Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
serdengeçti

Peygamber Efendimizin Kaç Tane Sünnetini Biliyoruz?

Recommended Posts

arkadaşlar bu mısvak ve fırça konusunda benimde bir çift sözüm olacak.her zaman olduğu gibi biz şekilde takılıp kalıyoruz.burda okadar güzel hadisler ve sünnetler varken biz mısvak konusunda takılıp kaldık.böylelikle konunun muhtevasından özünden uzak kalıyoruz.neden peygamber efndimizin insan ilişkilerinden yada akrabaya olan muhabbetınden yada alış veriş adabından konuşmuyoruzda şekillere takılı kalıyoruz.buda basında ramazan gelınce çıkan sakız çinenir mi çinenmez mi olayına dönüştü.bence konunun özüne dönmemiz ve onlar hakkında konuşmamız daha iyı olacak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Müşahhasın ehemmiyetini teslim etmek, mücerreti ihmal etmek anlamına gelmez ki? Niye böyle dediniz şimdi anlamadım. Biz haşa 'O'nun yalnızca şekille ilgili hadislerine uyalım ve yaşantımızı düzenlemeye dair tavsiyellerini sallamayalım' demiyoruz ki? Sadece şeklin de önemli olduğundan bahsediyoruz. Nitekim diğer yerlerde, diğer hadislerin önemini de vurguluyoruz elden geldikçe. Burada bunun yeri gelmiş, arkadaşlar da ona dokunmuş, ne var yani?

 

Şekil önemli midir? Elbette önemlidir, zira numune-i imtisaliniz Rasulullah (SAV)'sa onu şeklen dahi taklid etmek size çok şey kazandıracaktır. O her yönüyle bize örnektir. Rabıta nedir bilir misiniz? Biliyorsanız bu malumatınızı dikkate alarak yazın, bilmiyorsanız da biraz araştırın iyi olur. Mevzu derin - vakit dar.

 

Misvağa gelirsek, misvak ciddi bir sünnettir ve 'O çağımızda yaşasaydı diş fırçası kullanırdı' diye işin satıh kısmında takılıp kalınacak bir mevzu değildir, bizzat öğütleyen hadisler var. Siz sırf Allah rasulüne benzemek için misvak kullanıyorsanız ecriniz de, O'nun sevgilisi olduğu zat tarafından verilir siz merak etmeyin. Sakal meselesinde resmen uçmuşsunuz, Gavurun 'Conformity' dediği şeyi resmen sünnet mertebesine çıkarıp gelip gözümüz önüne dayamışsınız. O'nun davasına sıfırdan başlayan bir peygamber olduğunu düşünürsek, Mürid'in "Efendimiz içinde bulunduğu topluma uymuşmuş. Kimmiş içinde bulundugu toplum. Yahudiler, hristiyanlar, putperestler, mecusiler vs." ifadesini daha iyi anlarız. Arkadaşlar yeterli derecede yazmış, ben uzatmayacağım ama şuna da değinmeden geçemeyeceğim, 'Mürid kardeşin üslubu kalın oldu' filan demeyiniz, ilk önce 'bakın şimdi düzeltiyorum, kemerleri bağlayın' edasıyla didaktik şiir tadında girmiş, 'misvak kullanıyorum sünnet oluyo diye geçinmeyin' yazarak milleti içinde bulunduğu hab-ı gafletten uyandırıp misvak kullandığı için sünnete uyduğunu zanneden enayi veya riyakarları afişe etmişsiniz(?). Yazıda 'Sünnetmiş falan filanmış, hadi ordan, Geçin bunları efendiler' tarzından yüksek perdeli bir giriş var ki, okurken 'Yürrüü bee aslan Bori'ciğim' demeden geçemedim. Bi de dalga geçer gibi 'Saygılarımla' diye bitirmiş, yazınızı süslemişsiniz. Bu ifade etme biçimine böyle cevap. Eline sağlık müridim.

 

Bu arada şu da var, 'Sünnettir' diye ayakkabıyla namaz kılanlara veya kullanılması gereken yerde çatalı terk edenlere de karşı çıkarım, 'Misvak kullanıp sünnete uyduğunu zanneden ahmaklar, diş fırçası sünnettir bi kerem (zira misvakla ilgili hadis var)' tarzlı dalışlara da... Mümkün olduğunca O'na benzeyelim biz, karışmak kimin haddine düşmüş?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yazdıklarınızı okurken gülmekden geçemedim açıkcası...Siz müthiş insanlar bir tartışma çıkartmak için ve ya muhalif düşünmek için ne kadar çaba sarf ediyorsunuz bilemiyorum....Konuyu tersden bakmak ve saptırmak için elinizden geleni yapmışsınız herhalde... kimileri, içinde yaşadığı toplum hristiyan, yahudi!! Peygamber efendimiz onlarımı uydu sen ne demek istiyorsun seni ahmak manasında cümleler kurarak, kimileri "sakal bırakmamak sünnettir aslında"manasına gelen sözümü alarak bunları ayrı ayrı tek tek poşetlere koyarak değerlendirenler felan filannnnn felan filannnnn... olaya siz bu yönden bakın... benim topluma ayak uymuştur sözümdeki inceliği böyle anlayan, sakal bırakmamak sünnetir asıl dediğim sözü böyle çeviren ve buna katılan herkese verecek tek cevabım gülmek :) olurdu herhalde şu halinize...beni belkide içinizde ne kefelere soktunuz ama hiç biri umrumda değil olmazda zaten buraya sayfalar dolu eleştiriler yazabilirsiniz canlar...

Renkleri ne anlatırsın ince ince köre konuş insanlarla akıllarına göre... dimi...

Ne ben size anlatim ne siz bana anlatın...Konuya devam edebilirsiniz canlar...

 

 

Tekrar saygılarımla...:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ayrıca ekliyeyim hemen sünnet hakkındaki ilk yazdıklarım tamamen yüzeysel bir anlatımla sunulmuştur belkide bu yüzden çok kabaca baktınız size buradaki inceliği anlatmadım ki anlatabileceğimide sanmıyorum artık...

tekrar tekrar selamet ve saygılarımla ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

şekilin önemsiz olduğunu söylediğimi hatırlamıyorum sadece burda 80den fazla hadis yazılmiş.biz nedense mizvak konusundan başka konu bulup konuşamadığımızı dile getırdım.şekil önemli ama içerik olmadan boş bir kutudan farksız.rabıta meselesine gelirsek.önce soru sormuşsunuz sonrada cevabı kendiniz vermişsiniz.cevaptada karşınızdakileri nerdeyse cahillikle suçlamışsınız.ne soru soran cevap verenden üstündür ne de cevap veren .ben bu konuyu nasıl rabıtaya kadar indidiniz,şaştım.inşallah her konuda bu kadar titiz ve ince düşünüyorsunuzdur. eğer öyle biriseniz tebrik ederim.

