs dağıtılır hamurlar, şekerler. Bir gün sebepsizce çantanızı doldurun ve gülümseyerek bunları dağıtın. Uçlarına hadis veya ayetler yazıp yapıştırabilirsiniz, dua veya hayr ile ilgili.


12. Hayatınızda 1 kez olsun sahafları gezin ve eski bir tefsir, meal kitabı alın. Osmanlıca veya Arapça olabilir. Canınız sıkıldıkça bir cümle bir cümle inceleyin.


Böylece hem sahaf kokusunu alırsınız hem de bir dilde inceleme yapmanıza vesile olur.


13. Hayatınızda 1 kez olsun İslami bir panel, konferans katılın.


Artık her alanda olduğu gibi İslam üzerine de ulusal ve uluslararası paneller, konferanslar, kongreler yapılmakta. Sizde en az bir kere bunlardan birine katılın. Ya dinleyici olarak ya da katılımcı.


14. Hayatınızda 1 kez olsun dini İslam olan bir ülkeye gidin.


İnsan hayatında pek çok yeri gezebilir. Ama mutlak dini İslam olan bir ülkeye de gidin. Oradaki uygulamayı, insanları, mimariyi ve tarihi incelemeye çalışın. Dünyanın Türkiye’den ibaret olmadığını, başka ülkelerde insanların dinleri için neler çektiğini, Müslümanlığın benlikten ibaret olmadığını görür ve yeni tefekkürlere dalarsınız. Tefekkür iyidir. :)


15. Hayatınızda 1 kez olsun bir yardım kuruluşuna gönüllü olun.


Bir Müslüman diğer insanlarla hemhal olabilmelidir. Dünyaya duyarlı olmalı ve takip edebilmelidir. Sadece takip etmek yetmez. Üstüne kalben, fikren, fiilen bir şeyler yapması da gerekir. Bunun içinde kendinize yakın gelen bir yardım kuruluşunda gönüllü olarak çalışılabilirsiniz.


  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

hakikaten fevkalade yazılmış. bazı şıklarda çivilendim desem yeridir!

1 şık büyük iş... ..yapabilen'de çoktur, Allah razı olsun.

2.nin dibinede dalınmıştır, yahut kıyısındanda olsa birçokları-mız geçmiştir....

3. buna mazhar olabilen özel seçilmiştir, Rabbisinden bir lütuftur! herkesede nasip olmaz ... hayırlı bir ölümle işi yırtar Allahın izniyle.

kıyak yani. mis gibi. siz anladınız olnu :)

4 . hakkatten ilginç yani. burada çok bencil olduğumu anladım. her mezalığa selam ver, fatihayı yapıştır alayına devam et.... halbuki dalsana içeri. illa ordaki mevta dost mu olmalı . (dimi)

5. buna hamd etmeliyiz hepimiz( ben olmadım diyenlere buana kadar boşuna yaşamışşın derim. isterseniz siz buna riya deyin) Allaha sığınırım :)

6. bu çok acayip işte. yorum yok

7. bunu yaptığımı hatırlıyorum. sebebi insandı....çok ilginçtirki buna bazende sövüyorum

8. bu hususta eksiğiz

9. bunun için hep dua ediyorum. çabalamayı çoğaltacağım inşallah

10.nerde bende o yürek.......

11. tebessüm ile hayret ettim.

12. yıllar geçti üstünden

13. her müslümana yakışır. ayık olmak lazım burda.

14. mekke, mekke, selam yurdu.....

15. illaki!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...