Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
NFK-Fan

Tarafsız

Recommended Posts

TARAFSIZ

 

Bu kelimeden iğreniyorum. İnsan, taraf demek... Tarafsız fikir, cisimsiz gölge gibi birşey...

 

Lokantanın yemek listesinde bile taraf var... Tarafsız yemek isteyen "bana 250 gr. karbon-hidrat getirin!" demekten başka ne yapabilir? Oradaki, renk, koku, lezzet, ton. mâna ve herbirinin arasında ince, kalın farklar var; mutlaka taraf mevcut... Bir kadını beğenmenin, bir koltuğu yerleştirmenin, hattâ muslukta taharetlenmenin bile asgarî bir taraf ölçüsüne ihtiyacı besbelli... Renklerini paletinde ezen ressam, onları kondurmak için tablosunda boyuna taraf arar ve o sayede dünyasını kurar.

 

Zaten tam tarafsızlığa imkân mı var ki?.. Kendisini tarafsız gösteren gazete, şu veya bu taraftan olan veya olmayanları kaçırmamak için böyle görünür; hakikatteyse mangırdan tarafa hareket eder. Allah, taraf duygusunu öyle işlemiş ki içimize, tarafsızlık taslamakta samimiyetsizlik de var...

 

Bir gün, herşeye tarafsız gözle baktığını ilân eden bir profesöre sormuştum:

 

— Allaha inanıyor musun?

 

— Mümkünattandır, demişti; olabilir de olmayabilir de...

 

Allahı, en basit mahlûk, âdi bir eşya gibi gören bu hamakat dâhisinin karanlık suratına tükürmek istememiştim. İnananın da, inanmayanın da birlikte tüküreceği surat... Tarafsızlık suratı...

 

İyi ile kötü, doğru ile yanlış, güzelle çirkinin içice kaynaştığı bir âlemde, tek davranışı seçmek ve değerlendirmekten ibaret olan insanoğlunun düşebileceği en âciz ve o nisbette sefil dereke, sadece tarafsızlıktır.

 

Dedik ya; tam tarafsızlık zaten olmaz. İşte bizim, büyük istikametlere, inanış kutuplarına karşı son zamanlardaki kayıtsızlık ve istidatsızlığımız, gafletten tarafa olmamızdan geliyor. Onun içindir ki, istismardan tarafa olanlar, bu gafletten tarafa olanları ha bire sömürüyor. Ve biz, mutlak taraf sahipleri, başıboş çoğunluktan iltifat görmemenin meraretini yaşıyoruz.

 

— Ne tarafa, dostum, Ko-va-dis?

 

— Hiç! Rastgele bir tarafa...

 

Fert ve cemiyet halinde işte bu ölçüye göre yaşıyoruz. Bu gidişle bize hiçlikten başka bir taraf kalmayacağını da, tarafsız olduğumuz için, anlayamıyoruz.

 

1.2.1965

Share this post


Link to post
Share on other sites

tarafsız ımmm iki yol çıkıyor

ya kararsız

ya da politik bir cevap yolu seçilirki nabza göre serbet olayı gibi her yana kaymaya meyili olan

çoğu zaman kurnaz kişilik göstermeye çalışır :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yaratılışımızdaki hikmet seyreylenirse görürüz ki ya hakkın tarafından ya da karşı tarafdan olacağız.Bu yaratılışımızdaki gayede bile mevcut.Bunun dışındaki alanlarda mevcut olmaması buzların suyun üzerindeki kısmının onda birlik kısmı olduğunu değilde büyük kısmının suyun yüzeyinde olduğunu iddia etmek gibi heyezandır.Bilmeyen de ilk başta suyun üzerinde kısmı büyük sanar. Taraf'ın ne demek olduğunu anlamayan sefil ve sefih güruh ta tarafsızlığın tarafında olduğunu iddia ederek suyun üzerindeki hikmeti tersinden anlayıp klişe inanışların kurbanı olmuştur. Mesele ancak anlayana hikmettir.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fazla yorum yapmayacağım ben, çünkü bir muhalden fazlası olmayan, hilkatin dahi izin vermediği ve Müslümanlık mesuliyetiyle aynı anda asla taşınamayacak bir hal olan tarafsızlık kelimesinin manasını üstad harika bir şekilde deşifre etmiş. Bizler müslümanız ve kimliğimiz İslamiyet'tir, bu kimlik de bizi bir sorumluluğa itmektedir.

 

Yeri gelmişken, yıllar önce okuduğum ve çok güzel bulduğum bir yazının linkini de paylaşmak istiyorum burada: http://www.zaferdergisi.com/article/?makale=1247

Share this post


Link to post
Share on other sites

HAK - BATIL(HAK OLMAYAN)

 

TARAFSIZMIŞ! HERKESE AYNI UZAKLIKMIŞ!

 

ÜSTADIN MUAZZAM TESPİDİ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...