EN İYİ NASİHAT İYİ BİR ÖRNEK OLMAKTIR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boriciğim ne güzel sayıklamışsın sen öyle... Cidden okuması çok zevkliydi. Gülüyorum halinize, konuyu saptırdınız, muhalefet olmaya kasmışsınız (kimin muhalefetlik ettiğini konuyu takip edenler anlar), o topluma uyardı aslında ama içinden çıktığı kafir toplumuna nedense uymamıştı (Topluma uymanın esas olmadığını bu çelişki bile gösterir), siz körsünüz ben size bi şey anlatmıycam, sizi adam yerine koyanda kabahat zaten, sizin aklınız kıt ben sizden akıllıyım (şu son vurguyu yapmadığını sakın söyleme...)

 

'Ortalığı neden karıştırdın da şimdi sefil numaralarla, basit ihale yıkma hamleleriyle, komik demagog sihirbazlıklarıyla, yamuk yumuk cümlelerle, 'Size laf anlatılmaz, muhalif şeyler!' tripleriyle sıvışıyorsun' diye sorarlar adama...

 

Savunamayacağın bir iddiayı niye dikte edici bir üslupla ortaya atıyorsun? Ayarını alınca, sıkıya gelince şark kurnazlıklarıyla kaçacak delik aramaya başlaman, 'gülüyorum halinize' gibi fikirden uzak olan ifadeleri satır doldurmak için iki kere kullanmak zorunda kalman seviyenden de haber veriyor. Ne oldu ilk mesajdaki üst perde artistliğin?

 

Anlatım zaten yüzeysel, özellikle belirtmene gerek yoktu, yalnız fikirler de yüzeysel. Aslında bunu da belirtmeye gerek yoktu ya, anlamamışsın seviyemize inmekten imtina eden üstün zekalı yüce bori hazeratı. :)

 

İddialı bir dille attığın iddiayı savunabileceksin. Savunamayacağın iddiaları öyle bir üslupla aktarırsan, fikri mikri unutur, küçük insanlar gibi millete hücum eder ve kaçacak delik ararsın. Olmaz.

 

Hira kardeşim...

 

Şekli, konunun özü dediğiniz şeyin dışında gördüğünüz manası ilk mesajınızdan ortaya çıkıyor. Halbuki bize göre hadis hadistir ve genel bir muhtevaya sahip olan şu konuda şekli olsun, muhtevi olsun tüm hadisler meselenin özünü oluşturur. Dikkat ettiyseniz misvak meselesinin tartışılması bu sünnete yapılan saygısızlıkları takip ediyor. Diğer sünnetleri kabul ediyor ve şekli sünnetleri reddediyor, yahut kafamıza göre yorumluyoruz (bazılarımız yani). Bu sünnete karşı böyle bir tavır takınılırsa, mevzumuz elbette bu olacak. Konu akışı bu meseleyi öne çıkarmamızı gerektiriyorsa, çıkartacağız elbette. Sünnetten taviz verilmez, hangisine saygısızlık yapılıyorsa o sünnet için gerekli hamle yapılır; ha uyarsınız, uymazsınız o ayrı mevzudur ama kafanıza göre reddedemezsiniz. Ayrıca bir Müslüman'ın Rasulullah'ı şeklen taklit etmesi boş bir kutuluk gibi lanse edilemez kusura bakmayın. Yazdıklarınız rabıta meselesini ne kadar bildiğinizi veya dikkate aldığınızı, özümsediğinizi ispatlıyordu, ben ne yapayım? Kaldı ki sorunuzu ben cevaplamadım, verilebilecek cevapları göz önünde bulundurarak peşinen tavsiyede bulundum hepsi o. Bakınız siz de meselede rabıtaya nasıl inildiğini anlamadığınızı söylüyorsunuz. Ee benim dediğim şey de buydu yani. Rabıtanın mantığı, rabıta işinin varlık sebebi hakkında fikir sahibi olsaydınız ilk mesajınızdaki gibi konuşmaz, ona şeklen de benzemenin ehemmiyetini idrak eder, onun şeklî sünnetlerinin de aslında 'meselenin özü'ne dahil olduğunu görür ve alakayı da sağlam bi şekilde kurabilirdiniz. Derken mesele şahsileşiyor, titizliğime geliyor, evet titiz düşünürüm. En son cümlenizin de 'misvakla uğraşmayı bırakın - diğerlerine bakın' temasıyla ilgisini kuramadım ben. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

şekli,konunun özü dediğiniz şeyin dışında gördüğümü demedim,demiyorum,demicem.sabırla anlatmak istediğim ki anlamamak için nedense direniyorsunuz.neden misvak konusu bu kadar öne çıkarılıyor ,bayraklaştırılıyor.niye diğer hadisler gündemimize sokulmuyor?bunları konuşurken diğerlerini atladığımız gündemden uzaklaştırdığımız hiç aklınıza gelmedi mi?rabıta konusuna gelince ben bilmediğim bir şeyi biliyorum demem(bundan sakınırım)düsturum değil.siz bu konuda suizanda bulunuyorsunuz ki sizin gibi titiz bir insan bunun ne kadar yanlış olduğunu bilir.son cümleye gelince bu konuyla alakalı değildi çok sevdiğim bir sözdür yazmak istedim.yine yazmakta sakınca görmüyorum.

EN İYİ NASİHAT İYİ BİR ÖRNEK OLMAKTIR.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bak kardeşim hala boş boş konuşup duruyosun sinirimi bozuyorsun...Bana bir daha boriciğim deme lütfen haddini bilseviyeli bir şekilde konuş benimle...hala sana cahil demekden çekinmiyeceğim çünkü hala Peygamber efendimizin topluma uymak kavramını o kadar abes bir gözle bakıyorsun ki üslubumu bozmamak için sabrediyorum efendi...neymiş efendim ben kaçacak delik arıyormuşum savunamamışım bilmem neymiş sen peygamber efendimizin sünnetinden birşeyler öğrenseydin bana bu kelimeleri sarf etmezdin...Ben niye kaçacak delik arayayım ben niye sıkıya geleyim senin sözlerinin benim içimde zerrecik bir yerimi oynattığınımı sanıyorsun yoksa...Sen kendini ne sanıyorsun bea adam bu forumun iyi yazanı yoksa babasımı ağasımı...Gelecek olan cevabında zaten direk bu laflarıma bana tekrar aynı şekilde olmasada mana bakımından aynı sayılabilecek şekilde laflar atacağınıda tahmin ediyorum ama bunun umrumda olmayacağınıda bildiğim için bu sözleri sana söyleyebilirim hiç çekinmeden.......evet birşeyler yalayıp yuttuğun belli oluyo ama bunların hepsini tartışmak için yutmuşsun ve kendine hiçbirşey ayırmamışsın...Sen sadece napyıorsun biliyormusun benim içinde bulunduğum durumu empati kurarak kavradığını sanıyorsun belkide ve buna uygun cümleler kullanıyorsun çünkü cümlelerin aynen bunu gösteriyor...

