Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Salihbey

Üstad'ın Tiryakileri, Hukukçular

Recommended Posts

 

Millî Nizam Davası'nda Necip Fazıl'ın avukatlığını yapan Süleyman Arif Emre:

 

 

Hukukçular; Üstad'ın tiryakisiydi

 

 

Üstad, Sümerbank'a hakaret davasından ceza yemeden beraat etti. Çünkü Üstad, birçok davaya avukatsız girerdi. Müthiş bir hafızaya ve beyin muhakemesine sahip savunmaları Büyük Doğu'da da neşredilirdi. Zamanın hukukçuları, Üstad'ın ve Büyük Doğu'nun tiryakisi gibi Cuma gününü iple çekerdi. Büyük Doğu, genellikle Cuma günleri çıkardı.

 

*Sevdiğimiz insanları yalnız ölüm yıl dönümlerinde değil, doğum yıldönümlerinde de rahmetle anmayı bir görev biliyoruz. Çünkü biz prensipleri ölümden ziyade hayata yönelik kuralları muhtevi bir inancın mensuplarıyız. Şiirleri, tiyatroları, tarihi eserleri, hitabeleri ve romanlarıyla aramızda yaşayan ve bugün doğumunun 100. yıl dönümünü idrak ettiğimiz Üstadımızı rahmetle anıyor, Üstad'ın avukatlığını yapan Süleyman Arif Emre ile Suadiye'deki evinde yaptığımız sohbeti sunuyoruz.

 

*Efendim, sizi Üstad'ın Avukatı olarak tanıyoruz. Ancak Üstad Necip Fazıl ile ilk defa nerede, nasıl ve ne zaman tanıştınız?

 

Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi'nde okurken Diyanet İşleri Başkanlığı'nda da memur olarak çalışıyordum. Bir gün Osman Yüksel Serdengeçti ziyaretime geldi ve dedi ki: 'Üstad Necip Fazıl, Ankara Adliyesi'nde Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Adamı dinlediğinde gökten düşmüş gibi oluyorsun. Şelalenin akışı gibi hitabeti var. Avukatlardan daha iyi savunma yapıyor. Uzatmayayım, daireden izin alıp adliyeye gittik.

 

*Üstad, hangi suçtan yargılanıyordu?

Büyük Doğu'da Sümerbank'ı eleştiren bir yazı yazmış. Devlet müessesesini, dolayısıyla yöneticileri küçük düşürmekten. Neyse; 'söz savunmanın' denildi. Üstad başladı. Her cümlesi bir bilmece. Sümerbank'ı yerden yere vuruyor. Hakim saf, Anadolu çocuğu. Üstad'ı dinlerken 'Acaba bana hakaret mi ediyor, yoksa iltifat mı ediyor' endişe ve kararsızlığı tavrı içinde. Üstad öyle misaller veriyor ki, hakim bey iyice şaşkınlık içindeyken bir de adalet sistemini eleştirdi.

 

*Üstad ne dedi?

Eğer adalet mekanizması gerçekten çalışsa, bir devlet müessesesi olan Sümerbank'ın bir partinin (yani o zaman iktidar olan CHP'nin) çiftliği haline getirilişini yazdığımdan, burada beni suçlu gibi yargılamaz. Devlet malının korunması için mücadele verdiğimden beni mükafaatlandırırdınız. Halbuki bu sistem sizi sadece emme basma tulumba olarak kullanıyor. En fazla suçsuz olduğumu anladığınızda beraat kararı verebilirsiniz'

 

*Üstad o davadan ceza yedi mi?

 

Hayır, Sümerbank'a hakaret davasından ceza yemeden beraat etti. Çünkü Üstad birçok davaya avukatsız girerdi. Müthiş bir hafızaya ve beyin muhakemesine sahip savunmaları Büyük Doğu'da da neşredilirdi. Zamanın hukukçuları, Büyük Doğu'nun tiryakisi gibi Cuma gününü iple çekerdi. Çünkü Büyük Doğu Cuma günleri çıkardı.

 

*Osman Yüksel Serdengeçti ile Üstad'ın arası nasıldı?

Üstad Necip Fazıl, Osman Yüksel'i hem sever, hem de haşlardı.

 

*Meselâ ne derdi?

 

Serdengeçti mecmuası için 'Manşetler kumkuması' derdi. Osman Yüksel Serdengeçti halkın anlayacağı bir üslupla yazılar yayımlarken; makalelere de manşet gibi ilginç başlıklar koyardı. Üstad ise entelektüel kesime hitap ederdi. TRT'de bir röportaj esnasında Üstad, karşısında oturan TV muhabirinin, 'Yazılarınızı halkın seviyesine inerek neden yazmıyorsunuz' ? sorusuna, 'Beni niçin halkın seviyesine indiriyorsunuz? Halkın seviyesini benim seviyeme yükseltsenize!' cevabını vermişti.

 

Selami Çalışkan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Üstada açılan "sözde hakaret" davaları, Üstadın gözler önüne serdiği gerçeklerin, savunmalarıyla aslında daha da derinleşmesine, olayın diğer boyutlarının da Üstad tarafından ele alınmasına vesile olmuş. Üstada her dokunduklarında birbiri ardına patlayan bombalar gibi, ülkedeki bin türlü rezilliğin, adaletsizliğin her yönüyle didiklenmesi ve anlatılması için sanki diline verilen bir davetiye olduğunu anlayamadılar. Kazılan kuyuya düşme meselesi..

Share this post


Link to post
Share on other sites
'Beni niçin halkın seviyesine indiriyorsunuz? Halkın seviyesini benim seviyeme yükseltsenize!'

 

üstad...

başka söze gerçekten hacet yok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...