Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
nedmanün

Büyük Doğu Idare Heyeti

Recommended Posts

idareheyeti.jpg

 

amblem.jpg

 

 

 

1-Necip Fazıl Kısakürek

2-Cevat Rifat Atılhan

3-Abdurrahim Zapsu

4-Ömer Karagül

5-Celaleddin Sığındere

6-Şükrü Çelikalay

7-Şakir Üçışık *

8-Haluk Nurbaki

9-Lütfi Bilgen

 

*Şâkir efendi, Efendi hazretlerinin her türlü hususî hizmetini görürdü. Efendi hazretleri kendisine sâhib-i serim, bastonum, cüz-i lâyünfekim, lâzım-ı gayrı müfârıkım derdi

Share this post


Link to post
Share on other sites

İşte hohlaya hohlaya buz dağını eriten, "surda bir gedik açan" mücahid büyüklerimiz. Rabbim onların yolundan bizi ayırma, layık olmayı nasip et... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sanırım Büyük Doğu cemiyetinin idare heyeti bu. Yani 1950'lerin başında kurulan Cemiyet'in idare kadrosu. İçlerinde, C. R. Atilhan dışında bir "ofsayt" isim yok gibi duruyor, varsa da bilgi eksikliğimdendir bu yorumum. Üstadın daha sonra C.R.A ile ilgili fikirlerinin aldığı şekil malum. Üstad gerçekten iyi sabretmiş o adama :rolleyes: Neyse. Dönemin öncü ve kafası çalışan aydınlarının toplandığı bir teşkilat olan BD cemiyetinin kadrosunu forumda bizlerle paylaştığınız için teşekkürler.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Büyük bir hazine!

 

Bi de çeyiz diye entel-dantel işlere musallat ederler. Şu hazineye sahip ol, istediğin zaman bak, gönlünü hoş et.

 

Evlatları da inşaallah bu yolda yetiştireceğimiz için; yine onlara bırakılacak tamamen orjinal bir eser

 

 

RABBİM, PAYLAŞANDAN RAZI OLSUN :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

" Nitekim kısa bir müddet sonra B.D.C harflerinin hilal ve yıldız şeklinde kompoze edilmesiyle oluşturulan cemiyet arması ile ilgili çalışmalar tamamlanıp dergide gösterilince, okuyucular nezdinde öyle acayip dırlanmalar kendini gösterdi ki, daha işin başında Necip Fazıl'ı her şeyden vazgeçirtecek bir ümitsizlik hali doğar gibi olmuştur... Gelen mektup ve tepkilerden, bazı çevrelerin, Büyük Doğu Cemiyeti armasındaki "Cemiyet" ibaresini temsil eden ( C ) harfiyle çizilmiş hilali, komünistlerin orak işaretine benzettiği ortaya çıkmıştır.

 

Necip Fazıl'ın cemiyet çalışmalarında ilk defa kendini gösteren ve ideolojik mücadelesinin daha sonraki safhalarında da devam eden ve belki onun en büyük handikapı, kadro ve hitap ettiği kitlenin anlayış zaafı olmuştur. Nitekim, Büyük Doğu Cemiyeti, her ne kadar faaliyetlerini engelleyen önemli dış tesirlerin altında kalmışsa da, bunları göğüsleyecek ve hareketin yükünü liderinin omuzlarından alarak çevreye taşıyacak bir kadro ehliyeti tesis edilmediği için hayatiyetini sürdürememiştir."

 

(Suat Ak - Yedi İklim Dergisi - Üstad Özel Sayısı - Mayıs 2005)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne büyük bahdiyarlık onlarınki bence.....

Üstadın yakınında olma cesaretini göstermişlerdir .Allah onlardan razı olsun...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Hapisten çıktığı Bayram arifesi gününden itibaren, bir kaç saatlik uyku haricinde bütün vaktini dergi hazırlıkları ve Cemiyetin teşkilat hedefleri üzerinde çalışmaya hasreden Necip Fazıl, yeniden yayın imkanı bulan dergisinin 22'inci sayısını çıkardığı 18 Ağustos'tan hemen sonraki günler içinde bir Anadolu seyahati planlamıştır ki, önemli bir gelişme olur; bir müddet önce derginin yazı kadrosuna katılmış bulunan Cevat Rifat Atilhan, Cemiyete intisab kararı almıştır.