 

"""siz körsünüz ben size bi şey anlatmıycam, sizi adam yerine koyanda kabahat zaten, sizin aklınız kıt ben sizden akıllıyım (şu son vurguyu yapmadığını sakın söyleme...)""" siz körsünüz ? aklınız kıt hayır efendim aklınız hazır değil...

Bu laflarıma şöyle cevap verebilirsin tabi...

--------Tabi yine boricğim şuara bilmişlik taslayarak bizi küçümseyerek şöyle bir harekette bulunmuş felan filan....

Bak efendi benim sünnet hakkında söylediklerimin hiçbiri tamamen bana ait değildir...

--------E peki kime ait ?

Bu soruya karşımda olsaydın susmakla cevap verebilirdim...

ama biraz Peygamber efendimizi gözünün önüne getir efendi o olsa ne yapardı sorusunu sor kendine inş...

ve efendi sözlerin haddini aşmasın lütfen farkında olmadan islama küfür edip durdun en baştan beri...Sünnet hakkındaki bilgi o kadar sabitleşmiş ki kafanda dediğim şeyi kafirler cebine koydun direk ve banada dinimede küfür ettin...Ben senin dinine küfür ediyormuyum?

 

 

 

""""'Ortalığı neden karıştırdın da şimdi sefil numaralarla, basit ihale yıkma hamleleriyle, komik demagog sihirbazlıklarıyla, yamuk yumuk cümlelerle, 'Size laf anlatılmaz, muhalif şeyler!' tripleriyle sıvışıyorsun' diye sorarlar adama...""""

 

Yukarıda bunun da cevabı yeteri kadar var bence...Ama benle bir kere tartışmaya girdin ya hani artık muhalif olarak bakmadan geçemezsin...Belki bunu bile kabullenmezsin...Bana muhalif diyorsun ama asıl muhalifler dediklerine katılanlardır efendim...Siyasete baya ilgilisindir belkide çünkü sözcüklerinin hepsinde bir eziklik süsü verme çabası seziyorum ama bunada aldırış etmiyorum sadece senin benden hangi noktalarda cevap istemeni anlamaya çalışıyor ve o noktalardan cevaplar yollamaya çalışıyorum sana...Cevap yollamadığımda benlik hissinin kabarmıyacağını bilsem daha farklı davranırdım herhalde...

 

""""Savunamayacağın bir iddiayı niye dikte edici bir üslupla ortaya atıyorsun? Ayarını alınca, sıkıya gelince şark kurnazlıklarıyla kaçacak delik aramaya başlaman, 'gülüyorum halinize' gibi fikirden uzak olan ifadeleri satır doldurmak için iki kere kullanmak zorunda kalman seviyenden de haber veriyor. Ne oldu ilk mesajdaki üst perde artistliğin?""""

 

Yahu bununda cevabı aslında yukarıda kısmen var ama yine tazelim ben...

--------savunamıyacağım şeyi niye böyle ortaya atıyorum ?

Savunamıyacağım mı ? Buna gerek duymadım aslında ama ben hala sözlerimin arkasındayım kaçtığım felan da yok zaten niye kaçayım ya....

--------Ayarını alınca, sıkıya gelince şark kurnazlıklarıyla kaçacak delik aramaya başlaman, 'gülüyorum halinize' gibi fikirden uzak olan ifadeleri satır doldurmak için iki kere kullanmak zorunda kalman seviyenden de haber veriyor. Ne oldu ilk mesajdaki üst perde artistliğin?

Bu ne demekdir ya bu senin seviyeni gösteriyor ya yukarıda dediğim gibi sen kendini ne sanıyorsun ya nesin ki sen nesin ne...İlk mesajdaki artisliğim miş Allah Allah ben ilk mesajı nasıl yazdıysam ikinci üçüncüyüde o üslubla yazdım ve artislik felan yapmadım..Bu lafların ancak bir siyasetçinin muhalif olduğu siyasetçiyi ezme çabasına girişirken ki ettiği laflara benziyor ama yine söylemek istiyorum ki birşey yaptığını sanma hiçbirşey yapmıyorsun....

 

 

 

 

""""Anlatım zaten yüzeysel, özellikle belirtmene gerek yoktu, yalnız fikirler de yüzeysel. Aslında bunu da belirtmeye gerek yoktu ya, anlamamışsın seviyemize inmekten imtina eden üstün zekalı yüce bori hazeratı.""""

 

Üstüne zekalı değilim olsaydım bile bu bir işe yaramazdı...Bu fikre yaptığın düşürücü yüzeysel lafınıda görmemezlikden görmemezlikden geliyorum inş. ve cevap vermiyorum çünkü böyle cevaba nasıl karşılık verilebilir ki?

 

""""İddialı bir dille attığın iddiayı savunabileceksin. Savunamayacağın iddiaları öyle bir üslupla aktarırsan, fikri mikri unutur, küçük insanlar gibi millete hücum eder ve kaçacak delik ararsın. Olmaz.""""

 

Kime hücum etmişim...Benim konudan korktuğumu ve bu konu hakkında bilgisi olmayan iddiası zayıf fikri esinti bir insan olarak mı görüyorsun...O zaman kendini nasıl görüyorsun çok merak ettim ama aslında tahminde edebiliyorum...Bir takım tartışmalarda kendini tatmin etmiş ve bir kaç kitap okudukdan sonra bu işin düşüncesini çözdüm diyerek bir yere çekilmiş Ve gelenlere kendi fikirlerini anlatmak ve bunlarla ilgili tartışmak için pozisyonda bekleyen ve tartışdıkça fikir orgazmı olarak bunu dışarı boşaltan ve tatmin oldum edasıyla noktayı koyan bir kişisin belkide...

