Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
NFK-Fan

Bugün Oruç Tutmak Haram

Recommended Posts

Selamlar,

 

Aşağıdaki yazı bundan 42 yıl evvel kaleme alınmış olmasına rağmen, müzminleşmiş galiz bir hataya temas etmesi yönüyle oldukça mühim ve malesef hala tamamen günceldir. 42 yıl öncesinden, malesef, hiçbir farkımız yok ve oldukça ciddi olan bu meselede düştüğümüz komik ayrılık, ibadetlerimizi dahi tartışılır hale getiriyor. Bu büyük hataya on yıllardır "Dur!" denilememesi, İslam dünyasının ne kadar aciz olduğu hakkında tek başına fikir vermeye yetecektir. Buyurunuz, yazı aşağıda...

 

Saygı ve selamlarımla

 

 

 

BUGÜN ORUÇ TUTMAK HARAM

 

Ramazan Bayramının ilk güniyle Kurban Bayramının dört gününde oruç tutmak haramdır. Böyle bir günde oruç tutmak, Ramazanda yiyip içmek neyse o...

 

Türkiye'nin son Ramazan günü diye oruçlu olduğu bugün ise Arap memleketlerinde ve öbür İslâm ülkelerinde Bayram... Yâni oruç tutmanın haram olduğu İlâhi ziyafet günü...

 

Nedir bu feci ayrılık?. Bu ne utanç verici yanlışlık!.. Biz, 30 milyon Türkün diyarı mı, hatadayız; bizi nüfusça on misli aşan ülkeler mi cinayette?

 

Ramazanın tesbitine memur felekî hesaplara bu mevzuda edilebilecek en küçük itimat mevcut değildir. Hesap aslî prensipinde doğru olabilir; fakat onun kendi içinde halli de bal gibi yanlışlığa düşebilir. Zira ortada münakaşası mümkün olmayan bir vakıa vardır ki, o da Ramazan hilâlinin görülmüş olmasıdır. Görüldüğü akşamın gecesi teravih namazı ve sabahı oruç başlar. Arap illeri Ramazana bizden bir gün evvel başladığına göre, bu fiilini mutlaka hilâle göre ve vakıasına bağlamış demektir ki, bu bahiste iki âdil şahit yeterken milyonların kabulü önünde hiçbir hesap ve münakaşaya yer kalmaz. Hesap neticesinde, tam gece yarısı görünecek olan bir yıldız bir saat evvel zuhur edince "yanlışın var, sen bir saat sonra gelecektin, geriye don!'.' mü denir, yoksa hesabın yanlışlığına mı hükmedilir? Nasreddin Hoca'ya mı inanılır, merkebin sesine mi?..

 

Biz, aramızı İslâm dünyasiyle öyle açmışız ki, değil topyekûn memleket ve dünya politikasında, Ramazan ayında bile onunla birliğimizi kaybetmişiz!

 

Daha nice delâleti bakımından bu hale ağlayabiliriz.

 

Yüz milyonlarca müslümanın bayram ettiği ve oruç tutmanın haram olduğu bu günde Türkiye müslümanlarına oruç tutturan ve haram işleten teşkilâtımız her neyse ona yazıklar olsun!..

 

Gerçek müslüman bugün oruç tutmaz ve kaybettiği bir günün orucunu Bayramdan sonra kaza eder.

 

2.2.1965

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bugün yani günümüzde hangisi doğru biz bize mi inanacağız yoksa araplara mı acaba üstad şimdi yaşasaydı kime uyardı eğer böyle bir yanlışlık varsa bunca din adamları neden hakikati söylemiyor hiç mi vicdan sahibi alimlerimiz yok bunca yıl bir yanlışa mı kurban gidiyoruz yani bugün ramazanın 2. günü yeni öğrendim. Arapların birgün önceden tutuğunu biliyordum ama üstadın bu konu hakkındaki düşüncesini yeni öğrendim bu da benim hatam. Siz forum üyeleri bu konuda hangi yönde hareket ediyorsunuz ya da ne düşünüyorsunuz paylaşırsanız sevinirim selam ve dua ile...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Selamlar,

 

Bu sene durumun nasıl olduğunu bilmiyorum. Yani Araplar yine bir gün evvelden mi başladı, tersi mi oldu, yoksa Ramazan, tüm İslam ülkelerinde aynı anda mı eda edilmeye başlandı?.. Malesef takip edemediğim için Türkiye'deki başlangıç tarihini dikkate aldım ben.

