Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
lawyer

'İÇİnİzde Alevİ Var Mi? Sorusu Ayrimcilik'

Recommended Posts

İstanbul'da bir lisede Alevi öğrencinin öğretmen tarafından dövüldüğü iddiasını araştıran TBMM İnsan Haklarını İnceleme alt Komisyonu, "Öğretmenin Ramazan ayında, sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz" değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Komisyon Başkanı Zafer Üskül, Komisyon Başkanvekili, MHP Yozgat Milletvekili Mehmet Ekici ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Amasya Kız Meslek Lisesinde yaptıkları incelemenin ardından, İstanbul Esenler'deki Ali Kul Çok Programlı Lisede görevli edebiyat öğretmeni Z.Y'nin, alevi bir öğrenci üzerinde baskı kurduğu yönündeki iddia üzerine İstanbul'a gittiklerini söyledi.

 

Öğretmenin, Ramazan ayının sonlarına doğru sınıfta bir şeyler yiyen bir kız öğrenciye, "Neden yemek yediğini ve oruç tutmadığını, alevi olup olmadığını, sınıfta başka alevi olup olmadığını" sorduğunun iddia edildiğini kaydeden Üskül, aynı öğretmenin, bir erkek öğrencinin, "Ben Aleviyim" demesi üzerine de öğrenciye, "Senin benden çekeceğin var" diyerek şiddet uyguladığı ve düşük not verdiğinin öne sürüldüğünü ifade etti.

 

Alt Komisyon raporunun sonuç bölümünde, B.K'nin sınıf arkadaşı öğrencilerin beyanlarında da yer aldığı gibi, Öğretmen Z.Y'nin, Ramazan ayında derste bir şeyler yemekte olan bir kız öğrenciyi gördüğünde oruç tutmadığı için ona karıştığı, sonra sınıfa dönerek, "İçinizde Alevi var mı?" şeklinde soru sorduğu iddiasının inandırıcı bulunduğu belirtildi.

 

"Kaldı ki öğretmen Z.Y ise aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kalmıştır" denilen raporda, öğretmen Z.Y'nin, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediği vurgulandı.

 

Ramazan ayında sınıfta gerçekleşen Alevilik ile ilgili konuşmalardan sonra B.K'nın, öğretmen Z.Y'den en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmenin 'İçinizde Alevi var mı?' şeklindeki sorusunun, din ve vicdan özgürlüğüyle, kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı şeklindeki açık Anayasa hükümlerine aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır."

 

"İçinizde Alevi var mı?' sorusunun, Alevi olsun veya olmasın tüm öğrencilerde rahatsızlık yarattığının görüldüğü ifade edilen raporda, bu durumdan, Alevi olan öğrencilerin daha fazla etkileneceğinin açık olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu sorunun, daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile ayrımcılık olarak kabul edildiği kaydedildi.

 

Raporda, öğretmenin, olayın ardından önce başka bir okulda görevlendirildiği, daha sonra da açığa alındığı ifade edilerek, Öğretmen Z.Y hakkında başlatılan işlemlerin en kısa zamanda sonuçlandırılması gerektiği dile getirildi.

 

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üskül, "Öğretmenin sicilinde daha önce buna benzer bir olay olup olmadığının" sorulması üzerine, öğretmenin daha önce de öğrencileri dövdüğü ve hakkında iki kez aylıktan kesme cezası verildiğini bildirdi.

 

CHP'li Özdemir de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın, türbanlı olduğu için kürsüden indirilen öğrenciyi telefonla aradığı gibi, Amasya Kız Meslek Lisesi ile İstanbul Ali Kul Çok Programlı Lisede horlanan ve rencide edilen öğrencileri de arayıp özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

arkadaşlar bu ülkede başörtüsü gibi bir sorun varken insanların ayrımcılıktan bahsetmesi ve bu durumdan çıkar sağlamaya çalışması çok üzücü bir durum.. din & vicdan hürriyeti bizim eşarpla okula girememize etki edemezken ne acı ki dinle ilgili başka ayrımlarda bunun insan haklarına aykırılık kabul edilmesi..

burda kastım alevilere değil kimse; benim isteğim kimse inancından ötürü yargılanmasın.ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmesin..

ama ülkemizde başörtüsü gibi bir insanlık ayıbı varkende bu tür insanlar özgürlükten konuşmasın....

Share this post


Link to post
Share on other sites

kusuruma bakmayın lütfen haberi izlediğim andan beri(son 10 dk) kendimi tutuyorum.sitemizde arkadaşların bu konulara olan duyarlılığını bilyorum,defaatle bu konuları konuştuğumuzu da biliorum ama bunu en güzel paylaşıcağım yerin burası olduğunu düşündüm.tşkler arkadaşlar iyi ki sizin gibi düşünenler var etrafımda...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siyaset, siyaset,siyaset....

 

İnsanları kışkırtmak için, bölücülüğü, ayrımı etkinleştirmek için ne kadar da gayret ediyorlar...

Ve bazı olayları şişirip şişirip sonra bir patlatıyorlar nerden geldiğimizi şaşırıyoruz..

 

Konuya tam hakim olamadığımdan soruyorum hangi durumlarda "TBMM İnsan Haklarını İnceleme alt Komisyonu" inceleme başlatıyor.

 

Gerçekleşen vakanın gerçek olduğundanda şüphe duyduğumu belirtmek isterim.

 

Liselerdeki tek problem zaten ya namaz kılınan (Bağcılar lisesi) ya da dayak yiyen ALEVİ öğrenci hep başrollerdeler... alevi bir öğrenci ya da veli ve bir ehli sünnetten bir takım kişiler.

Liselerdeki uyuşturucu sigara içki fuhuş eğitimin yetersizliği vsvs..vs.vs bunlarla ilgili şeylere fazla rastlamamakta işin diğer bir boyutu...

Başörtüsü faciasına hiç girmiyorum hepiniz biliyorsunuz zaten..

Oyunlara gelmemek lazım bir yerlerden tutmak lazım...

 

Allah gönlümüzü uyanık eylesin..Siyaset siyaset siyaset...Bizden uzak olsun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...