 

Ve yine diyorum... kendini fazla birşey sanma bana diyeceksin ki sen kendini asıl birşey sanma belki ama ben kendimi birşey sanmıyroum zaten ben neyim ki...ben neyim kiiiiii....Hiçbirşey açıkcası...

 

Ve yine kapatıyorum kapanacağıını sanmıyorum ama işte...

Bu Tartışma yüzünden bu konunun kapanmasını istemiyorum admin efendi...Eğer böyle bi durum varsa konuşmayı zaten ben bitirdim.. Her hangi biri yok efendim """yok efendim böyle kalmamalı öyle bitmez""" diyorsa birşey yazacaksa cevap verecekse özelden mesaj atmasın serbest kürsüde konu açsın ve bana özel mesajla şuraya devam ettirdim diyerekden bir mesaj atsa yeter...Ama özele atılan bu tartışmayla ilgili tartışma açıcı mesajara yer vermek istemiyorum....

 

Selametle ve saygılarımla :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Şekli,konunun özü dediğiniz şeyin dışında gördüğümü demedim' demişsiniz ama ilk mesajınızda '..biz şekilde takılıp kalıyoruz.burda okadar güzel hadisler ve sünnetler varken biz mısvak konusunda takılıp kaldık.böylelikle konunun muhtevasından özünden uzak kalıyoruz' yazmışsınız. Buradan şekille ilgili olan misvak kullanımına dair bir hadise yapılan saygısızlığa karşı gösterdiğimiz tepkiyi meselenin muhteva ve özünden sapmış olmakla nitelediğiniz manası çıkıyor. Bir kez daha okuyabilirsiniz. Bu başlıkta konunun özü genel manada hadislerdir, sünnetlerdir ve ayrım yapmadan hepsinin hakkı teslim edilmelidir. Ha, 'yalnızca şekilde kalmayalım, diğer sünnetlere de gereken önemi verelim' diyorsanız buna kimin itirazı olabilir ki zaten? Elbette olması gereken budur ama, şekil ve muhteva bütünlüğünü sağlayabilmek esastır. Ayrıca saygısızlık hangi noktadaysa, diğer noktalar yoksayılmadan, o nokta desteklenmelidir.

 

Ben de sizin söylediğinizi anlayarak ona cevap niteliğinde bu başlıkta bu sünnete saygısızlık yapıldığını ve dolayısıyla gündemimizin de bu olması gerektiğini, yeri geldiğinde diğer hadislerle ilgili paylaşım ve müdafanın da yapılacağını söylüyorum, bunu anlamamaya çalışıyorsunuz gibi geldi bana da şimdi. İnsanları diğer sünnetlerden uzaklaştırmak sözkonusu değil, onların da başımız üzerinde yeri var, onlara da bir saygısızlık yapılırsa cevaplarız, yeri geldiğinde oturur yazarız, paylaşırız; yapmayacağımız şey değil. Benimki suizanda bulunmak değil, 'şöyle olursa şöyle olur' tarzından bir çıkarıma gitmek, çıkarımın verdiği netice hoşunuza gitmeyecek tarzdan olunca direk su-i zanmış gibi algılanıyor fakat temellendirmeye dikkat nazarlarınızı yöneltirseniz öyle olmadığını anlayacaksınız. Son cümleye gelince; keşke o cümlenin konu dışında olduğunu da yazsaydınız, konular arasındaki sert geçişler anlaşılamayabiliyor, ani bölünmeler mesele bütünlüğünü ve akışını zedeliyor. Sözü imzanıza da yazabilirsiniz. Neyse.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bak kardeşim hala boş boş konuşup duruyosun sinirimi bozuyorsun...Bana bir daha boriciğim deme lütfen haddini bilseviyeli bir şekilde konuş benimle...hala sana cahil demekden çekinmiyeceğim çünkü hala Peygamber efendimizin topluma uymak kavramını o kadar abes bir gözle bakıyorsun ki üslubumu bozmamak için sabrediyorum efendi...neymiş efendim ben kaçacak delik arıyormuşum savunamamışım bilmem neymiş sen peygamber efendimizin sünnetinden birşeyler öğrenseydin bana bu kelimeleri sarf etmezdin...Ben niye kaçacak delik arayayım ben niye sıkıya geleyim senin sözlerinin benim içimde zerrecik bir yerimi oynattığınımı sanıyorsun yoksa...Sen kendini ne sanıyorsun bea adam bu forumun iyi yazanı yoksa babasımı ağasımı...Gelecek olan cevabında zaten direk bu laflarıma bana tekrar aynı şekilde olmasada mana bakımından aynı sayılabilecek şekilde laflar atacağınıda tahmin ediyorum ama bunun umrumda olmayacağınıda bildiğim için bu sözleri sana söyleyebilirim hiç çekinmeden.......evet birşeyler yalayıp yuttuğun belli oluyo ama bunların hepsini tartışmak için yutmuşsun ve kendine hiçbirşey ayırmamışsın...Sen sadece napyıorsun biliyormusun benim içinde bulunduğum durumu empati kurarak kavradığını sanıyorsun belkide ve buna uygun cümleler kullanıyorsun çünkü cümlelerin aynen bunu gösteriyor...

 

"""siz körsünüz ben size bi şey anlatmıycam, sizi adam yerine koyanda kabahat zaten, sizin aklınız kıt ben sizden akıllıyım (şu son vurguyu yapmadığını sakın söyleme...)""" siz körsünüz ? aklınız kıt hayır efendim aklınız hazır değil...

Bu laflarıma şöyle cevap verebilirsin tabi...

--------Tabi yine boricğim şuara bilmişlik taslayarak bizi küçümseyerek şöyle bir harekette bulunmuş felan filan....

Bak efendi benim sünnet hakkında söylediklerimin hiçbiri tamamen bana ait değildir...

--------E peki kime ait ?

Bu soruya karşımda olsaydın susmakla cevap verebilirdim...

ama biraz Peygamber efendimizi gözünün önüne getir efendi o olsa ne yapardı sorusunu sor kendine inş...

ve efendi sözlerin haddini aşmasın lütfen farkında olmadan islama küfür edip durdun en baştan beri...Sünnet hakkındaki bilgi o kadar sabitleşmiş ki kafanda dediğim şeyi kafirler cebine koydun direk ve banada dinimede küfür ettin...Ben senin dinine küfür ediyormuyum?

