Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
NFK-Fan

Netice Bizimdir!

Recommended Posts

NETİCE BİZİMDİR!

 

Dostlar, sormayın bize, bedbin miyiz diye! Bize sormayın, muvaffakiyet yolunda, büyük veya küçük, bir ümide yer var mı diye! Bu son derece ince ve girift bir nüktedir dostlar! Birazcık inhiraflı bir anlayış ve anlatış, bu son derece ince ve girift bir nükteyi harcıyabilir.

 

Dostlar! Kâinatı şöyle tasarlayın: İç içe dairelerden ibaret sonsuz bir zemin... Biz işte, bedbinlikten ve ümitsizlikten başlayıp daireler inkişaf ettikçe nikbinlik ve ümidin bizzat yatağına doğru yol alan insanlarız. Arada kaç daire boşa çıkarsa çıksın, bir sonraki, o da olmazsa ondan sonraki, daha sonraki, daha sonraki, daha sonraki ve nihayet en sonraki, dairede aradığımızı mutlaka bulacağız! Hale bakın ki, topyekün bütün ümit ve nikbinliğin kaybolduğu, en dar, en küçük, en havasız, en ışıksız dairenin içinde, temsil ettiğimiz mukaddes dâvanın ilerilere doğru nasıl olsa galip geleceğini mutlak ilimle bilenlerdeniz biz! Buna rağmen bu ilmin gönlümüzde yatan sarsılmaz imanı müstesna, müşahhas eserler ve tesirler plânında her şey, bizi ümitsizlikler ve bedbinliklerin, efsane çapında, en müthişleriyle çevrelemiştir. Yani biz, tedbirler âlemine göre bedbinlik ve ümitsizliğin son haddini çerçeveleyici şartlar içinde, takdirler âlemine göre nasıl olsa kurtulacağımızı bilmekten başka hiçbir imkân sahibi olmayan ve böylece dasitanı sabırlar, tahammüller, sırlar ve bilmecelerle sarılmış bulunan eşi ve menendi görülmemiş örnekleriz! Bundan, Allahın sırtımıza yüklediği bu soylu ağırlıktan da, hamdetmekten başka ne düşebilir bize?

 

Evet dostlar; eğer ümit ve nikbinlik hissi, yalnız tedbirler âleminin şartlarından müstakil olarak gelen bir vakıa olsaydı, bizim, ümit ve nikbinliğimizi, bugün değil, üç batın evvelki büyük babamızla tam yüz yıl evvel kaybetmemiz lâzımdı. Bu âleme ve bu âlemin müşahhas perde üzerindeki tezahür cümbüşlerine göre hiçbir ümit ve nikbinlik hissine yer kalmamıştır! Fakat, aman, aman!... Sakın bizi ümitsiz ve bedbin sanmayınız! Biz, aynı müşahhas perde üzerindeki cümbüşlerin, ânbeân, ilâhî bir emirle, Galata Köprüsü üzerindeki otomobiller gibi tıkanıp kalacağını bildiğimiz kadar, neticenin, büyük neticenin mutlaka bizim olduğunu biliyoruz.

 

Netice... Bu kelimeye dikkat buyurun!... Netice bizimdir! Ve onlar ki, netice kendilerinindir, hiç ümitsiz ve bedbin olabilirler mi? Yarış yerine çıkarılmak üzere atlar gibi, ağızlarında gem ve burunlarında kıvılcım, netice ufkumuzda şaha kalkacağı âna doğru gökleri eşeleyen henüz doğmamış güneşlerin heyecanını, yuvalarında, şimdiden görüyoruz sanki... Bizi bugün anlamasa, yarın anlayacak; cemad, nebat ve hayvan anlayacak; o da olmadı mı, Son Gün, Hesap Günü, Mizan Günü her şey bizim olacaktır.

 

Netice bizimdir dostlar! İç içe daireler halinde en küçüğünden en büyüğüne kadar bizim! Bu sırrı bilen insanlar gibi dayanalım! Netice bizimdir!

 

2 Aralık 1949

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yarın elbet bizim, elbet bizimdir!

Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir...

 

Bu kendimizi rahatlatma çalışması değil! Hakikat!...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Netice bizimdir! Netice inananlarındır, Hakk’a inananların, Hakk’a dosdoğru ve O’nun istediği, razı olduğu şekilde inananlarındır. Dünya kurulduğundan beri beşeriyete doğru yolu, neticeye varan yolu gösteren ve hakka, doğruya, hakikate davet eden bütün peygamberler hep bu nişanenin işaretçisi olmuşlardır. ” Netice bizimdir !” Bundan büyük müjde olabilir mi? Yaratıcının, elçileri tarafından bizzat insanlara gönderdiği, inanan ve kutlu neticeye kavuşmak isteyen için en büyük ve yeterli güç sağlayıcı, hamleye yöneltici, aksiyona sürükleyici ve bunların teşekkülü ile tahakkuk eden eserlerin kaynağı...

