Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nedmanün

Harf Inkıılabı

Recommended Posts

Kütüphaneleri yakmaya gerek kalmadi

 

Meşhur Ingiliz tarihçisi Toynbee, " A study of History" isimli kitabında, harf inkilâbını değerlendirerek, "Türkler harf inkilâbıyla, kendi kaynaklarına el atmak hususunda yabancılardan farksız oldular " demekte ve şöyle devam etmektedir:

 

" Günümüzde Hitler, kendi düşüncesine karşı olan bütün ilmi hazineleri kökten yok edip kaldırmanın yolunu tutmuştu. Ne var ki, matbaanın icad edilmiş olması, bu faaliyeti bir nevi imkânsız hâle getirmiştir ?

 

" Hitler'in çagdaşı olan Mustafa Kemal ise, hedefini gerçekleştirmek için en başarılı ve en akıllı yolu tutmuştur. Türkiye'nin Başkanı, vatandaşlarının eskiden miras aldıkları kültür ve medeniyetin havasından kafalarını kurtarıp çok kuvvetli bir sekilde Batı medeniyetinin potası içinde şekil almalarını istemiştir. Böylece alfabenin değişimi, kütüphanelerin yakılması yerine geçmişti.

 

" Bundan sonra Türk kütüphaneleri yakmaya hiç gerek kalmamaktadır. Çünkü harf inkilâbıyla bu hazineler, örümceklerin yuva yaptığı raflarda kapanıp kalmaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Ancak çok yaşlı hocalar ve ihtiyarlar, onları okumak lüzumunu hissedecektir.

 

 

HARF INKILÂBINI SADECE OKUYUP-YAZMA KOLAYLIGI IÇIN YAPILMAMISTIR. HARF INKILÂBINI BIZ KÜLTÜRÜMÜZÜ DEGISTIRMEK IÇIN YAPTIK. ARAP KÜLTÜRÜNDEN KURTULMAK IÇIN YAPTIK. ARTIK ESKI YAZIYA DÖNÜLMEYECEKTIR. BUNUN MÂNÂSI ARTIK ESKI KÜLTÜRÜMÜZLE BAGIMIZ KALMADI DEMEKTIR.

 

ISMET INÖNÜ (Ulus Gazetesi, 15 Nisan 1969)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Şimdi gelin siz bu heriflere bilmem ne deyin.

Yakışır mı hiç????

 

Ne demiş şair!!!---"En azından üç dil bileceksin, en azından üç dilde ana avrat dümdüz gideceksin."

Tavsiyelerini dikkate alıyoruz Bedri Rahmi. Rahat uyu... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

türk milletinin çoğunluğunun bağı kopmamıştır geçmişle.kopmuşsa (bir kısmının) da bunu ne mustafa kemal ne de inönü yapmıştır.kafir kafirliği kendi seçer müslüman müslümanlığı kendi seçer.haktan sonra sapıklıktan başka ne vardır.

harf inkilabı ilk defa cumhuriyet döneminde yapılmamıştır.daha önce de karamanoğlu mehmet bey türkçeyi resmi dil ilan etmiştir.ve bundan dolayı türk milleti dinini örfünü geçmişini anlamakta problem çekmemiştir.

şimdi türkiyede odtü boğaziçi gibi üniversitelerde birçok bölümde dersler ingilizce veriliyor.tamam ingilizce çok güzel öğreniliyor fakat eğer dersler türkçe anlatılsa teknik bilgi daha sağlam olurdu.bu da daha iyi mühendislerin doktorların yetişmesi demektir.ingilizce de öğretilmelidir.fakat ayrı ders olarak.

osmanlı döneminde bilim ve din dili arapçaydı.herkes eserlerini arapça yazıyordu.mevlanadan ibni sinaya kadar.ve Kuranı ezberleyip onu tefsir etmeye anlamaya çalışmak pek muhimdi(her zaman da mühim olacak).fakat şimdi islam alimlerinin azalması batının bilimde öne geçmesiyle bilim dili ingilizce oldu.artık bilimsel eserler ingilizce yazılıyor.dolayısıyla müslüman bu dönemde kuranı anlamak için arapçayı bilimsel eserleri anlamak için de ingilizceyi bilirse süper olur.fakat bu demek değildir ki arapça olmadan din öğrenilmez.şimdi pek çoğumuz arapça bilmiyoruz ama dini bilgimizi alıyoruz.farz ibadetleri yapabiliyoruz.latin alfabesinin öğrenilmesi kolay olduğu için şu anada türkiyenin büyük kısmı okur yazar ve isteyen istediği eseri alıp okuyabilir.hem dini hem de dünyevi bilgisini geliştirebilir.

inönüye gelince arap kültüründen kastı dini olmayan kültürse bu uymak gibi bir zorunluluğumuz yoktur.müslümanlık araplık demek değildir.yok arap kültürü diye islamı kastediyorsa islamla bağımızın koparılması mümkün değildir.bu millet öyle ayak oyunlarıyla kölesi olduğu rabbiini bırakmaz.

saygılar

Share this post


Link to post
Share on other sites
inönüye gelince arap kültüründen kastı dini olmayan kültürse bu uymak gibi bir zorunluluğumuz yoktur.müslümanlık araplık demek değildir.yok arap kültürü diye islamı kastediyorsa islamla bağımızın koparılması mümkün değildir.bu millet öyle ayak oyunlarıyla kölesi olduğu rabbiini bırakmaz.

 

 

Tabi ki şuurlu insanların değerlerinden koparmak mümkün değildir ve asla olmayacaktır Allah'ın izniyle ama marka müslümanları için aynı sözü söyleyemeyiz.Onlar üzerinde hiç de küçümsenemez gedikler açılmıştır.Malesef bu da göz ardı edilmeyecek bir gerçek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...