""""'Ortalığı neden karıştırdın da şimdi sefil numaralarla, basit ihale yıkma hamleleriyle, komik demagog sihirbazlıklarıyla, yamuk yumuk cümlelerle, 'Size laf anlatılmaz, muhalif şeyler!' tripleriyle sıvışıyorsun' diye sorarlar adama...""""

 

Yukarıda bunun da cevabı yeteri kadar var bence...Ama benle bir kere tartışmaya girdin ya hani artık muhalif olarak bakmadan geçemezsin...Belki bunu bile kabullenmezsin...Bana muhalif diyorsun ama asıl muhalifler dediklerine katılanlardır efendim...Siyasete baya ilgilisindir belkide çünkü sözcüklerinin hepsinde bir eziklik süsü verme çabası seziyorum ama bunada aldırış etmiyorum sadece senin benden hangi noktalarda cevap istemeni anlamaya çalışıyor ve o noktalardan cevaplar yollamaya çalışıyorum sana...Cevap yollamadığımda benlik hissinin kabarmıyacağını bilsem daha farklı davranırdım herhalde...

 

""""Savunamayacağın bir iddiayı niye dikte edici bir üslupla ortaya atıyorsun? Ayarını alınca, sıkıya gelince şark kurnazlıklarıyla kaçacak delik aramaya başlaman, 'gülüyorum halinize' gibi fikirden uzak olan ifadeleri satır doldurmak için iki kere kullanmak zorunda kalman seviyenden de haber veriyor. Ne oldu ilk mesajdaki üst perde artistliğin?""""

 

Yahu bununda cevabı aslında yukarıda kısmen var ama yine tazelim ben...

--------savunamıyacağım şeyi niye böyle ortaya atıyorum ?

Savunamıyacağım mı ? Buna gerek duymadım aslında ama ben hala sözlerimin arkasındayım kaçtığım felan da yok zaten niye kaçayım ya....

--------Ayarını alınca, sıkıya gelince şark kurnazlıklarıyla kaçacak delik aramaya başlaman, 'gülüyorum halinize' gibi fikirden uzak olan ifadeleri satır doldurmak için iki kere kullanmak zorunda kalman seviyenden de haber veriyor. Ne oldu ilk mesajdaki üst perde artistliğin?

Bu ne demekdir ya bu senin seviyeni gösteriyor ya yukarıda dediğim gibi sen kendini ne sanıyorsun ya nesin ki sen nesin ne...İlk mesajdaki artisliğim miş Allah Allah ben ilk mesajı nasıl yazdıysam ikinci üçüncüyüde o üslubla yazdım ve artislik felan yapmadım..Bu lafların ancak bir siyasetçinin muhalif olduğu siyasetçiyi ezme çabasına girişirken ki ettiği laflara benziyor ama yine söylemek istiyorum ki birşey yaptığını sanma hiçbirşey yapmıyorsun....

""""Anlatım zaten yüzeysel, özellikle belirtmene gerek yoktu, yalnız fikirler de yüzeysel. Aslında bunu da belirtmeye gerek yoktu ya, anlamamışsın seviyemize inmekten imtina eden üstün zekalı yüce bori hazeratı.""""

 

Üstüne zekalı değilim olsaydım bile bu bir işe yaramazdı...Bu fikre yaptığın düşürücü yüzeysel lafınıda görmemezlikden görmemezlikden geliyorum inş. ve cevap vermiyorum çünkü böyle cevaba nasıl karşılık verilebilir ki?

 

""""İddialı bir dille attığın iddiayı savunabileceksin. Savunamayacağın iddiaları öyle bir üslupla aktarırsan, fikri mikri unutur, küçük insanlar gibi millete hücum eder ve kaçacak delik ararsın. Olmaz.""""

 

Kime hücum etmişim...Benim konudan korktuğumu ve bu konu hakkında bilgisi olmayan iddiası zayıf fikri esinti bir insan olarak mı görüyorsun...O zaman kendini nasıl görüyorsun çok merak ettim ama aslında tahminde edebiliyorum...Bir takım tartışmalarda kendini tatmin etmiş ve bir kaç kitap okudukdan sonra bu işin düşüncesini çözdüm diyerek bir yere çekilmiş Ve gelenlere kendi fikirlerini anlatmak ve bunlarla ilgili tartışmak için pozisyonda bekleyen ve tartışdıkça fikir orgazmı olarak bunu dışarı boşaltan ve tatmin oldum edasıyla noktayı koyan bir kişisin belkide...

 

Ve yine diyorum... kendini fazla birşey sanma bana diyeceksin ki sen kendini asıl birşey sanma belki ama ben kendimi birşey sanmıyroum zaten ben neyim ki...ben neyim kiiiiii....Hiçbirşey açıkcası...

 

Ve yine kapatıyorum kapanacağıını sanmıyorum ama işte...

Bu Tartışma yüzünden bu konunun kapanmasını istemiyorum admin efendi...Eğer böyle bi durum varsa konuşmayı zaten ben bitirdim.. Her hangi biri yok efendim """yok efendim böyle kalmamalı öyle bitmez""" diyorsa birşey yazacaksa cevap verecekse özelden mesaj atmasın serbest kürsüde konu açsın ve bana özel mesajla şuraya devam ettirdim diyerekden bir mesaj atsa yeter...Ama özele atılan bu tartışmayla ilgili tartışma açıcı mesajara yer vermek istemiyorum....

 

Selametle ve saygılarımla ;)

Boriciğim ne oldu, neden kızıyorsun? İlk mesajında 'efendiler bırakın misvak kullanarak sünnete uyuyorum diye geçinmeyi' tarzında giren sen değil miydin? Sen şimdi nasıl rahatsız oluyorsan, biz de senin o ifadenden aynı şekilde rahatsız olmuştuk! Yok öyle Potpori efendi! Siniri bozulmuş hazretin, görüyor musunuz? Sakinleştirici diye bi şey var, iyi gelebilir belki. Hem yazının ileriki kısımlarında döşediğin martavallarda bu kızgınlığın da payı olabilir. Akıllı olmak lazım, öfke aklı gölgeler. Senin için boşlukta bir gölge oluyor tabii ama olsun. Biz yazalım yine de.

 

Senin bozulmamış üslubun buysa, bozulmuşu nasıldır, hiç merak etmiyorum. Seviye derinliğinden izler vermeye devam et bakalım.

 

Görüşünü savunamayan, üslup bilmeyen, alenen terbiyesizlik yapmaya meyyal olduğunu yazan mıdır cahil, yoksa kelimenin kendisine ithafen kullanıldığı kişi midir? Hem malumat, hem irfan fakiriymişsiniz, gördük ama yine de takdir okuyanın olsun.