 

Cevat Rifat, 1950 senesinin Mart başında "Görünmeyen İnkılap" başlıklı bir tefrika ile Büyük Doğu yazı kadrosu içine girmiş ve özellikle Masonluk aleyhine kaleme aldığı yazılarla maruf bir şahıstır. Türkiye'de çok partili düzene geçildikten sonra kurulan ilk Parti olan Millî Kalkınma Partisi'nin (Kuruluşu 18 Temmuz 1945) Nuri Demirtaş ve Hüseyin Avni Ulaş ile birlikte kurucusu olan Cevat Rifat, o tarihte ise Türk Muhafazakâr Partisi'nin (Kuruluşu 8 Temmuz 1947) başkanı mevkiindedir. Büyük Doğu dergisinde yazmaya başladıktan bir müddet sonra Necip Fazıl'la arasında yapılan bir anlaşmaya göre, Partisinin kongresini toplayıp, parti üyelerine şu beyanatta bulunacaktır:

 

«Ben, dâva ve mefkuremin en üstün temsil ve ifade merkezi olan Büyük Doğu Cemiyeti 'ne geçmekle ona en büyük hizmeti gördüğüme inanıyorum; dileyen gelsin!!!»

 

Bu yeni tecelli, Necip Fazıl'ın Umumi İdare Heyeti'ni yeniden şekillendirerek 1950 - 1951 kışını bütün keyfiyet ve onun peşinden kemiyet mayasının tutacağı bir mevsim olarak düşünmesine sebep olacak, ancak bu netameli şahısla beraberliği o'na oldukça acı tecrübeler yaşatacaktır.

Dönme ve Mason bir zümre tarafından girişilecek bir imha faaliyetinin hızlanacağı 1951 senesinin başlarında, bizzat Cemiyetin içinden başgösterecek tertipli bir fesat ve hiyanet hareketi, Cevat Rifat'ın teşkilatlandırdığı İzmir şubesinden ve bizzat onun marifetiyle idare edilecektir.

(...)

Başbakan yardımcısı sıfatıyla, Samet Ağaoğlu, Büyük Doğu Cemiyeti'ni zihinleri bulandırıcı ve nizamlara aykırı mânâlar belirtici bir teşekkül kabul ettiğini ve faaliyetleri mevzuunda hükümetin hassasiyetle durduğunu ve gereken tedbirleri alacağını söylemiştir.

Ülkede estirilen havanın tahrik derecesi, o kadar yükselir ki, nihayet iş, Cemiyet içinde nifak ve şüphe havası uyandırmaya kadar varır. Nitekim böyle bir havaya en uygun yer olan İzmir'den birkaç kişi, resmî ve kanunî hiçbir sıfatları, Cemiyet mevzuunda hiçbir üyelik kaydı ve söz hakları bulunmadığı halde bütün şubelere müşterek imzalı bir mektupla başvurarak, Necip Fazıl hakkında birtakım isnatlarda ve hatta onun gusülsüz vaziyette namaz kıldığı tarzında alçakça iftiralarda bulunurlar.

 

Bütün bu olup-bitenlerin hedef aldığı kişi olarak acilen, Cemiyetinin bütün şubelerinden bir rapor isteyen Necip Fazıl, Umumi İdare Heyetini 3 Şubat Cumartesi günü olağanüstü toplantıya çağırmıştır.

İzmir'de başlayan fesat ve hiyanet hareketinin Cevat Rifat tarafından, Cemiyeti kendi şahsına bağlamak maksadıyla tertiplendiği ve bu işin aktörlüğünü Mahmut Reşat Düşünür isimli şahsa verdiği anlaşılınca, bu iki şahıs Cemiyetten hemen ihraç edilmiştir. Bir başka ihraç kararıyla da, Umumî Kâtip namzedi Abdürrahim Zapsu'nun üyeliğine son verilir. Necip Fazıl, o'nun (DP) nam ve hesabına hareket etmek üzere Cemiyete girdiği düşüncesindedir."

 

(Suat Ak - Yedi İklim Dergisi - Üstad Özel Sayısı - Mayıs 2005)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...