Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
SİDOMA

Böyle Buyurdu Cehennem Gişecisi 'ilhan Selçuga Okka Gıbı Cevap'

Recommended Posts

Özlem Albayrak

 

Son dönem modası bu; 'dini literatür'le dindar vurmak. Kural ise şu; dindarı almak, o dindarın riayetle memur kılındığı emir-nehiyleri tespit edip dindar kişinin günlük hayat pratiğiyle çeliştiği noktaları yakalamak. Çelişki gibi görünen bu yorum ve usulleri samimiyetsizlik olarak tefsir etmek ve ballandıra ballandıra kitlelere maletmek.

 

Bu yolla, hem İslam'a ve önerilerine kıl olduğunu apaçık beyan etmekten kurtulmak ama aynı zamanda 'bakın dindarlar ne ikiyüzlü, inanmayalım bunlara' cümlesini kamusal hafızaya yedirmek, hem de dinin kendisine direkt karşı çıkmayarak oluşturulan 'objektivite' simülasyonu sayesinde meselenin aslında bilmeyenlerce ciddiye alınmak.

 

Din anksiyetesi, bir insana Muhammet adının verilmiş olmasından rahatsızlık duyacak dereceye dek ilerlemiş olan Türkan Saylan'ın 'Ezan Türkçe okunsaydı, ah ne güzel olurdu, oturup dinlerdik. Arapça ezanı anlayamadığım için dinleyemiyorum' sözü de, askılısının üstünden 'Hem tesettürlüyüm diyorsun, hem de ayakbileklerini gösteriyorsuuun' serzenişi de aynı riya formülü içinde anlam bulur.

 

Örnekler onlarcadır, yüzlercedir… Ama Cumhuriyet yazarı İlhan Selçuk'un 'Türbanlılar cehennemliktir' şeklindeki formüllere sığmaz taşar son bombasının yeri, kalbimizde başka türlü makes bulmuştur ve dahi yeri doldurulamaz incilerdendir.

 

Evet, bir süredir okuyucularına, İslam'da faiz, İslam'da kadın hakları, İslam'da şu, İslam'da bu fetvalarıyla, ayet-hadis devşirmesi hitaplarda bulunan İlhan Selçuk, İslam'ın içli bir nush mücahidine dönüşmüş, tatlı tatlı nasihat eden bir ehli hibreye evrilmiş, “sırat-ı müstakim üzre gözetirim rahimi, iblisin talim ettiği yere minnet eylemem” şeklinde ikazcı bir mücahidliğe vurmuş gibi görünüyor.

 

Bu yaşından sonra üşenmiyor, 'İslami literatür'ü okuyor, benim diyen müçtehidlere parmak ısırtacak deliller-kıstaslar çıkarıyor, faizmiş falan doğruyu-yanlışı önümüze koyuyor. Allameliği o kertede ki; başörtülü ve türbanlı olarak tasnif ettiği örtülü kadınların ikinci kısmının cehenneme gitmesi hükmüne varıveriyor Nur Suresi ispatıyla. Tevekkeli değil, laikliğin bir din olarak tecessüm edişini idrak etmemiz. Adamlar zaten 'Büyük Atatürk' gibi bir peygambere, 'Cumhuriyet değerleri' gibi müntesiplerini aynı arenaya toplayan işaret fişeklerine sahip bir dine mensupturlar, şu 'din' işinden iyi anlamalarına da şaşmamalı yani.

 

Ama benim merak ettiğim; egemenlik alanları için tehdit saydıkları, eğitim ve şehrin nimetlerinden yararlanma konusunda kendileri kadar hak iddia ettikleri için “türbanlılar” adına kilitleyerek yasak bölgeye aldıkları başörtülüleri; 'cehenneme dönmüş' bir hayatın ötesine, ta cehennemin dibine göndermek istedikleri sır değildi ki, İlhan Selçuk'un dinden delil getirmesine ne gerek vardı yani?

 

Hem bakalım, Cehennem de garanti mi? Ya cehennem hakkımız bile baki değilse, orayı da ideolojik-oligarşik imtiyazlarınız sayesinde ansızın kamusal alan ilan ediverirseniz ne olur bunca insanın hali?

 

Ulusalcı ve milliyetçi tarafınıza sesleniyorum İlhan Selçuk; siz şürekanızla cennette çatır çatır keyif yaparken, 72 milletin toplaştığı o mahşerin ortasında örtülü bile olsak birer TC vatandaşı olarak onca ırk arasında heder olup gitmemize gönlünüz nasıl elverecek? Üstelik dünyadayken, bizimle cennet-cehennem kategorileri üzerinden eskatoloji ekseninde bir ortak payda bile geliştirebilmiştiniz?..

 

Latife bir yana… Siyasi atmosferin de etkisiyle İslami olan her şey artık ilgi çeker, satar ve tutar halde. Ekmeğini cımbızlanan ayetleri demagojisine katık ederek, helva-aşure derinliğindeki dini rükunları provokasyonuna malzeme kılarak, hatta çaput bağlama-adak adama ayarındaki gelenekleri polemikçiliğine basamak yaparak kazanan bir yazar tipolojisi türedi.

 

Siyasi erk ve erkanın icraatlarına, hatta varoluşuna kin kusamadıkça, o erkanın kadınlarının yüksek rakımlarda oturuşuna içlene içlene susmak zorunda kaldıkça genişleyen, çeşitlenen ama o oranda ucuzlaşan bir dille üstelik.

 

Gelgelelim mevcut yönetime karşı bir cephe, alternatif formül oluşturmak için atmadığı takla, Demirel'den-MHP'ye, MHP'den Genç Parti'ye, en fenası postala kadar başvurmadığı masa kalmayan İlhan Selçuk gibi bir “ilim ve fen insanı”nın bu uğurda varlığı bilimsel açıdan kanıtlanamamış 'cennet-cehennem' gibi spiritüel kavramlara kadar gerilemesi hepsinden daha acıklı.

 

Bir süredir sistematik olarak sürdürdüğü bu tür provokatif çıkışları, a) ya hükümet ve din-dindar düşmanlığının kendisini, kıl olduğu İslam'dan ve terminolojisiden medet umma noktasına kadar gerilettiğini gösteriyor :rolleyes: ya da köşesinin kaderinin de yönettiği gazeteye benzediği yani hiç okunmadığını.

 

İyiniyetli baksak ve ikinci ihtimale meyletsek bile; bu bir zamanlar 'Her gün sadece gazete veren” Cumhuriyet'in okuruna artık 'yükselen değer İslam' malzemesiyle hergün demagoji, provokasyon ve polemik verdiğini gösterir ki… En hafif tabirle okuru kandırmaktır, neresinden baksanız seküler anlamda ahlaksızlık, İslami ıstılahta günahtır.

 

Ha, bunu yapan cehennemlik midir? Bakın orasını bilemeyeceğim. Ne gidip döndüm çünkü, ne de gaipten bir haber geliyor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...