 

Hala cevap yok, hala şahsi girişler, yön değiştirmeler, acizlik gölgeleme çabaları... Bak dostum, temellendirilmemiş, içi boş ifadelerle gelme bana... Kaçacak delik arama meselesi de, attığın iddiayı savunmayıp bir iki sataşma hamlesiyle kaçmaya bakmandan belli olmuştu. İddialı bir üslupla ettiğin lafın arkasında duramıyorsan, bu hallere düşersin. Yüzsüzlükten, köseleleşmekten, belki de sana yöneltilen ithamları içselleştirmekten dolayı kendini savunmuyor, direk karşındakinin üstüne çamur atmaya çalışıyorsun. Eh sen devam et bakalım. :)

 

'Sen ne dersen de, ben aynı kalacağım' mealinde bi şeyler demeye çalışmışsınız orada, acizlik diyoruz biz buna Türkçe'mizde. Yobazlık diyoruz, cahillik diyoruz, eleştiriye kapalılık diyoruz, hatta edepsizlik diyoruz. Madem bizi kaale almayacaktın, niye o mesajı yazdın? Egonu tatmin etmek istiyorsan boriciğim, farklı şeyler yapabilirsin. Forumun ortasına istifra etmene gerek yok. :rolleyes:

 

Ohoo. Bildiklerimizi yalnızca tartışmak için kullandığımızı, kendimize pay ayırmadığımızı buyurmuş bay bori. eh, onun halindeki birisinin uydurmaktan başka çaresi yoktur ki? Garibim cevap vermek derdinde ama söyleyeceği lafı yok. Uydur uydur söyle. :)

 

'aklınız kıt hayır efendim aklınız hazır değil... Bu laflarıma şöyle cevap verebilirsin tabi... --------Tabi yine boricğim şuara bilmişlik taslayarak bizi küçümseyerek şöyle bir harekette bulunmuş felan filan....'

 

Hahaayyt! Ne şirin, ne zeki, ne öngörülü şeymişsin sen ya, bidi bidi bidi! Kahinlik deneme boşuna potporiciğim, demeyeceğim öyle. Yalnızca 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz' diyeceğim, 'Bir *edit*, zekamız üzerinde tespit yapma yetkisini bakkaldan BİLE alamaz' diyeceğim. Bence siz kahinliği de bırakın. Unkapanında arabesk şarkı söyleyebilirsiniz mesela. Bu kıt üslupla, bu terbiyesizlikle 'Allah belanı versin'den daha sarsıcı şarkılarla gündemi değiştirebileceğinizi düşünüyorum. Hadi boricim sen yaparsın, tam sana göre bi iş.. Ahaha :D

 

'O olsa ne yapardı' sorusunun cevabından her zaman için emin olmanız tam manasıyla mümkün değil. O'nun tercihlerine ipotek mi koyuyorsunuz? O'nunla empati mi kuruyorsunuz? Bu işin birinci ciheti... İkinci cihet ise, O, yaşadığı dönemde misvak kullanmıştır ve misvak kullanmak, bugün de, bireysel bir tercih olarak varlığını sürdürmektedir. Misvak kullanmayı öğütleyen hadislerin varlığını da göz önünde bulundurursak, siz şeklen de mümkün olduğu ölçüde O'na benzemeye çalışırsanız, onun sözüne uymak bugün muhale yakın değilse (ki değil, misvağı isteyen kendi başına, kimseye çaktırmadan, değişen ve oturan toplumsal yapıyla önemli bir zıdlaşmaya girmeden kolaylıkla temin edip kullanabilir, elle yemek yemek gibi bi şey değil yani) ve siz O'nun sözlerine şeklen dahi hürmet ediyorsanız, bu saygınızın ecrini Allah'tan alırsınız emin olun. Molla Kasımların tahayyülü ve 'Böyle de sünnet mi olurmuş lan' diye düşünmeleri önemli değil.

 

've efendi sözlerin haddini aşmasın lütfen farkında olmadan islama küfür edip durdun en baştan beri...Sünnet hakkındaki bilgi o kadar sabitleşmiş ki kafanda dediğim şeyi kafirler cebine koydun direk ve banada dinimede küfür ettin...Ben senin dinine küfür ediyormuyum?'

 

Yazar burada müthiş bir bocalama hali içerisinde çırpınıyor. Yazarın içinde bulunduğu halin içler acısı olması sebebiyle, yine cılız bir atakla gole gitmeye çalıştığını görüyoruz. Mahut yazar, paragrafına, artık eline yapışan 'Efendi' ifadesiyle giriyor ve karşısındakini tesiri altına almaya çalışıyor. Yalnız yazar bu işi yaparken muhattabında papağan olabileceği intibaını uyandırdığı için yine muvaffak olamıyor (Merhum Sadri Alışık'ın meşhur 'Bu da mı gol değil ha, söyleyin, bunu da mı atamadım?' repliği gelsin akıllara hemen). 'Sözlerin haddini aşmasın' uyarısıyla karşısındakinin fikirlerine perçin vurmaya ve onu sindirmeye çabalayan Bori, 'Farkında olmadan İslam'a küfür edip durdun' demeye çalışıyor ama imlası bozuk biraz - neyse olur o kadar - ve muhattabını dumura uğratmak isteğini açığa vuruyor. Bori çok çakal, bori kendini muhattabından çok zeki sanıyor; ve fakat bori ne dediğini bilmediği, eline ne gelirse kahvehane ağzıyla klavyeye dizdiği ve ruh marazası çektiği efkar-ı umumiye nazarında tescillendiği için bu hamlesi de boşa çıkıyor. Boşa çıkıyor dedim de, aslında bir an bile olsa, karşısındakini bir sonraki ifadeleri okumaya teşvik ettiği için onu başarılı sayabilir, müzmin rezilliğinin içinde onun içini bir nebze olsun ferahlatabiliriz. İyi ve mültefit insanlarız biz vesselam. Yazısının ilerleyen kısımlarında sayın boricik, 'Söylediğim şeyi kafirler cebine koydun' derken ne anlatmaya çalışmış, bulmak hiç kolay değil aslında, pek sürrealist bi cümle olmuş. Mutasavvıflar da cezbe haline tutulduğunda öyle hikmetler söylerler ki, ciltler dolusu şerhe ihtiyaç duyarlar. Ne o, söylediklerime gülüp geçiyor ve boriye haksızlık ediyorsunuz gibi geldi bana? Lütfen, gülüyorsanız da çaktırmayınız kaariler, o kadar atak yapmış, üzülmesin çocuk. Ev-vet... Bori hayaller diyarında gezdiğini, paragrafının sonunda yazdığı, cümleye benzeyen şeyler aracılığıyla bize anlatmaya çalışıyor. Diyor ki 'ben paranoyağım, ben hayal görüyorum'. Ayrıca aziz borinin şu buram buram acizlik kokan paragrafta önce 'İslam'a küfür ettin', sonra da 'benim dinime küfrettin' demesi, daha sonra da 'Ben senin dinine küfrediyor muyum?' diye sorması, İslamiyet'in tek bir din olması sebebiyle karşısındakini İslamiyet dışında bir dine inanmakla itham ettiği manasına geliyor galiba. Bori resmen çam deviriyor, Bori uçuyor, bori sapıttı, biri boriyi durdursun. Bori bu hareketiyle muhattabını çok sevindirmiş olmalı, çünkü Müslüman olduğu halde İslam'dan başkasına inanmakla itham edilen bir insanın ilahi kattaki masumiyeti bellidir zaten. Boriyi ettiği kelamın altında ezilmeye bırakıyoruz. Tenkitimizi burada noktalarken Boriye ya söylemeyi düşündüklerini adam gibi aktarmasını, ya da önündeki yazıyı iyi okumasını tavsiye ediyoruz. Öfkeyle kalkınca ne gibi saçmalıklar yaptığının afişeysiyle oturtulduğunu, sinirlenmenin akil bünyelere iyi gelmediğini vurguluyoruz (boriyi bağlar mı, ayrı bi merak konusu). 'Şimdi değil ama, belki ileride bi şeyler olabilir' diyor, kendisine moral veriyoruz. Ümitsiz vaka mı dediniz? Olur mu canım, Allah'tan ümit kesilmez...

