Jump to content
Necip Fazıl Kısakürek [N-F-K.com Forum]
Sign in to follow this  
Muvazene

Diriler Ve Ölüler

Recommended Posts

Evet, şimdi çok enteresan bir noktaya geldik. Bu bahsettiğimiz devirlerin birçok kahramanı şimdi toprağın altında... Ve bizde bir kaide var, bir kanun:

 

«— Ölüleri hayır ile yâdediniz!»

 

Bunu dalâlet diyalektiği her zaman karşımıza çıkarır. Bu mu İslâm ahlâkı?.. Cevap; öğrenin!.. Ceplerinize koyun hikmeti ve mukabele edin:

 

— Bu Hadis «ölülerinizi hayr ile yâdedin!» Hadîsidir. Ölüleri değil!.. Ve bizim, bugün şu gördüğünüz manzarayı başımıza getiren hiçbir sağ ile alâkamız yoktur!.. Bütün intikamımız ölülerdendir!..

 

(Hesaplaşma'dan)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ölüler, yani bir zamanlar dünya üzerinde giriştikleri faaliyetler ile bugünümüzü inşa edenler, eğer faaliyetlerini Allah’ın rızasına göre tayin etmişlerse, bizlere bıraktıkları dünyada, o devirlerde atılan felah tohumlarının hasadının yapıldığı günün muştusunu duymak mümkündür. Amma ve lakin hiçbir icraatte İlahi kanunlara göre yol belirlenmemiş, atılan her adımı nefs yönetmişse, işte o vakit, Üstadın nükteli bir şekilde dile getirdiği asıl meselemizin diri olanlar ile değil ölü olanlar ile olduğunu söylemek durumunda kalacağız. Ne yapmıştı o ölüler ki, onlardan intikam almamız gerekiyor? Üstadın bir şiirini hatırlayalım:

 

Bize kalan aziz borç asırlık zamanlardan,

Tarihi temizlemek, sahte kahramanlardan.

 

Kahramanlık kisvesine bürünen fakat bu mefhumla uzaktan yakından alâkası olmadığı gibi, bu mefhumun tam zıddına tekabül eden insanlar, aslî hesaplaşmamızın baş köşesine oturtulacak kişilerdir. Dünkü ölülerin yozlaştırma cehdinden daha fazla olarak bugünkü diriler yani bizler, onların faaliyet tablosunu liflerine ayıra ayıra tetkik ve tahlil etmeye memuruz, ki onları irdeleme muamelesine tabii tuttuğumuzda, rafineriden damla damla saf petrolün süzülmesi gibi, ölüler diyarına göç edenlerin, faaliyetleri ile günümüze taze bir soluk mu, yahut çürümüş bir telakki mi bıraktığı gün yüzüne çıkacaktır. (Ayrıca bakınız: Sahte Kahramanlar)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...