 

Belirtildiği gibi, Ramazan'ın başlangıcını tayinde hilalin görünmesi en büyük şarttır. Hilalin müşahede edileceği zaman evvelden tam bir isabetle tayin edilebiliyorsa, buna da uymak aslında mümkündür; fakat halin böyle olmadığı, birşeylerin yanlış gittiği hepimizin malumudur.

 

Burada hangi ülkelerin hangi esası dikkate aldığını tam olarak bilmemekle beraber, Ramazan başlamadan birkaç gün evvel hangi ülkenin hangi günde ramazana başlayacağı genellikle belli olduğundan, tüm devletlerin bir çeşit hesaplama metodunu kullandığını ve hilali bizzat görme noktasının pek de kaale alınmadığını düşünebiliriz. Ortada böyle bir ayrım varsa, yani hesaplamalar bizi tek bir hakikate ulaştırmıyorsa, hilali gözleme ve şehadete itibar etme meselesinde karar kılmak en makul olandır. Yok, bir gün önce oruca başlayan taraf hilali gördüğü için Ramazan'ı o günden itibaren başlatıyorsa, Ramazan'a o gün başlamak zaten mecburiyettir.

 

Şöyle toparlayabiliriz: Eğer hilalin görünmesini dikkate alan bir ülke varsa, onlara uymak gerekir; yok bütün ülkeler hesap yöntemine başvurduğu halde bazı ayrılıklar doğuyorsa, hilalin çıkışını gözlemleyen şahitlere itibar etmeliyiz; böyle bir durum da mümkün değilse (ki bugün malesef şartlar bizi bu noktaya getiriyor), temkinli davranmak ve bir gün daha fazla oruç tutmaya katlanmak en makul hal gibi duruyor. "Bir gün fazla oruç tutmak" derken, ihtimalleri şu şekilde düşünebiliriz:

 

1. Biz ramazan'a erken başlıyorsak, Ramazan'ın son gününü, olmadığı halde bayram telakki edebiliriz ve bu durumda tutmamız gereken bir günlük orucu atlamış oluruz. Böylelikle, kaza niyetiyle bir günlük oruç tutmamız gerekebilir.

 

2. Biz Ramazan'a sonra başlıyorsak, Ramazan bayramının ilk gününü de oruçlu geçirmek gibi bir harama saplanabiliriz; bu durumda bize göre Ramazan'ın son günü olan günü kasten oruçsuz geçirip daha sonra kaza edebiliriz. Ayrıca Ramazan'a geç başlama ihtimali de mevcut olduğundan, oruç tutmaya bir gün evvelinden başlamamız isabet olur.

 

Sadece ihtiyatımız ve hassasiyetimiz sebebiyle, ekstradan oruç tuttuğumuz bir günün ecrinin Allah katında ziyade olacağını düşünürsek yanılmayız sanırım.

 

Yine de en temizi, "çağdaş olmayan" hilali izleme metoduna başvurmak...

 

Saygı ve selamlarımla

Share this post


Link to post
Share on other sites

böyle hassas bir konuda bizi bilgilendirdigin için ALLAH razı olsun.kendime ise bu kadar hassas olamadığım için şaşıyorum...normal gittiğini zannettiğimiz bir vaziyeti hiç araştırmadığım için büyük bir gaflet içindeymişim.bu konu hakkında iyice bilgilendirilmemiz gerekiyor galiba..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...