 

Muhaliflik ifadesi sizin ağzınızdan bize ithafen çıkmıştı, nitekim apostrof içindeki ifadenin sizin kahvehane ağzınızla yazıldığı insan olana malumdur. Bu ifadeyi siz kullanmıştınız, biz de ilk olarak muhalefetin sizin kanadınızdan geldiğini söylemiş ve zavallılıkla hedefi şaşırıp bizi muhaliflikle itham ettiğinizi vurgulamak istemiştik. Benlik hissimize hiza vermeye çalışıyorsunuz hee? Ne iyi bi insansınız. Isındım size. Ama dostum hakikaten bundan çekiniyorsanız yazmamanız daha iyi. Size cevap verirken egomun azma riski çok daha yüksek oluyor emin olun. Güzel insan bori latis... :(

 

'Bu ne demekdir ya bu senin seviyeni gösteriyor ya yukarıda dediğim gibi sen kendini ne sanıyorsun ya nesin ki sen nesin ne...'

 

Hahahaa... zuhahahaaa... nihahahaa.. biri beni durdursun yahuuu.. ahahahaha... puaahahahah

 

Azizim sinirleriniz çok fena tahriş olmuş ya, yazıktır... Sakin olun.. Cidden.. Sizin için.. Hahhaha

 

"cevap vermiyorum çünkü böyle cevaba nasıl karşılık verilebilir ki?"

 

Veremezsiniz tabi, çünkü bedahet... Hahahah, Ya yazının ilk kısımlerı biraz daha gergindi de, şu son kısmı okumak hakikaten eğlenceli olmaya başladı. Berhudar olun e mi?

 

'Benim konudan korktuğumu ve bu konu hakkında bilgisi olmayan iddiası zayıf fikri esinti bir insan olarak mı görüyorsun...'

 

Elcevap, evet. :D Eee, intibaları oluşturan kişiye bağlı bu di mi? Yeniden Ziya paşanın beyitini hatırlayalım...

 

'kendini nasıl görüyorsun çok merak ettim'

 

Pek ala anlatayım. Doğru bildiğini temellendirerek savunmaya gayret eden bir garip insan. Hepsi bu. Beni ikna etmek mümkündür ve ben ikna olduğum kişiye saygı da gösteririm. Ama sizin gibi Molla Kasım mukallidleriyle karşılaştığımda da kendimi tutamıyor ve bana laf düşünce had bildirme vazifesini yükleniyor, fikirlerimi karşımdakinin takındığı tutuma göre uygun yahut sert bir üslupla açıklamaya çalışıyor, bilgi kırıntımın zekatını veriyor, ortalığı sizin gibilere boş bırakmıyor, inandıklarımın müdafii oluyorum. Bu tartışmalar esnasında ikna olmaya her zaman açığım ama saçma sapan fikirlere kanacak biri de değilim. Oldu mu? Şahsiyetim üzerinde ilmî tahliller yapmayı bitireceğinizi sanmıyorum ama, bu doneyi de kullanabilir, alın ve ensenizin arasında kalan hava boşluğunda istediğiniz şekilde işleyebilirsiniz.

 

Mesaja cevap verdik de, sadece tek paragrafınız kaale alınmaya değerdi. O da, 'Peygamberimiz bu durumda ne yapardı?' teması üzerine bina edilmiş kısım... Nitekim oraya sizin seviyenize inmeden, müstehzi olmayan bir dil ile cevap verdim. Fakat bu kadar yazıp mevzunun özüne, ufacık bir kısım hariç, temas etmeyen şahsınızın, hakkımda ortaya attığı komik iddialarla biraz kafa bulmak da zevkli oldu. Teşekkür ediyorum Boriciğim, eğlencelik oldun fakire, hoşça bak zatına... Baaaaay :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Yine karışmış ortalık... :rolleyes:

 

Başlıkta cereyan eden hoş olmayan hadiselerden dolayı Trradomir nickli üyemiz 2, borealatis kullanıcı ismine sahip üyemiz ise 1 uyarı puanı almıştır.

 

Başlık açık kalacak, fakat polemiği sürdürür keyfiyet belirten mesajlar, başlıktan kaldırılacak, yahut editlenecektir.