 

Bu hususun en ince noktası şudur ki, hak yoluna girdikten sonra müjdelenen neticeye ulaşmak için sarf edilmesi gereken cehd, tam da bu noktadan sonra başlamakta, netice bizimdir diyebilmek, o hakka malik olabilmek, ruhu geliştirici, fikri ilerletici, mânayı devam ettirici bir aksiyon manzumesinin mefkûreleştirilmesi ile mümkündür.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstadın bu yazısını okuduğum zaman anladım ki, yürümek için terddüt etmeye gerek yoktur, elbet gözümüzün içine bakarak her istediklerini yaptırma lüksene erişen kimselerin yalancı güneşleri batacaktır, VE bizim ebediyen batmayacak güneşimiz o gün doğacaktır!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Dünya aleminde imkan dairesinin haricinde telakki edilen nice hadise, gayret ve azimle hakikat bulmuştur. Yıllar yılı sürülmekten koyuna dönen Yahudi'lerin, 1500-2000 yıl kadar devletsiz bir biçimde, iğrenilerek bakılan ve gettolara mahkum kalmış sığıntı gruplar halinde yaşadıktan sonra, dünyanın kalbinde elde ettikleri devleti ve dünya siyasetinde oynadıkları belirleyici rolü analiz ederek bundan ibret almak mecburiyetindeyiz. Eğer bir imanınız varsa, eğer grubunuzu oluşturan diğer yapıtaşlarıyla, diğer insanlarla ortak bir amaç için çaba harcarsanız, er veya geç amacınıza ulaşırsınız. Yeter ki imanınız olsun, yeter ki neticenin sizden yana olacağına inanın... "İnan da bir odun parçasına inan" diyen Abdulhakim Arvasi Hazretlerinin dikkatleri çektiği hakikatlerden birisi de bu husustu. İnanan başaracak, neticeyi elde edecektir. Neticeyi hayattayken siz görmeseniz de, arzulanan neticenin eninde sonunda size gelebilmesi için harcadığınız çaba beyhude değildir, çünkü ömrünüzün görmenize vefa etmediği neticeyi elde eden de aynı amacı paylaştığınız kişiler olacaktır. Neticeyi, sizin amacınız elde edeceğinden, neticeyi elde edenlerden birisi de siz olacaksınız. Sizin yaptıklarınız, neticeyi doğuran merhalelerden birisi olacaktır illa ki.

 

Hele hele uhrevi alemi de göz önünde bulundurduğumuzda bu son nokta daha da açık bir biçimde ortaya çıkıyor. Hayat sürmek, yolda olmak demektir ve insan ölünce menziline ulaşır. Menzildeki şeraiti tayin edecek olanlarsa yolda yapılanlardır. Bir Müslümanın imanının gerektirdiğini uygulamak için harcayacağı gayret, onun neticesini garanti altına alacaktır. Bu hususta bize düşen sadece ve sadece gayret etmek ve herhangi bir somut neticeye hayatımızda şahit olmayı beklemeden, inandığımızın bize söylediklerini uygulamak için gerek nefsimizle, gerekse cemiyetle mücadele etmektir. Umutsuzluk bizim için yoktur, zira karşılığını burada alamasak bile, halis niyetle yapılanları ödüllendirecek olan bir büyük zata doğru yol alışımız hakikati karşısında umutsuzluğa düşmek mümkün değildir. Eşyanın tabiatı iktizasınca mümkün değildir bu, zira kulluğunu yapmak üzere sarfettiği gayretinin neticesini bu tarafta olmasa bile diğer tarafta kesinlikle alacağını bilmek, insanı umutsuzluğa ve maddeye bağlı kalmış beklentilere uzak tutacaktır.

 

Bazen amacımız doğrultusunda yapacağımız bazı işlerin netice vermeyeceği mülahazası bizi çalışmaktan alıkoysa da, bu halin hiçbir izahının olamayacağının farkına vararak bu isteksizliklerden kurtulabileceğimiz kanaatindeyimm. Meseleyi, sığlaştırma pahasına da olsa müşahhas bir örnekle açıklayacağım, Allah rızasını gözettiğimiz için almayacağımız bir cocacola'nın hem burada, hem de ahirette faydası olacaktır. Yapacağımız işlerde çevremizdeki insanların da bizimle aynı paralelde hareket etmesini beklemek, bizi bazen aksiyona geçmekten alıkoyar malesef, fakat bu, maddi alemde hızlı bir biçimde netice elde etmek arzusunun bizi yanıltmasından ileri gelir. Hazret-i İbrahim'in ateşine su taşıyan karınca olmak, neticeyi elde etmek demektir. Biz halis niyetle gayret edersek, netice, en nihayet gelecek olan netice, kesinlikle ve kesinlikle bizim olacaktır. Madde planının imkanlarıyla zihnimizi hudutlar arasına hapsetmeden gayret etmektir ki bize neticeyi getirecektir.

 

Üstad'ın, bu makalesiyle arasında paralellikler keşfetmek mümkün olan Utansın isimli şiirine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...