Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
M-B-U

Atatürk Ve Din..

Recommended Posts

''Benim bir dinim yok ve bazen bütün dinlerin denizin dibini boylamasını istiyorum. Hükümetini ayakta tutmak için dini kullanmaya gerek duyanlar zayıf yöneticilerdir, adeta halkı bir kapana kıstırırlar. Benim halkım demokrasi ilkelerini gerçeğin emirlerini ve bilimin öğretilerini öğrenecektir. Batıl inançlardan vazgeçilmelidir. İsteyen istediği gibi ibadet edebilir. Herkes kendi vicdanının sesini dinler. Ama bu davranış ne sağduyulu mantıkla çelişmeli ne de başkalarının özgürlüğüne karşı çıkmasına yol açmalıdır.. '' Atatürk-1926 (Andrew Mango, Atatürk Syf. 447)

 

''Aziz Millet Vekilleri,

Dünyaca malum olmuştur ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat, bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. Söylev ve Demeçler / Cilt 1 / Syf. 389

 

''Türkler Arapların dinini kabul etmeden evvel de büyük bir millet idi. Arap dinini kabul ettikten sonra, bu din, ne Arapların, ne aynı dinde bulunan Acemlerin ve ne de Mısırlıların vesairenin Türk'lerle birleşip bir millet teşkil etmelerine hiçbir şekilde tesir etmedi.. Bilakis, Türk milletinin milli rabıtalarını gevşetti, milli hislerini, milli heyecanını uyuşturdu. Bu pek tabii idi. Çünkü Muhammed'in kurduğu dinin gayesi milliyetlerin fevkinde şamil bir Arap milliyeti siyasetine müncer oluyordu. Bu arap fikri ümmet kelimesi ile ifade olundu. Muhammed'in dinini kabul edenler, kendilerini unutmağa hayatlarını Allah kelimesinin her yerde yükseltilmesine hasr etmeğe mecburdular. Bununla beraber, Allah'a kendi lisanında değil Allah'ın Arap kavmine gönderdiği Arapça kitapla ibadet ve münacatta bulunacaktı. Arapça öğrenmedikçe Allah'a ne dediğini bilmeyecekti. Bu vaziyyet karşısında Türk Milleti bir çok asırlar ne yaptığını ne yapacağını bilmeksizin adeta bir kelimesinin manasını bilmediği halde Kuran'ı ezberlemekten beyni sulanmış hafızlara döndüler.'' (Dil Tarih Yüksek Kurumu-Atatürk'ün El yazmaları 1998/ Prof Afet İnan)

 

“Evet Karabekir, Arapoğlu’nun yavelerini Türk oğullarına öğretmek için Kuran’ı Türkçe’ye tercüme ettireceğim ve böylece de okutturacağım, ta ki budalalık edip de aldanmakta devam etmesinler..” (Atatürk-Kazım Karabekir Paşaların Kavgası, Syf 159)

 

Kuran diyor ki:

" Allah’ın kanununda asla bir değişme bulamazsın, Allah’ın kanununda kesinlikle bir sapma da bulamazsın." Kuran - Fatır/43.

Atatürk diyor ki:

''Zaman süratle ilerliyor. Milletlerin, toplumların, kişilerin mutluluk ve mutsuzluk anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada, asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve ilmin gelişmesini inkar etmek olur.."

 

''Kimi yerlerde kadınlar görüyorum ki, başına bir bez, ya da bir peştemal ya da benzer bir şeyler atarak yüzünü, gözünü gizler ve yanından geçen erkeklere karşı ya arkasını çevirir, ya da yere oturarak yumulur. Bu durumun anlamı, gösterdiği nedir?

Efendiler uygar bir ulus anası, ulus kızı bu şaşırtıcı biçime, bu vahşi duruma girer mi? Bu durum ulusu çok gülünç gösteren bir görünüştür. Hemen düzeltilmesi gerekir."

Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri,

Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Yay., C. II., s. 217.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cehennem alevlendirildiği zaman,

Cennet yaklaştırıldığı zaman,

Herkes önceden hazırlayıp getirdiği şeyleri bilecektir. (Tekvir 12,13,14)

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Aziz Millet Vekilleri,

Dünyaca malum olmuştur ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, Cumhuriyet Halk Partisi programıdır. Bunun kapsadığı prensipler, idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat, bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz."

Söylev ve Demeçler / Cilt 1 / Syf. 389

 

Bir diğer kaynak:

 

http://www.tbmm.gov.tr/tarihce/ataturk_konusma/5d3yy.htm

 

Paşa'nın kendi sesinden:

«İnkar edip âyetlerimizi yalanlayanlar da cehennem ehlidir.»

Maide suresi 86. ayetin meali

Edited by reyhan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Geçenlerde yazdı Can Dündar: Birileri Atatürk'ü dindar, dini hayatı olan birisiymiş gibi yazmaktan, anlatmaktan vazgeçsin. Hatta birazda ağır konuşmuştu. Atatürk aslında bize anlatıldığı gibi değildi, o dini safiyane yaşayan ve aslında bunu hayatında da tatbik eden halis bir dindardı imajı falan mı oluşturuyorlar? Bazı İslamcılar/İslami camia mensupları ısrarla, aslında Atatürk diye başlayıp, saçmalıyorlar ve komik duruma düşüyorlar.

 

İlaveten: Bu yazıyı malum kişilere yollasan fena olmaz M-B-U kardeşim. Sevap işlersin inan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sıfatı temizle sen en iyisi,başına yahut sitenin başına iş açarsın mazallah.

 

// Edit : O sıfatı yok saydık yavuzlenk. Şimdi rahattayız inşallah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

yazık etti, hem kendine hem Müslüman Türk milletine!..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can Dündar'ın hazırladığı hatta bunun yüzünden sol kesim tarafından afaroz edilmeye kadar götürülen belgeselde de verilmişti Mustafa Kemal'in dinimiz hakkında ki görüşleri.

 

Mustafa Kemal mecliste yaptığı konuşmasında;

''Bizim Devlet İdaresindeki ana programımız, CHP programıdır. Bunun kapsadığı prensipler idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır. Fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutmamalıdır. Biz, ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz.'' diyor

 

Aslında artık Mustafa Kemal'in dini var mıydı yok muydu tartışmaları oldukça gereksiz.Biraz dini biraz da onun getirdiği inkılapları bilenler neyin ne olduğunu rahatlıkla anlayabilir.

Share this post


Link to post
Share on other sites
//edit: linkler düzeltildi.

 

«İnkar edip âyetlerimizi yalanlayanlar da cehennem ehlidir.»

Maide suresi 86. ayetin meali

 

Verdiğiniz her iki linkte çalışmıyor. Yenileyebilirseniz sevinirim.

 

Atatürk ve Din hakkında konuşulagelen bir çok şey mevcut. İnançlı ve inançsız olduğu konusunda tartışmalar almış başını gidiyor.

 

İnançlı mı değil mi isteyen istediği şekilde kabul eder. Dinsiz olsa da dindar olsa da bu saatten sonra kısır tartışmalardan başka bir şey çıkmayacak ortaya. Bunları tartışmanın fazla bir manası yok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...