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D tartışmaya ne kadar açığız böyle.

bi arkadaşım hep şöyle derdi, en uzak mesafeler ne ırakta ne çinde nede başka diyarlar arasındaymış,

en uzak mesafeler sadece anlaşamayan iki kafa arasındaymış... ne kadar da haklı ama

*

*

enson 74+57+1(serdengeçti kardeşimizinki dahil)

 

133) emin olmak, sözünde durmak

Share this post


Link to post
Share on other sites

aslında konu başlığına tam olarak uymuyor fakat yeni bir konu açmak istemediğim için burda ufak bir başlık arası niteliğinde bir soru olarak değinmek istedim.

bir çok sünnet peygamber efendimiz geldikten sonra ön plana çıkmış ve olması gereken hal hareket ve yaşam biçimleridir, ancak bazı sünnetlerde zaten yerel halk tarafından uygulanan ve islam dini açısından bir sakıncası olmayan peygamber efendimizinde uyguladığı günlük hal ve hareketlerdir. biraz araştırdım ama net bir kaynak bulamadım, muhakkak aramızda bu konunun ehli vardır. şu çok tartışılan ve peygamber efendimizinde üstünde ısrarla durduğu misvak kullanmanın tarihi ne zamana dayanıyor. peygamber efendimiz mi ilk kez misvak kullanın demiş yoksa misvak, yerel halkın yıllar öncesinde bulduğu diş ve ağız sağlığında kullanılan oldukça faydalı bir araçmıdır. ben bu yöndeki temizlik ihtiyacımı diş macunu ve diş fırçası ile gideriyorum. ve şöyle düşünüyorum eğer ilk kez peygamber efendimiz kullandıysa ve tavsiye ettiyse bende kesinlikle bundan sonra misvak kullanacağım. ama yok misvak ağız ve diş sağlığına dikkat eden bazı kişilerin zaten yıllardır kullandığı bir araç ise ve peygamber efendimizde o zamanların en iyi bu konudaki temizlik aracı misvak diye tasvip edip önerdiği bir araç ise ben yine diş fırçası ve diş macunu kullanmaya devam edeceğim. özetle aklım şuraya takıldı, belirtilen sünnette üstüne basılan konu misvakmıdır yoksa ağız ve diş temizliğimidir.

bu soruya misvak kullanmanın hangi zamana dayandığını net olarak bilen birileri cevap yazarsa çok makbule geçer,

saygılarımla...

Share this post


Link to post
Share on other sites

evet bu konu benimde aklıma takılmıştır, fakat tarih olarak düşünmek hiç aklıma gelmedi. Ama misvağın sağlık açısından bir çok derde deva olduğu belirtitliyor sadece ağız sağlığı ile ilintili bir şey değil, fakat fırçave diş macununu ağız içi ve dişlerimizi temizleyen olarak tanımlaybiliriz bundan dolayı Peygamber efendimiz (s.a.v.) misvak kullanılmasını istemiştir hatta bu konu üzerinde de hadisleri mevcuttur.Ben faydalarının bazılarından bahsedeyim; dişlerin etlerini pekiştirir, safrayı keser, balgamı ve ağız kokusunu giderir,baş damarlarını kuvvetlendirir, büyükler fasih-ul lisan yani güzel konuşmaya vesile olur demişlerdir en güzeli sünnet ile amal etmiş olunur.

Peygamber efendimiz(s.a.v) şöyle buyurmuştur; Misvak; ağzı temizlemeye, Cenab-ı Hakk'ın rızasına kavuşmaya vesiledir. (Hadis-i şerif -Beyheki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

KARDEŞİMIZ NE KADAR FAYDALI VE ÖĞRETICI BIR KONU AÇMIŞTI VE TAM HIZLA UYGULAMALARA GEÇIYODUKKI; HER ZAMANKLI GIBI ARADAN BIR SIVRI ZEKALI KARDEŞİMİZ NIHAYET BIZİ GITTIGIMIZ YANLIŞ YOLDAN DONDURDU :) TOVBE TOVBE.... SAKALI MAKALI BIRAKIN OYLEMI? KARDEŞ SEN AŞMISSIN ARTIK SANA DIYECEK TEK CEVAP MÜRİD KARDEŞİMİN YAZDIKLARI VE BU KISA EKLEMEDIR...BIR AN EVVEL YANLISINDAN DONMENI DILERIM..SELAM VE DUA İLE... KONUYU AÇAN KARDEŞİMDEN ALLAH RAZI,EFENDIM MEMNUN OLSUN İNŞALLAH....SELAM VE DUA İLE...

Share this post


Link to post
Share on other sites

77)Birbirimize lakab takmamak ve isimlerimizle birbirimizi çağırmak.Ayrıca abdullah ismine apo,mehmet'e memo demek gibi kısaltmalar da sakıncalı görülmüştür.

Share this post


Link to post
Share on other sites

78)Allah Rasulu yolculuk sırasında yokuş çıkarken "Allahu Ekber"inerken ise "Sübhanallah "derdi.(Nesai)

Share this post


Link to post
Share on other sites

60— (Resûlüllah (Sallaüahü Aleyhi ve Selîem) 'in şöyle buyurduğunu, El-Mıkdam îbni Ma'dî Kerib'in işittiği rivayet edilmiştir:

 

«— Allah, annelerinize iyilik etmenizi emrediyor, sonra annelerinize iyilik etmenizi emrediyor; sonra babalarınıza iyilik etmenizi emrediyor. Sonra en yakın akrabaya, ondan sonra en yakın sırasına göre iyilik etme­yi size emrediyor..»[120]

 

3, 4 ve 5. hadîs-i şeriflerde ana ve babaya iyilik etmek hususunda ge­rekli açıklama yapılmış ve annenin hakkına daha çok itina göstermek icab ettiği belirtilmişti. Burada da anneye, babaya ve yakınlık derecelerine göre en yakını tercih ederek akrabaya iyilik etmenin lüzumu ifade buyuruluyor.

 

R a v i E I - M ı k d a m :

El-Mıkdam ibni Ma'dî Kerib, ashabdan olup, kün­yesi Ebu Kerîme 'dır. Ebu Yahya da olduğu söylenir. Ken­disi hadîs-i şerifler rivayet ettiği gibi, oğlu Yahya ile torunu Salih ve daha başka zevat ondan rivayet etmişlerdir. Hicretin 87. yılında 91 yaşında olduğu halde vefat etti. Allah ondan razı olsun.[121]

 

Edebu'l-Mufred İmam Buhari

 

Çeviren: A. Fikri YAVUZ

 

Sönmez Neşriyat

Share this post


Link to post
Share on other sites

80)Kişi sorulan sorunun cevabını biliyorsa cevaplamalı,iyi bilimiyorsa"Allah bilir" demeli(Tirmizi)

Share this post


Link to post
Share on other sites

81) nerde gectigini bilmiyorum,fakat kulaktan dolma bir sunnet olarak; efendimiz (sav) banyodan cikarlarken mubare ayaklarini soguk suyla yikarlarmis,yada soguk su dokerlermis cikmazdan hemen evvel.

 

selam ve muhabbetle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...